Omletbloggen

Hönsraser 101

Hönsraser 101 - Hönor äter från Omlets pickleksak

Att läsa om olika hönsraser och deras egenskaper kan vara förvirrande. Höns har många olika egenskaper, utseenden och storlekar, vilket gör dem till väldigt mångsidiga djur. I vår Hönsraser 101 blogg, kommer vi att gå igenom de vanligaste termerna och ta upp aktuella frågor som har att göra med olika hönsraser.

Grupper av hönsraser

Några vanliga grupperingar av hönsraser är:

 • Hönsraser som ger kött
 • Hönsraser som lägger ägg
 • Hönsraser för dubbla ändamål
 • Hönsraser med stamtavla (arvshöns)
 • Hönsraser att ha som prydnad

Det finns också 6 typer av hönsraser, baserat på varifrån de kommer:

 • Amerikanska höns
 • Asiatiska höns
 • Kontinentala höns
 • Engelska höns
 • Höns från Medelhavsområdet
 • Alla andra standardhönsraser

Inom dessa grupper finns det två olika storleksgrupper:

 • Standardhöns
 • Bantamhöns

Vad är en bantamhöna?

Det finns hönsraser med höns i standardstorlek, och det finns också dvärgstorlekar av många raser. Bantamhöns är miniatyrversioner av deras motsvarigheter i standardstorlek. Det finns också “genuina dvärghöns”, vilket betyder att de inte har någon standardstorlek och bara finns i små storlekar. Genuina dvärghöns är tex:

Bantamhöns tar upp mindre plats, så de är ett bra val för dig som har en mindre trädgård.

Vad är arvshöns?

Arvshöns är de höns som har fötts upp av våra förfäder och har bevarats i flera generationer. Alla våra moderna hönsraser kommer från arvshöns. Flera arvsraser är hotade idag på grund av utvecklingen av nya raser. Uppfödningsinsatser har hjälpt till att stabilisera dessa hönsraser, så att de kan finnas i vanliga trädgårdar igen. Exempel på arvsraser är:

Vad är en prydnadsras?

Prydnadsraser är hönsraser som har avlats för sitt utseende istället för köttproduktion eller äggläggning. Dessa höns lägger inte lika många ägg som andra raser och är inte lika tunga som köttproducerande raser. Några exempel på prydnadsraser är:

Dessa typer av höns är utmärkta husdjur och en fantastisk konst för trädgården.

Vilken är den största hönsrasen?

Det är Jersey Giant som vanligtvis är den största hönsrasen, men Brahmahöns kommer på en tät andraplats. Det är för tillfället en Brahmahöna som har rekordet som den största hönan.

Vilka hönsraser lägger mest ägg?

Hönsraser som är kända för sin produktiva äggläggning är de som vanligtvis lägger runt 250 ägg per år. Som jämförelse lägger prydnadsraser mellan 120-150 ägg per år i genomsnitt.

Leghorn höns är den ras som är mest konsekvent när det gäller att värpa ägg, med ett genomsnitt på 280-320 ägg per år. Andra hönsraser som är kända för deras äggproduktion är:

Hur vet man vilken färg äggen som en höna lägger kommer ha?

Flera hönsraser är kända för sina färgglada ägg. Färgen på äggen bestäms av gener och en höna värper ägg i samma färg hela livet. Alla äggskal är vita från början, men om en höna bär på en gen som ger pigmenterade ägg kommer färgen på ägget att förändras innan det läggs. Färgen på ägget påverkar inte äggets smak eller näringsvärde utan syns bara på skalet.

De hönsraser som lägger ägg med färgade skal är antingen renrasiga eller resultatet av att en höna som lägger bruna ägg har korsats med en höna som lägger blå ägg. De hönsraser som lägger blå ägg som korsas med andra raser för att producera ägg av olika nyanser är Ameraucana och Araucana.

En del höns kan ge dig en aning om vilken färg äggen har som de värper. Genom att titta på deras örsnibbar (den köttiga hudfläcken på vardera sidan av deras huvud) kan du ibland förutsäga äggskalets färg. Detta är dock inte alltid korrekt, eftersom vissa raser som Silkeshöns lägger cremefärgade ägg, men ofta har blå örsnibbar. Men i allmänhet lägger höns med vita örsnibbar vita ägg och höns med röda örsnibbar lägger bruna ägg.

Fjäderterminologi

När man talar om fjäderdräkten avses mönstret på varje enskild fjäder. Tillsammans ger fjädrarna hönan dess mönstrade utseende. Detta är några olika fjäderdräkter:

 • Svartvitrandiga fjädrar – har omväxlande mörka och ljusa ränder
 • Svagt randiga fjädrar – har mindre definierade ränder
 • Spetsiga fjädrar – kanterna på fjädrarna har en annan färg
 • Fläckiga fjädrar – fjädrar med vita vingpennor
 • Målade fjädrar – har fina linjer av konturfärg på fjädern
 • Flerfärgade fjädrar – har ett vitt mittparti på fjädern

Hur man kan se vilket kön kycklingar har

Vissa raser är könsvisande, vilket innebär att man kan se om de är hanar eller honor när de kläcks. Dessa raser kläcks med specifika markeringar som överensstämmer med deras kön. Det finns också metoder för att kontrollera hur långa vingfjädrarna är, men denna metod är inte den mest tillförlitliga. För raser som inte är könsvisande är det vanligtvis svårt att bestämma kön tills unga tuppar börjar gala – vanligtvis när de är mellan 4 och 6 månader gamla.

Omlet och olika hönsraser

Oavsett vilken hönsras du bestämmer dig för att välkomna hem till din familj, ger våra hönshus, hönsgårdar och andra oumbärliga tillbehör som t.ex. den automatiska hönshusdörren dig en upplevelse som är lika unik som din flock. Läs på om vad det innebär att ha höns, uppgradera dina höns produkter och upptäck hur fantastiskt det är att ha höns.

Hönsraser 101 - Bantamhöns går ut genom dörren till Omlets Eglu Go hönsgård

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *