Omletbloggen

Ska du på semester? Vad händer med dina husdjur?

Semester… Dagar på stranden, resa utomlands, åka till sommarstugan. Ett fantastiskt tillfälle att slappna av tillsammans med familjen och hålla stressen borta. Du bokar ett hotell med din partner, du kollar kartor med barnen och frågar dem vart de vill åka, du packar väskorna, du… Vänta! Har du inte glömt något? “Älskling, vad händer med katten? Ska han följa med?!”

Alla husdjursägare vet att husdjur innebär skyldigheter, och att ta hand om dem även under semestern är en av dessa. Tyvärr finns det fortfarande folk som ignorerar dessa skyldigheter. Varje år rapporteras massvis med övergivna djur, och det är som värst under juli, juli och augusti, eftersom människor har svårt att hitta någon som kan ta hand om deras husdjur medan de är på semester. Läs våra tips här nedanför för att se till att dina husdjur också får en toppensommar!

HÖNS

Du kanske är en äventyrlig fransman som seglar jorden runt med din höna (https://www.bbc.com/news/world-europe-36475672), men om du inte är det skulle vi rekommendera att inte ta med hönsen på semestern. Den bästa lösningen är att fråga några vänner eller grannar om de kan titta till hönsen medan ni är borta, med belöningen att de får äta alla ägg. Om du har en Eglu Cube på hjul kan du till och med enkelt och lätt rulla in hönshuset i grannens trädgård!

HAMSTRAR, MARSVIN OCH KANINER

Precis som med höns är det bättre att lämna smådjur hemma när du åker på semester och be en vän (helst någon dina husdjur redan känner) komma och titta till dem. Om det inte är möjligt, eller om du väljer att ta med dem ändå är det viktigt att tänka på temperaturskillnader. Dessa mindre husdjur är otroligt känsliga, och plötsliga skillnader i temperatur kan i värsta fall vara dödligt. Om ni åker bil är det viktigt att se till att de varken är för varma (ställ dem inte vid ett fönster eller i en parkerad bil) eller för kalla (ställ dem inte framför AC:n). Det är också viktigt att se till att ingenting kan ramla ner och skada dem i buren: ta bort vattenflaska och matskålar och stanna istället regelbundet för att ge dem mat och vatten. Kom ihåg att gnagare och kaniner är väldigt skygga djur som tycker om rutiner och har svårt att anpassa sig till nya miljöer.

KATTER

Du kan absolut ta med dem, men i de flesta fall behöver du inte: katter är självständiga djur som kan ta hand om sig själva ett par dagar. Fyll deras skålar med mat och vatten innan du åker hemifrån. Om du är borta en vecka eller kortare är det lättast att be en vän komma och titta till dem (en eller två korta besök per dag brukar vara tillräckligt).

Om du är borta längre än en vecka är det bättre att flytta katten, antingen hem till någon som du och katten känner, eller till ett katthotell. Kom dock ihåg att alla katter inte tycker om att förflyttas (nya platser, nya människor…) och kan känna sig övergivna och till och med deprimerade. 

HUNDAR

Hundar är förmodligen det mest komplicerade husdjuret när det kommer till semestrar. Du kan inte bara lämna dem hemma med mat och vatten några dagar. Inte bara är det tråkigt och hemskt för din hund, utan det är också olagligt, och du kan dömas till böter och upp till 2 års fängelse för djurplågeri. Det bästa alternativet är därför att boka en extra plats för din hund och hjälpa hen packa väskan!

Varför ska jag ta med mig min hund?

Givetvis kan du lämna hunden med vänner och familj (helst någon som hunden redan känner), eller på ett hundhotell. Kom dock ihåg att hundar är sociala djur, och mår som allra bäst när de får vara tillsammans med sina ägare. För dem är semestern en möjlighet att tillbringa tid tillsammans med er, och du kommer ha mer tid över att vara med din hund. Det är ett fantastiskt tillfälle att skämma bort hunden med massvis med lek och motion. De kan också hjälp er träffa andra människor på semestern, eftersom ingen kommer kunna låta bli att ge din gulliga vovve lite uppmärksamhet!

Hur du planerar en resa med din hund

Här är en lista på saker du kan göra för att se till att din hund är redo för semestern, och att allting går bra när ni är ute på vägarna:

  • Innan ni åker, se till att din hund är van vid att åka bil. Vissa hundar kan bli åksjuka, så det är bra att förbereda dem, speciellt om ni ska åka långt.
  • Se till att din hund kan vissa grundläggande kommandon, som stanna och sitt. Det är också bra om de är vana vid att gå fint i koppel, det gör alltid mycket lättare.
  • Kolla att deras vaccinationer är uppdaterade, och om du ska åka utomlands, dubbelkolla i god tid om de behöver extra vaccinationer.
  • Packa allting hunden kan behöva: mat, givetvis, men också en första hjälpen-låda, koppel, mat- och vattenskålar, resebur, favoritleksaker och bajspåsar. Det är väldigt viktigt att ta med tillräckligt av hundens vanliga mat, eftersom du inte kan . vara säker på att du hittar samma märke dit du ska åka, och semestern är inte en bra tid att ändra matrutiner.
  • När ni är på resande fot, se till att hunden reser säkert i bilen, gärna i en resebur i bagageutrymmet.
  • Innan ni stannar någonstans, se till att det är okej att ta med sig hundar. Boka aldrig ett hotell utan att dubbelkolla. Det är också bra att kolla stränder, parker och andra platser ni planerar att besöka.
  • Se till att din hund inte är för varm. Försök att inte vara ute under de varmaste timmarna på dygnet, och att du alltid har med dig gott om vatten till hunden.
  • När ni stannar någonstans, se till att hunden får en egen plats med mat, vatten och skugga. Även om det bara är en timme.
  • Om du tror att det kan behövas kan du sätta en GPS-tracker på din hunds halsband. Det kan vara speciellt bra om ni ska ut och vandra. Du kan ladda ner appar för att se var din hund är om hen skulle springa bort, hitta närmsta veterinär och hålla koll på din hunds hälsa.
  • https://www.fleatickrisk.com/ är en bra hemsida som visar om din hund är i riskzonen för att drabbas av skadedjur och fästingar på platserna ni ska besöka. Kolla innan ni åker och ta med allting ni behöver.

KOLLEKTIVTRAFIK

På många platser kan du resa i kollektivtrafiken med dina husdjur utan extra kostnad. Det är dock viktigt att dubbelkolla om du behöver boka speciell biljett, eller sitta på speciella områden på tåget eller bussen. Vissa bussbolag tillåter bara guidehundar, så kolla innan eftersom det kan vara värt att välja en annan rutt om det är enklare. Det är också viktigt att du är säker på att ditt husdjur kan uppföra sig under resan, så att du slipper klagomål och sura blickar från andra resenärer.

Om du ska utomlands, undersök vad reglerna är för att ta med husdjur i kollektivtrafiken. Reglerna kan se olika åt beroende på vilket sorts husdjur du reser med, och på vissa platser kan husdjur behöva egna biljetter.

Om du ska flyga, meddela att du ska resa med ett djur när du bokar, och se till att alla vaccinationer är uppdaterade. På dagen för avfärd, se till att komma tidigt till flygplatsen. Katter och mindre hundar brukar vanligtvis få resa i kabinen, medan större hundar får åka i en uppvärmd och tryckreglerad del av bagageutrymmet. Fåglar, kaniner och hamstrar är ofta förbjudna, men alla flygbolag har olika regler.

This entry was posted in Hundar


One reply on “Ska du på semester? Vad händer med dina husdjur?”

Pernilla says:

Det är lag på att katter ska ha tillsyn två gånger om dagen! Det ni skriver stämmer verkligen inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *