Omletbloggen

Därför älskar höns att sitta på pinnar

Höns älskar att sitta på pinnar, och deras kärlek till pinnar är instinktiv. Dagens höns härstammar från asiatiska djungelhöns som tillbringade nätterna, och delar av dagarna, på grenar uppe i trädkronorna. Så att hålla om pinnar är lika naturligt för höns som att lägga ägg eller sprätta. Du kanske tror att den perfekta sittpinnen därför är en trädgren, eller åtminstone högt ovanför marken. Men även om några av de lättare raserna och dvärghöns kanske kan flaxa sig upp i träden är den genomsnittliga tamhönan alldeles för stor för att ens försöka. En sittpinne som hönsen kan hoppa upp på från marken är minst lika bra.

Under dagen kommer de använda sittpinnar för att slappna av, ta en paus och titta ut över sina ägor medan dagen går. Om du har dina höns på en gård kan en sittpinne vara ett perfekt sätt att berika deras inhägnad. Det gör att de får någonting att göra, vilket varierar deras dag och gör den mer intressant. Även om det kanske inte verkar vara den mest stimulerande aktivtiteten för dig så är en sittpinne faktiskt en av de bästa tillskotten du kan ge dina höns! Och har du en större flock höns kan du ha flera sittpinnar på olika ställen på gården, vilket minskar risken för att höns längre ner i hackordningen inte får ta del av det roliga!

Här är 4 tips att använda när du ska välja sittpinne till dina höns:

  1. Se till att sittpinnen är stark nog att klara av vikten från dina höns. En genomsnittlig värpande höna väger ungefär 2kg. En dvärghöna väger ungefär 800g-1kg, och större raser kan väga upp mot 5kg.
  2. Se till att sittpinnen är lång nog, räkna med ungefär 20cm per höna.
  3. Sätt inte sittpinnen för högt upp. När du använder den för första gången, placera den ganska lågt, ungefär 10cm ovanför marken. Hönsen kommer snabbt lära sig att lita på pinnen, och efter ett tag kan du höja den så att den sitter precis ovanför huvudet på hönsen som går på marken.
  4. När du väljer plats för sittpinnen är det bra att välja en plats på gården som är täckt, så att hönsen kan använda den när det regnar utan att bli blöta.

Använd en sittpinne i hönshuset

När hönsen kommer in för att vila går de oftast direkt till sin favoritplats på sittpinnen. Det kanske inte verkar som det mest bekväma sättet att tillbringa natten på, men för hönsen är det minst lika mysigt och inbjudande som en nybäddad, varm säng. Höns kommer sitta på i stort sett allting, allt från en gammal stege till en planka på marken. Men om du kan är det bäst att ge dem någonting som är designat för ändamålet – brett nog med runda hörn, och anpassningsbart. Eftersom det handlar om deras välmående, vilket i sig påverkar hur många ägg du får, är det rimligt att köpa det allra bästa. Omlets sittpinne är väldigt lätt att montera och passar alla sorters hönshus och hönsgårdar, klicka här för att se mer.

Om hönsen inte har en sittpinne är det större risk att de drabbas av kvalster och löss, eller plockar upp bakterier från marken. Stressen över att inte ha någonstans att sitta kan också sänka deras immunförsvar, vilket ökar risken att de blir sjuka. Sittpinnar gör att hönsen känner sig säkrare och tryggare. Höns är helt blinda på natten, och pinnen är någonting säkert att hålla i om de skulle störas. Om de har någonting stadigt att hålla fast i är de övertygade om att ingenting kan hända dem. Det minskar stressnivåerna, vilket i sig ökar äggproduktionen. Sittpinnar kan också hjälpa till att hålla hönshuset mer hygieniskt, eftersom nattens spillning hamnar på en praktisk plats där du lätt kan komma åt och städa bort det.

Klicka här för att köpa Omlets praktiska sittpinne – finns tillgänglig i två storlekar

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *