Omletbloggen

Plocka godis till dina kaniner på promenaden

Varför är det en bra idé att plocka godbitar till dina kaniner i naturen?

Jo, för även om det finns massvis med supergoda och roliga färdiggjorda produkter att ge dina husdjur kan det vara roligt att veta exakt vad det är du ger dem. Vilda växter innehåller en bra blandning av näringsämnen och mycket fibrer, och är dessutom supergoda. Förutom det är är de också helt gratis!

Vad du behöver veta innan du plockar godsaker till dina kaniner

Innan vi börjar är här några saker att tänka på:

  • Om du inte är helt säker på att du identifierat en växt helt korrekt, chansa inte. Det kan vara användbart att ha bilder på växterna du letar efter i telefonen, och jämföra dem med vad du hittar. 
  • Försök att undvika att plocka växter till dina kaniner vid vägar med mycket biltrafik för att se till att de inte är täckta i avgaser. Det är bäst att välja platser att plocka där du kan vara relativt säker på att ingen har sprutat bekämpningsmedel eller andra kemikalier, och där hundar och katter inte kunnat kissa eller bajsa på växterna.
  • Om du vill kan du tvätta dina fynd med vatten när du kommer hem, men i de flesta fall är det inte nödvändigt. Om du ska ge någonting nytt till dina kaniner, börja sakta och ge dem små mängder. Vissa supernyttiga och goda växter kan reta upp kaninernas känsliga magar. Kom också ihåg att alltid bara ge dessa godsaker i måttliga mängder, som något extra utöver kaninernas dagliga mängd pellets och hö.

Nu när vi klarat av det är här sex stycken växter som de flesta kommer kunna identifiera, som kan hittas på de flesta promenader i naturen eller i vägkanter och som kaniner i alla former och färger kommer älska!

Sex växter du kan plocka 

Bilderna här ovanför visar växterna från vänster till höger

Kollage med sex växter du kan plocka till dina kaniner

1. Maskros

I stort sett alla känner till denna väldigt vanliga växt. Flikiga, lejontandade löv, tjocka, ihåliga stammar och gula blommor som förvandlas till runda, luftiga bollar när de blommat klart. Kaniner kan äta hela växten: blad, stam och blommor, och maskrosor är lätta att torka om du vill spara dem till vintern.

2. Brännässla

Nässlans otrevligaste egenskap, nässelutslagen, skrämmer inte kaniner. Även om du bör ha handskar på dig när du plockar nässlor känner kaniner inte någon brännande känsla och kommer gnaga sig igenom både blad och stam. Nässlor hittar du i i stort sett varenda skogsparti eller dike, och du kommer känna igen dem på de tandade bladen och de tofsliknande blommorna högst upp. De går också utmärkt att torka inför vintern.

3. Björnbär

Björnbärsbuskar blommar från tidig maj med blekt rosa blommor som blir små gröna bär som sen mörknar. Buskarna växter högt i diken och häckar, och har vassa törnar, så var försiktig när du plockar dem. Kaniner kan äta stammen och bladen, du behöver inte ens ta bort taggarna.

4. Groblad

Groblad är ett supervanligt ogräs som växter lågt bland gräs, och har breda eller långa ljusgröna blad. Bladen har tre eller fem parallella vener, och om man drar isär dem är växten trådig, ungefär som en selleri. De flesta kaniner är galna i groblad, och de kan serveras både färska och torkade.

5. Våtarv

Detta är ett annat vanligt ogräs som man ofta hittar i gräsmattor och på andra platser med fuktig jord. Den har smala stammar som kan bli upp till 40cm höga, och blommar med små vita blommor. Hela växter kan ges till dina kaniner i måttlig mängd.

6. Snärjmåra

Snärjmåra är den långa, håriga växten som fastnar på dina kläder, och den är en av många sorters vilda örter som kaniner älskar. Den sprider sig otroligt fort, så det bör inte vara svårt att hitta några plantor. Kanske finns de till och med i din trädgård. Även om den kanske inte är den lättaste växten att plocka är den både näringsrik och smaskig för dina kaniner.

Så här ger du dina kaniner färska godsaker

Nu när du har plockat dina växter är det dags att ge dem till din kanin! Att använda en godsaksbehållare är en bra idé för att ge din kanin färska godsaker, perfekt inte bara för att mata dina fluffiga vänner utan också fantastisk för att göra deras omgivningar lite roligare! Fyll bara din Caddi godsaksbehållare med växterna du har plockat (eller färska frukter, grönsaker eller hö) och häng den i din kaningård eller kaninbur

Rabbit outside eating fruit from their Omlet Caddi rabbit treat holder

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *