Omletbloggen

Röda hönskvalster – så bekämpar du dem!

Ett vanligt problem för hönsägare och kommersiella företag som arbetar med värpande höns är angrepp av Dermanyssus gallinae, mer kända som röda hönskvalster. I jämförelse med andra fågelparasiter som fästingar, löss och loppor, är kvalster absolut vanligast, mest destruktiva och svårast att bli av med. Röda hönskvalster är nattlevande parasiter som gömmer sig i alla sorters håligheter och sprickor under dagtid. Det gör det ännu svårare och mer komplicerat att bli av med dem.

 

TECKEN PÅ RÖDA HÖNSKVALSTER

Röda hönskvalster är ungefär 1mm stora. Epitetet röd kommer från att kvalsterna går från grå till röda när de sugit blod. När hönsen blivit allvarligt angripna finns det risk att de blir anemiska, alltså att de får blodbrist. Slör och kam kommer vara bleka, och äggproduktionen minskar kraftigt. Röda hönskvalster kan också orsaka hudirritationer, fjäderplockande, viktnedgång och rastlöshet i flocken. På grund av kvalsterna kommer dina höns dra sig mer för att gå och lägga sig på kvällen, eftersom de vet att det är då de blir bitna!

Om du vill undersöka ditt hönshus efter röda hönskvalster, kolla på änden av sittpinnarna, och i håligheter och sprickor i huset. Ett ännu lättare sätt att undersöka huset är att dra en bit hushållspapper under sittpinnarna kvällstid. Om ni drabbats av röda hönskvalster kommer de under denna tid på dygnet sitta på sittpinnarna och äta från dina höns, och pappret kommer vara rödfläckigt.

 

FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER

Förebyggande åtgärder är alltid bättre än behandling. Men det är inte alltid lätt. Vilda fåglar eller nya höns kan ta med sig kvalster in i hönshuset. Det är bra att regelbundet kolla efter hönskvalster när du rengör huset, och att använda förebyggande medel på utsatta platser. Du kan t.ex. använda kiselgur som en del av din veckorengöring. Kiselgur är ett 100% naturligt pulver som torkar ut parasiter det kommer i kontakt med. Alla typer av hönshus kan få hönskvalster, men de tillverkade i trä tenderar att drabbas i större utsträckning.

Dessvärre kan röda hönskvalster överleva i upp till 10 månader i ett tomt hönshus, så att låta huset stå tomt ett tag löser vanligtvis inte problemet. Att välja rätt hönshus kan däremot förebygga problem. Omlets Eglu-hönshus är gjorda i plast, vilket gör det väldigt svårt för röda hönskvalster att få fäste. Och om de skulle angripa huset är det dessutom superlätt att rengöra och få bort dem. En snabb spolning med högtryckstvätten bör göra susen!

 

BEHANDLING

1) Rengöring

Om du hittar röda hönskvalster i ditt hönshus är det utan tvekan dags för en djuprengöring. Den första genomgången tar ett par timmar med ett trähus, men går betydligt snabbare med ett i plast. Ta ut alla fåglar och allting som går att flytta på. Om du har ett filttak måste du också ta bort och byta ut detta.

2) Desinfektionsmedel

Blanda ett kvalstermedel (t.ex. Barriers koncentrat för röda hönskvalster eller Smite desinfektionskoncentrat) med vatten (enligt instruktionerna på paketet). Häll på och skrubba in detta i huset, och se till att du kommer åt alla delar, men fokusera på sittpinnarna och andra platser där du sett röda hönskvalster. Låt det stå i 15-20 minuter.

3) Högtryckstvätt

Använd en vattenslang eller högtryckstvätt för att spola av huset och de lösa delarna. Försök att komma åt små sprickor och håligheter, eftersom det är där kvalsterna bor. Låt det sen stå i 10-15 minuter till. Efter det kommer du förmodligen se fler kvalster som blivit störda klättra ut från huset. Upprepa processen tills du ser väldigt få kvalster komma ut efter en spolning.

4) UV-strålar

Låt huset torka helt. Det är perfekt att göra denna djuprengöring en solig dag eftersom UV-strålar kan döda vissa bakterier, och värmen kommer torka huset snabbare. Sätt ihop huset igen och fyll på med nytt färskt strö eller halm (släng det gamla i en plastpåse och lägg i soptunnan så att kvalsterna som bor där i inte kan ta sig tillbaka).

5) Pulver mot röda hönskvalster

Strö ett pulver mot röda hönskvalster över hönshuset. Se till att du gnuggar in pulvret på sittpinnarna så att de kvalster som är kvar måste krypa igenom det för att komma till dina höns. Omlet har en rad olika produkter specifikt för detta, t.ex. Smites kvalsterpulver.

6) Upprepa behandlingen

Strö på nytt kvalsterpulver ett par gånger i veckan efter detta. Röda hönskvalster är bara aktiva under de varmare månaderna; i Sverige betyder det vanligtvis maj till oktober. Under höst och vinter går kvalsterna i ide och äter ingenting. Det betyder dock inte att de försvunnit.

Källor: www.omlet.se, www.poultryworld.net, www.accidentalsmallholder.net, www.wikivet.net, www.poultrykeeper.com

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *