Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Hundars sovställningar och vad de betyder

Brun tax som sover hoprullad på Omlets bolsterbädd

På sidan

Den vanligaste sovställningen för hundar är att ligga på sidan med benen utsträckta. Ibland somnar hundar i en annan position, men när musklerna slappnar av och hunden börjar drömma kommer hen automatiskt rulla över på sidan.

Denna ställning exponerar hundens vitala organ, så en hund som föredrar att sova på sidan är troligtvis avslappnad och bekväm och känner sig trygg med sin omgivning.

Eftersom benen har utrymme att röra sig i denna ställning är det troligt att du kommer se hundens ben rycka och sparka när hen drömmer.

Om din hund verkar föredra denna sovställning är det viktigt att se till att han eller hon har tillräckligt med plats i sin säng för att stötta hela kroppen, inklusive de utsträckta benen. Omlets bolsterbäddar finns i tre storlekar, så du kommer kunna hitta en som passar din hund!

Ihoprullad

Detta är en vanlig sovställning för vilda hundar, som är mycket mer utsatta än våra bortskämda husdjur. Organen är skyddade, värmen från kroppen hålls inne, och hunden kan snabbt vara på benen om det skulle behövas.

Hundar som befinner sig i en ny eller obekant situation eller upplever någonting som stressar dem kommer ofta sova ihoprullade som bollar. Om din hund dock verkar föredra denna ställning för sina tupplurar betyder det inte nödvändigtvis att hen är orolig eller obekväm, det kan vara att hen bara tycker om att sova så!

Stålhunden

I denna ställning ligger hunden på magen med alla fyra ben utsträckta, som att hen flög genom luften som Stålmannen. Den är väldigt vanligt bland valpar, eftersom de behöver vila ofta, men alltid vill vara redo att leka, så de behöver en sovställning de snabbt kan hoppa upp från.

Stålhunden som sovställning är i stort sett helt begränsad till tupplurar, väldigt få hundar sover en hel natt med benen utsträckta på detta sätt. Det är också betydligt vanligare att se terriers och andra mindre hundar i denna position, kanske eftersom deras ben är korta nog att det fortfarande är bekvämt.

På rygg, med benen upp i luften

Om din hund är kall kommer hen rulla ihop sig till en boll. På motsvarande sätt kan hen svalka sig själv genom att sprida ut kroppen och rulla över på rygg. Pälsen är mycket tunnare på magen, så att blotta den och svettkörtlarna på tassarna, är ett av hundens bästa trick för att hålla sig sval. 

Även om det är bekvämt är det en ganska farlig sovställning. Den tunna huden på magen visas upp, och det kommer ta hunden mycket längre att ta sig upp på fötter om hen skulle behöva fly eller försvara sig än om hen hade fötterna på marken. Om din hund väljer att sova i denna ställning även när det inte är jättevarmt i rummet är det troligt att han eller hon känner sig väldigt avslappnad och bekväm.

Nära en människa eller annat husdjur

Många hundar älskar att sova bredvid en annan levande varelse, gärna väldigt, väldigt nära. Detta beteende kommer från valptiden, då hunden inte kunde kontrollera sin egen kroppstemperatur och därför var tvungen att gosa ihop sig med sina syskon för att hålla sig varm.

Även om fullvuxna hundar inte behöver dig (eller katten) som värmekälla är det troligt att de känner sig trygga och säkra när de sover bredvid någon som andas och är varm. Du kan vara säker på att din hund är helt avslappnad i ditt sällskap om hen väljer att sova på eller direkt bredvid dig.

Brun hund som sover på hundsängen Topology från Omlet med en brun bäddmadrass i mikrofiber

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *