Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Tio kattsäkra växter (och vilka du ska undvika!)

Växter ser inte bara snygga ut i ditt hem eller i din trädgård, utan de kan också förbättra humöret, göra dig mer kreativ eller mindre stressad. Men det kan vara lätt att glömma att vissa växter kan vara giftiga för din katt om den äter blad eller blommor och det är därför något som är viktigt att tänka på när du väljer dina växter. Om du vill skaffa några fina krukväxter till ditt hem är det viktigt att du väljer kattsäkra växter.

För att hjälpa dig att välja de bästa krukväxterna för fönsterbrädan har vi listat tio växter som det inte kommer vara något problem om din katt smakar på.

Därför att det viktigt att välja rätt växter

Katter brukar gilla att äta växter. Det är ett beteende som är vanligt av många anledningar, som att din katt är uttråkad, gillar hur växten ser ut, behöver vissa fibrer och många andra anledningar.
Din katt kan också äta vissa växter för att eliminera eller bli av med hårbollar som den svalt efter att ha tvättat sig genom att de får katten att kräkas.
Därför är det viktigt att välja växter som inte är farliga för din katt och om du inte vill att din katt ska kunna välta ner krukorna, varför inte skapa ett hörn i ditt hem bara för dina växter?

Tio växter som inte är giftiga för din katt

  • Gräs

Oavsett om det är vete, havre, korn eller råg så är olika växter som tillhör familjen gräs inte giftiga för din katt och den kan säkert ha dem i närheten. Det är alltså heller inga problem för din katt att leka med tuvtåtel, darrgräs, dunborstgräs eller fjädergräs.
När du ser katter ute i naturen så dras de ofta till olika grässorter

  • Aromatiska örter

Du kan lämna timjan, salvia, citronmeliss eller läkevänderot framme utan att behöva oroa dig. Läkevänderot är till och med något som många veterinärer rekommenderar för katter som är stressade. Men om du har tänkt använda kryddorna när du lagar mat kan det vara bra att förvara dem någonstans där katten inte kommer åt eftersom den annars kanske äter upp dem. Om du däremot har örter över efter matlagningen kan du gömma dem i leksaker för att stimulera kattens sinnen.
Glöm heller inte myntan som du kan lägga i kattlådan för att reducera dåliga lukter.

  • Kattmynta

Kattmynta (nepeta cataria) är en växt som har en euforisk effekt på många katter på grund av växtens lukt. Katter brukar gnida sig mot växten eller rulla runt i den och om den jamar, spinner eller slickar på växten så är det helt normalt! Du behöver inte oroa dig över den effekt växten har på din katt eftersom den är helt ofarlig. Det uppskattas att två av tre katter attraheras till den här växten.

  • Papyrus (cyperus papyrus)

Den här växten ser inte bara snygg ut i ditt hem utan den kommer också att underhålla din katt med sina blad och är väldigt effektiv på att rena din katts kropp.

  • Ljung

I motsats till vad många tror är ljung inte giftigt för katter.

  • Lavendel

Lavendel är en växt som har en lugnande effekt på din katt och förutom att dofta gott kan den också kamouflera odörer (framförallt i kattlådan) och har överlag lugnande egenskaper.

  • Gamander

Katter brukar tycka om gamander och de brukar tugga på dem eller gnida sig mot växten.

  • Sköldpaddstuva

Den här växten är helt ofarlig för katter och du behöver inte oroa dig om din katt äter bladen eftersom de är fulla av viktiga näringsämnen. Sköldpaddstuva är rik på mineraler och kalcium.

  • Kamomill

Kamomill rekommenderas om du har en katt som är stressad, och det kan vara intressant att ge din katt kamomill innan den ska resa med bil eller tåg, något som kan vara en väldigt stressande upplevelse för katten. Kamomill kommer att lugna din katt och få den att slappna av.

  • Blodstilla

Den här växten används ofta som desinfektionsmedel för att göra rent sår och det är en växt som är praktisk att ha till hands för att behandla många vanliga åkommor på grund av de lugnande, desinficerande och läkande egenskaperna. Den är heller inte giftig för din katt.

Växter du bör undvika om du har katt

Många växter är giftiga för djur och därför också för katter. Om du har en katt är det därför viktigt att hålla koll på vilka växter du bör undvika både ute i trädgården och inne på fönsterbrädan.
Några av de växter du bör undvika är: prickblad, liljekonvalj, liljor, fikus, azalea, rosenkalla, påsklilja, oleander, järnek och mistel, julros, yuccapalm, amaryllis… det här är bara ett urval och inte hela listan så om du är osäker när du köper nya växter kan det vara bra att antingen fråga i affären, söka efter information på internet eller till och med fråga din veterinär för att ta det säkra före det osäkra.

Om din katt får i sig eller kommer i kontakt med någon av de här växterna är det bäst att omedelbart kontakta en veterinär eftersom det kan få allvarliga konsekvenser.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *