Omletbloggen

Hamster eller marsvin – vilket är det bästa husdjuret för dig?

Att välja vilket husdjur du ska skaffa är ett stort beslut. Även om deras behov skiljer sig åt kräver hamstrar och marsvin samma sorts planering. Var ska buren stå? Finns det tillräckligt med plats? Vem ska mata djuren varje dag och städa buren en gång i veckan? Har du råd med alla tillbehör som behövs, och all mat som djuren kommer knapra i sig?

Små däggdjur i gnagar- och kaninfamiljen är alla gulliga och fluffiga och verkar ganska lika, men det finns viktiga skillnader i behov och personlighet mellan arterna. För ägare kan det vara användbart att dela in dem i två breda grupper: djur som tillbringar all sin tid inomhus, som hamstrar, och de som kan vara utomhus större delen av tiden och därför behöver gårdar och tunnlar, som marsvin.

Hamstrar – enkelt men kort

Det råder inga tvivel om att hamstrar passar människor som vill ha ett husdjur som i stort sett tar hand om sig självt. Men det är viktigt att interagera med din hamster, annars är det ingen direkt idé att skaffa en i första början.

En viktig sak att veta om hamstrar är att de är som mest aktiva nattetid. Det betyder att hamsterägare bara kan tillbringa tid med sina fluffiga små vänner på kvällen, eller tidigt på morgonen. Att väcka dem under dagen kommer bara göra dem förvirrande och irriterade.

Dessa vanor betyder att sovrum inte är den bästa platsen att ställa en hamsterbur. Små löpsteg, knarrande hamsterhjul, skallrande vattenflaskor och gnagande tänder mot mat kommer med all säkerhet störa din sömn. Det är speciellt viktigt att tänka på om du ska köpa en hamster till ett barn. Om buren inte står i deras rum, kommer hen fortfarande bli älskad och omhändertagen?

Svaret kan fortfarande vara ja, om barnen kan leka med sitt husdjur innan de går och lägger sig på kvällen. Hamstrar kan tämjas att hållas och lekas med, och en halvtimme om dagen kan räcka för många barn. De kan fylla på mat och vatten innan de går till skolan på morgonen då hamstern gör sig redo att gå och lägga sig.

Men om dina barn vill ha ett husdjur som är mer aktivt under dagtid är en hamster kanske inte det bästa valet. De lever också i genomsnitt bara i två år, så det är möjligt att barnen känner att de knappt har fått tid att lära känna sin lilla vän innan hen försvinner ifrån dem. 

Marsvin – trädgårdsälskare

Marsvin kräver mycket mer omsorg än hamstrar, och det är vad många husdjursägare letar efter. Att lära känna ett marsvin tar tid eftersom de är nervösa små varelser, men när du vunnit deras förtroende har du en vän för livet.

Barn kommer känna att de är en viktig del av sina marsvins liv. Det finns mycket som måste göras för att hålla dem friska och glada, inklusive att fylla på hö – massvis med hö – och skära upp grönsaker att ge dem. Bur, gård och tunnlar kräver rengöring veckovis. Om du har ett bra tunnelsystem, som Zippi, kan djuren fritt röra sig mellan buren och en eller flera gårdar när de vill, men annars måste du se till att de får komma in på kvällen. Att se marsvinen springa runt i trädgården kommer ge dig mycket underhållning!

Ett marsvin som tas väl hand om kan lätt leva fem till åtta år, så det är ett långsiktigt beslut och bör inte hastas fram.

Marsvin är aktiva under dagen, så deras rutiner matchar våra mänskliga dygnsrytmer mycket bättre.

10 frågor som kan hjälpa: hamster eller marsvin?

Har du fortfarande svårt att bestämma dig? Svara på dessa frågor och lägg ihop dina resultat, H mot M. Den som fått flest är det bästa husdjuren för dig!


1. Är någon hemma under dagen och kan titta till djuren?

Ja – 1 M-poäng

Nej – 1 H-poäng

2. Är husdjuret främst tänkt till ett barn?

Ja – 2 M-poäng

Nej – 1 H-poäng, 1 M-poäng

3. Har du en trädgård med tillräckligt mycket plats för en bur och en gård?

Ja – 1 M-poäng

Nej – 1 H-poäng

4. Är någon i hushållet pälsallergiker? (Så att djuren måste hållas utomhus)

Ja – 2 M-poäng

Nej – 1 M-poäng, 1 H-poäng

5. Vill du bara ha ett husdjur?

Ja – 1 H-poäng

Nej – 1 M-poäng

6. Har någon tid att skära upp färska grönsaker till husdjuren varje dag?

Ja – 1 M-poäng

Nej – 1 H-poäng

7. Har du bara plats för en liten bur?

Ja – 2 H-poäng

Nej – 1 H-poäng, 1 M-poäng

8. Är husdjursägaren en nattuggla?

Ja – 2 H-poäng

Nej – 1 M-poäng, 1 H-poäng

9. Kommer buren stå nära ditt sovrum?

Ja – 2 M-poäng

Nej – 1 M-poäng, 1 H-poäng

10. Letar du efter ett husdjur som ett långvarigt sällskap?

Ja – 1 M-poäng

Nej – 1 H-poäng


Fler M än H? Eller tvärtom? I vilket fall som helst har du nu förhoppningsvis en tydligare bild av vilket husdjur som bäst passar dig och din familj.

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *