Omletbloggen

Kan kaniner och höns bo tillsammans? Se till att tänka på de här sakerna!

En kanin med en Caddi godsaksbehållare i bakgrunden

Kaniner och höns är två av landets mest populära husdjur, och även om det finns många saker som skiljer dem åt har de också många likheter, och om du är försiktig och ser till att de får sina olika behov uppfyllda kan de faktiskt leva tillsammans i harmoni.

Både höns och kaniner är väldigt sociala djur som tycker om att tillbringa tid med andra, och det spelar inte alltid så stor roll om det är sällskap av samma art eller inte. De har också liknande krav när det kommer till ytor, temperatur och uppmärksamhet. Förutom det kan det vara platseffektivt för dig att ha dem på samma gård, eftersom du inte behöver skaffa två olika bostäder, utan kan fokusera på en större yta istället.

Det finns dock saker du måste tänka på om du funderar på att låta höns och kaniner bo tillsammans; att bara sätta ner dem på samma gård och hoppas på det bästa kommer förmodligen inte vara framgångsrikt. Höns kan bära på sjukdomar som är latenta och symptomfria, men som gör kaninerna sjuka. Höns är dessutom rädda för saker som rör sig fort (inklusive djur), och att ha kaniner som rusar runt omkring dem kan orsaka mycket stress om de inte är vana vid det.

Så även om det inte problemfritt att låta de två arterna leva tillsammans är det absolut möjligt. Här är några saker du måste tänka på om det ska lyckas:

  • Det är mer troligt att du lyckas om du börjar introducera djuren för varandra när de är små, så att de växer upp tillsammans och inte riktigt vet hur ett liv utan den andra rasen är. Börja med att ha dem på olika sidor av ett staket eller en gård, så att de kan vänja sig vid varandra (Omlets skiljeväggar för utomhusgårdar är perfekta för detta). Fortsätt genom att ha dem tillsammans, men på en väldigt stor yta, så att ingen känner sig hotad av den andra arten. Gör ytan gradvis mindre och mindre, tills de är på den gård där du vill att de ska bo permanent.
  • Hönsen kan försöka picka på kaninerna medan de vänjer sig vid deras snabba rörelser. Det bör inte skada en fullvuxen kanin, och det pågår ofta bara en dag eller två, men låt aldrig en kaninunge springa runt tillsammans med en flock höns, eftersom de är mycket mer känsliga.
  • Ge alla en plats att slappna av på. Höns och kaniner är båda nervösa och ängsliga djur som kommer må bra av att ha en egen plats att gå till när de vill slappna av. Ge kaninerna en bra bur och hönsen ett eget hönshus!
  • De två arterna har också olika behov. Höns behöver sittpinnar att hålla om på natten, och kaniner kräver massvis med hö i din bur att vila på, och att äta. Håll höet borta från hönsen för att minska risken att de smutsar ner det. Du måste också hitta en lösning för att mata dina djur separat; hönsen kommer försöka äta allting de ser, och kaninmat kommer göra dem sjuka.
  • Kaniner är kända för att vara otroligt renliga djur, ett rykte man sällan hör om höns. För att hålla kaninerna glada måste du därför rengöra gården och buren och/eller hönshuset oftare än vad du hade gjort ifall du bara hade höns. Kaninerna kommer inte uppskatta att behöva hoppa runt bland hönsbajs!
  • Se till att det finns tillräckligt med plats för alla. Att ha två arter på en gård kan innebära att de tar upp mindre plats i det stora hela, men se till att gården är stor nog och inredd med leksaker och gömställen som kan underhålla och lugna dina husdjur. Godsaksbehållaren Caddi är en perfekt matleksak för både kaniner och höns, och Zippi-gömställena kommer bli en uppskattad koja för en trött kanin, eller ett utkikstorn för en nyfiken höna. 
  • Om du planerar att låta höns och kaniner bo tillsammans, hel- eller deltid, rekommenderar vi absolut att kastrera hankaniner. Även om han inte bor med honor är manliga kaniner kända för att försöka para sig med allting de kommer i närheten, inklusive befjädrade vänner.
  • Det är aldrig en bra idé att ha en ensam kanin boende med en flock höns, eller vice versa. Även om de är en del av en grupp kommer de känna sig ensamma och stressade utan vänner av samma art.

Kaniner och höns tillsammans utomhus runt en Caddi godsaksbehållare

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *