Omletbloggen

Pride of Omlet: Hunden Busters skägg

Den här artikeln är en del av vår artikelserie ”Pride of Omlet”, en samling fantastiska historier som slår ett slag för extraordinära husdjur och delar berättelser om deras mod, talang, kärlek för människor och medkänsla med världen.

-Av: Anneliese Paul

Busters öde var att han skulle jaga bollar på Barry Islands stränder. Han är en älskvärd labradoodle med stora bruna ögon och ett långt skägg. Han är en tänkare som gillar att leka och han har skrivit en barnbok tillsammans med sin matte Natalie för att öka medvetenheten om autism.

Buster 1Natalies son Ethan fick diagnosen ADHD och autism när han var fyra och då bestämde hon sig för att säga upp sig på sitt jobb som lärare för att ta hand om Ethan på heltid. Natalie hade alltid haft en hund som liten och ville såklart att Ethan skulle få samma positiva upplevelse av en trogen vän i vått och torrt, så de åkte till en bondgård i närheten som hade tre valpar till salu. En var vild och galen, en var tyst och lugn och en var en blandning av båda. De valde den som var någonstans mittemellan och de döpte honom till Buster.

Efter att ha haft Buster i ett par veckor blev det tydligt att Ethan inte var speciellt intresserad av honom, så han blev Natalies bästis istället. Att ta hand om Ethan på heltid var inte alltid lätt och Buster var ett fantastiskt stöd på dagar när allt kändes jobbigt. Han motiverar Natalie och hon kan också ta honom på långa promenader längs stranden där de båda kan koppla av.

Ett par år efter att Ethan fick sin diagnos föddes Isobelle. Hon är mörkrädd så Buster sover på hennes rum för att hon ska känna sig trygg och på dagarna är han hennes lekkompis. De älskar att klä ut sig och på kvällen läser hon en saga för honom och borstar hans päls.

Allt eftersom Buster blev äldre blev håret på hans haka längre och längre tills han hade ett nästan 20 cm långt skägg! Och en hund med ett skägg är inte en vanlig syn så folk började stirra. Natalie var redan ganska van vid att folk stirrade när de var ute och Ethan fick ett utbrott, eftersom många inte förstår ADHD och ofta också kommenterade på situationen vilket var väldigt förkrossande för henne.

Men hon insåg snabbt att folk stirrade på Buster av helt andra anledningar. När de promenerade på stranden kom folk ofta upp och frågade om hans skägg var äkta. Men folk frågade för att de var nyfikna och roade och det fick människor att prata på ett positivt sätt. Så vad gör en positiv före detta lärare med den här upplevelsen? Såklart skriver hon en bok! Så Natalie skrev boken “That Dog Has Got a Beard” där Buster har huvudrollen! .

Det är en berättelse om att vara speciell och helt unik och Natalie och Buster har varit på turné på många bibliotek i hela Wales, och till och med varit med på den lokala TV-kanalen ITV Wales för att starta konversationer som hyllar att alla är olika och öka medvetenheten om autism genom berättelsen om Busters skägg.

“Många barn ser inte handikappade barn och det finns mycket negativitet runt att inte vara som alla andra. Du vill att människor ska acceptera andra som de är och en älskvärd labradoodle är ett perfekt sätt att starta en konversation. Han ser annorlunda ut eftersom han har ett skägg. Men det är en fantastisk egenskap som gör honom speciell!”, avslutar Natalie.

Buster 3

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts