Omletbloggen

Kan hundar skratta?

En brun tax med tungan ute i en Fido Nook

Många hundägare tror att deras hundar gillar ett gott skratt. Kolla bara på Youtube där det finns många klipp med leende och skrattande hundar!

Men kan en hund skratta på samma sätt som människor kan? Det är väldigt lätt att se djurs beteende som en antropomorfism, det vill säga att vi föreställer oss mänskliga egenskaper hos djuren, och den riktiga frågan borde kanske vara varför en hund skulle skratta? Vad betyder det och vilka fördelar skulle det ha givit hundens förfader vargen? Eller är det kanske något som de har lärt sig den de tämjdes av människor?

Det finns inget exakt svar på den sista frågan, men vi vet en hel del om djur som skrattar.

Skrattar andra djur?

Från en rent vetenskaplig synvinkel är de enda djuren som har bekräftats kunna skratta stora apor, delfiner och labbråttor. När en schimpans skrattar tycker vi människor att det låter mer som ett skrik och när de lever i vilt tillstånd är det förknippat med lugn och att lätta på trycket snarare än nöje. Men om du kittlar en schimpans så skrattar den helt garanterat, precis som ett barn gör.

Det har hänt att gorillor har skrattat åt när människor gör roliga saker, vilket betyder att de skulle kunna vara en perfekt publik på en spexig föreställning! Orangutanger är lite mer mystiska och när de skrattar kan det vara för att de kopierar ett beteende snarare än att de faktiskt tycker att något är roligt. Men de skrattar när de blir kittlade!

I en studie av delfiner från 2004 upptäckte man att delfinerna producerade sonarer följt av ett visslande ljud när de leker. Forskarna menade att de här ljuden betyder att delfiner känner sig glada och avslappnade i en kul omgivning som inte utgör något hot och att “skrattet” förhindrar att leken förvandlas till något våldsammare. Det här är fascinerande eftersom många forskare tror att människans skratt utvecklades av exakt samma anledning och det passar samman med de vilda schimpansernas “skratt”.


Det faktum att labbråttor skrattar när de blir kittlade tyder också på att många andra däggdjur skulle skratta om de blev kittlade och det är bara något som aldrig har testats i ett vetenskapligt experiment. Däremot verkar hundar slappna av, snarare än börja skratta, när de blir kittlade.

Men det faktum att du inte kan få din hund att skratta genom att kittla den betyder inte att den inte kan skratta.

Hur låter en hund när den skrattar?

Hundskratt, om det nu är vad det är, är ett slags snabbt och leksamt flåsande som de använder för att bjuda in människor och andra hundar till lek. Det är ett ljud som låter som ett hhuh följt av ett hhah, och människor kan imitera det genom att göra ett andningsljud som låter lite som “hoo-haa”. Flåsandet kombineras ofta med att hunden böjer på nacken och den kan också sträcka ut en av tassarna eller kanske göra små retsamma hopp i din riktning. Men det här är en inbjudan till lek snarare än att hunden skrattar så som vi människor gör.

Om du skrattar åt din hund med det flåsande ljudet hhuh hhah och drar upp mungiporna i ett riktigt flin när du säger den sista delen kan du få din hund att skratta tillbaka. Det är ett fantastiskt sätt för dig och din fyrbenta vän att komma varandra närmare!

Kan hundar le?

Ett collage av en brun hund som skrattar

När en hund är avslappnad drar den ofta läpparna bakåt, låter tungan hänga och kisar med ögonen vilket ibland, beroende på rasen, kan se ut som ett leende. Eftersom de gör det här när de är glada och avslappnade kopplas det lätt ihop med att hunden ler. Människans leende verkar ha sitt ursprung i avslappnande kroppsspråk vilket föreslår att det samma kanske gäller hundar. Vilda vargar, som är nära släktingar till våra tama hundar, har ett tung-viftande ansiktsuttryck som kopplats ihop med avslappning och undergivenhet.

Det verkar också som om leenden är lika smittsamma hos hundar som de är hos människor. Om du inte kan få din hund att skratta kan du definitivt få den att le! Le mot din hund och det är stor chans att din hund ler tillbaka!

Tror forskare att hundar kan skratta?

Vetenskapen är på den skrattande hundens sida. I en studie från 2005 med titeln “Dog-laughter: Recorded playback reduces stress related behavior in shelter dogs” noterade man att hundar ibland flåsar på ett sätt som låter som att de skrattar. När inspelningar av de här “skratten” spelades upp för andra hundar blev de lekfulla och avslappnade vilket mättes i stress-relaterat beteende som att vifta på svansen, att hundarna såg ut som om de ville leka, att deras kroppsspråk var positivt och att de slickade sig om läpparna.

Men att vara glad, avslappnad och lekfull är inte exakt samma sak som att skratta. Det finns inga bevis för att en hund någonsin tycker att något är roligt eller underhållande på samma sätt som människor, eller gorillor, gör. Tvärtom är det mer troligt att ett beetende och rörelser som är avsedda att vara roliga kan skrämma en hund.

Skratt är ett tecken på att något är roligt och du kan definitivt ha mycket skoj med din hund. De visar lätt sina känslor genom ljud och kroppsspråk. Se flåsandet och det lekfulla kroppsspråket som ett tecken på en djup vänskap som betyder att det väntar många härliga skratt!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *