Omletbloggen

Bundt Cake med smak av choklad och pepparkaka

Izy Hossack är en kock, bagare, matstylist och matfotograf som bor i London och hon har också skrivit böckerna “Top with Cinnamon” och “The Savvy Cook”. Izy har skapat två fantastiskt goda och festliga recept för Omlets adventskalender och vi börjar med en Bundt Cake med smak av choklad och pepparkaka som är perfekt för julfesten!

Bundt cake sockerkaka med smak av choklad pepparkaka
Julbaka bundt cake pepparkaka

Ingefära och choklad är den perfekta smakkombinationen i det här festliga bakverket. Det är lätt att göra sockerkakssmeten eftersom det bara är att smälta och blanda alla ingredienser, så du behöver ingen elektrisk mixer! Sirapen ger sockerkakan en mjuk och saftig konsistens och smaken passar bra tillsammans med kryddorna. Det är bäst att göra glasyren med choklad som är lite bitter eftersom det passar bäst tillsammans med den väldigt söta sockerkakan. Som en fin, och såklart jättegod, dekoration kan du strö över bitar av kristalliserad ingefära (kan också kallas för kanderad ingefära) som du hittar tillsammans med andra bakprodukter i många större mataffärer.

Ingredienser:

175g smör, plus ett par matskedar för sockerkaksformen
150g ljus sirap
120g treacle (eller använd mörk sirap)
120g ljust farinsocker
3 ägg
200g naturell yoghurt
250g vetemjöl
60g kakaopulver, plus lite extra för sockerkaksformen
1 ½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
¼ tsk salt

Glasyren:

100g mörk choklad (minst 70% kakao)
100ml vispgrädde
3 msk små bitar av kristalliserad ingefära

Smörj och bröa formen:

 1. Ställ in en sockerkaksform i frysen i 5-10 minuter (gärna en som ger kakan ett fint mönster). Smält ett par matskedar smör i en medelstor kastrull (vi kommer använda samma kastrull för sockerkakssmeten) på låg värme.
 2. Smörj formen genom att pensla insidan av sockerkaksformen med det smälta smöret och se till att det täcker hela insidan.
 3. Bröa formen med kakaopulver och se till att det täcker hela insidan av formen och häll ut det som inte fastnat (om du häller ut det på en tallrik kan du använda det överblivna kakaopulvret i smeten)

Gör sockerkakan:

 1. Sätt ugnen på 180°C.
 2. Ta kastrullen som du smälte smöret i och blanda 175g smör, den ljusa sirapen, treacle (eller mörk sirap om du använder det) och det ljusa farinsockret. Värm blandningen på låg värme tills smöret är helt smält, det är viktigt att röra om ofta. Ta av kastrullen från plattan och låt smeten svalna i ett par minuter.
 3. När de smälta ingredienserna har svalnat, blanda i ett ägg åt gången och rör sist i yoghurten.
 4. Blanda mjöl, kakaopulver, bikarbonat, malen ingefära, malen kanel och salt i en stor bunke.
 5. Häll de blöta ingredienserna i bunken med de torra ingredienserna och blanda med en visp tills du har en slät smet.
 6. Häll smeten i den bröade formen och grädda i ugnen i 40-50 minuter. Testa med en teststicka eller tandpetare, om stickan är torr är sockerkakan klar.
 7. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter innan du tippar ut den.

Gör glasyren:

 1. Bryt chokladen i en liten värmetålig skål. Häll grädden i en liten kastrull och värm på medel eller låg värme. När grädden är varm och börjar ånga, ta av kastrullen från plattan och häll grädden över chokladen.
 2. Låt skålen så i 10 minuter och rör sen ihop grädden och chokladen för att få en slät glasyr.
 3. Ringla försiktigt glasyren över sockerkakan (den kan fortfarande vara lite ljummen) och låt den rinna ner på sidorna. Dekorera med små bitar av den kristalliserade ingefäran innan glasyren stelnat.

Julrecept pa bundt cake sockerkaka choklad

This entry was posted in Jul


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *