Omletbloggen

Lär dig läsa din hamsters kroppsspråk

En hamster står upp på en grön filt

Hamstrar är fantastiska husdjur – de är roliga, gulliga och relativt lätta att ta hand om. Deras gosiga utseende och personligheter har gjort dem till populära husdjur över hela världen. Hamstrar gör massvis med människor glada, men hur du kan du som ägare se om din hamster är glad? Precis som alla andra djur kan hamstrar kommunicera med varandra, och med oss människor. De använder kroppsspråk precis lika mycket som vi gör, och kan visa en rad olika känslor, inklusive glädje, rädsla, intresse, ilska, irritation etc.

Stäcka på sig och gäspa

Gäspningar är ofta ett tecken på att din hamster känner sig avslappnad och bekväm, snarare än sömnig. Om din hamster sträcker på sig medan hen gäspar är det ytterligare ett tecken på att hen känner sig helt tillfreds.

Fryser

Detta innebär att din hamster stannar i en position, ibland ett par minuter. Öronen står rakt upp och hen är helt stilla. Det finns massvis med olika anledningar till att hamstrar slutar röra sig: de kan frysa till av både rädsla och överraskning, eller så står pausar de sina rörelser för att lyssna noggrant på något de inte är säkra på.

Sitter på bakbenen med öronen pekande framåt

Någonting har fångat hens uppmärksamhet. Din hamster står på bakbenen för att se och höra bättre.

Tvätta sig

Hamster tillbringar en stor del av sin tid med att rengöra varandra. När en hamster tvättar sig själv och fokuserar på fötter, händer och päls betyder det att hen känner sig säker och glad.

Tuggande

Om din hamster börjar bita på gallret i buren kan det betyda att du måste göra någonting för att förbättra ditt husdjurs liv. Detta kan betyda en rad olika saker, t.ex. att din hamster är uttråkad, behöver mer plats eller har för långa tänder. Studera din hamster för att se om du kan se vad problemet är.

Bitande

Hamstrar kan bitas när de är rädda, stressade eller förvirrade. Om din hamster biter dig finns det med sannolikhet en anledning. Din hamster kanske har ont, eller bara är osäker på hur hen ska reagera när du är nära? Bli aldrig arg på din hamster, utan försök förstå vad som orsakat detta beteende.

Bakåtvikta öron, halvstängda ögon

Din hamster har precis vaknat och är fortfarande sömnig. Det är bäst att inte röra hamstern eller ta ut hen från buren innan hen vaknat helt.

Springande

Hamsters är födda att springa. I sina naturliga habitat kan de springa nästan 8km per natt! Det är därför viktigt att hamstrar som lever som husdjur får samma möjlighet till motion, vanligtvis med hjälp av ett hjul. Hyperaktivitet och ett repetitivt beteende kan dock också vara ett tecken på stress. En stressad hamster kommer röra sig konstant, springa snabbt i hjulet och försöka klättra på buren, samt framstå som mer nervös och alert än vanligt.

Alla hamstrar har sina egna personligheter. Ta dig tid att studera din hamster, och lär känna hens personlighet och manér. När du lär känna ditt husdjur kommer du kunna känna igen hur de är vanligtvis, och när de inte är det. Kroppsspråk är en viktig del av detta, och kan hjälpa ditt husdjur att må bättre. Läs vår långa hamsterhandbok längst ner på denna sida för mer information om hamstrar och tips på hur du kan hålla dem friska och glada.

Två barn tittar på en hamster som leker i en lekhage och hamsterburen Qute från Omlet står i bakgrunden

This entry was posted in Hamstrar


One reply on “Lär dig läsa din hamsters kroppsspråk”

Lava Sulaiman says:

Min hamster har vart hos mig i ett och ett halvt år men jag förstår fortfarande inte varför han klättrar i gallret

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *