Omletbloggen

Vanliga allergier hos hundar

Föreställ dig detta: din älskade hund, som vanligtvis är full av livsglädje och lekfullhet, börjar plötsligt klia sig oavbrutet och får röda, rinnande ögon eller ihållande nysningar. Det kan vara tecken på allergi hos hundar, vilket är ganska vanligt, men ofta något vi inte tänker på att det förekommer. I den här bloggen kommer vi att fördjupa oss i allergier hos hundar och gå igenom vad som orsakar det, samt symtom och behandlingar som kan hjälpa dig att återställa din hunds livsglädje och välbefinnande. Oavsett om det är säsongsbunden pollenallergi, livsmedel eller oväntade miljöfaktorer, är det viktigt att du förstår och tar itu med dessa allergier, så att din hund kan må så bra som möjligt.

En hund på Omlets Topology hundsäng

Kan hundar vara allergiska?

Ja, hundar kan ha allergier, precis som människor. Men vad är egentligen en allergi hos hundar? En allergi är helt enkelt en överreaktion hos immunsystemet mot ett typiskt ofarligt ämne, känt som ett allergen. När kroppen stöter på ett allergen identifierar den av misstag det som ett hot och producerar antikroppar för att bekämpa det. Detta immunsvar resulterar i olika allergiska symtom som kan variera från milda till svåra.

Hundallergier uppkommer när en hunds immunsystem reagerar på specifika ämnen i deras miljö, mat eller andra faktorer. Dessa allergiska reaktioner kan orsaka stort obehag och hälsoproblem för våra hundar. Det är viktigt att känna igen tecknen på allergier och vilka typer av allergier som finns hos hundar, för att de ska må så bra som möjligt.

Symtom på hundallergier

Hundarallergier kan uppträda på olika sätt, vilket ofta gör dem svåra att diagnostisera. Här är några vanliga symtom att hålla utkik efter:

 • Kliande hud: Detta är det tydligaste och vanligaste av alla symptomen på hundallergi. Du upptäcker det genom frekvent kliande, slickande eller bitande av huden, och kliande hud leder ofta till rodnad och irritation.
 • Hudutslag och nässelutslag: Även om de liknar vanlig kliande hud, uppträder utslag och nässelutslag mer som röda, inflammerade fläckar på huden. Hudutslag och nässelutslag beror för det mesta på att hunden har exponerats för ett specifikt allergen.
 • Kroniska öroninfektioner: Skakar din hund på huvudet eller kliar sig i ögonen ofta? Detta kan bero på en öroninfektion. Återkommande öronproblem orsakar ofta flytningar och lukt och är ofta direkt relaterade till någon typ av allergisk reaktion.
 • Rinnande näsa och ögon: Precis som människor har hundar som lider av allergier ofta rinnande näsor och rinnande ögon. Rinnande näsa och ögon beror vanligtvis på att din hund har andats in ett allergen eller sniffat för nära ett.
 • Tuggande och slickande på tassarna: Klåda från allergier är inte begränsat till enbart huden – det kan också påverka en hunds tassar. Om du märker att din hund ständigt slickar eller tuggar på sina tassar, kan det mycket väl bero på allergier.
 • Matsmältningsproblem: Symtom som kräkningar, diarré eller andra gastrointestinala problem är ofta direkt relaterade till en födoämnesallergi. Var noga uppmärksam på din hunds reaktioner och lägg märke till om dessa matsmältningsproblem uppstår direkt efter att den har ätit. Om så är fallet har den sannolikt en matallergi.
 • Beteendeförändringar: Människor med allergier vet alltför väl hur obekväma dessa symtom kan vara. Detsamma gäller för hundar. Att din hund är mer lättirriterad, rastlös eller slö än vanligt, är vanligt hos hundar som lider av allergier.

Att tidigt känna igen dessa symptom kan hjälpa dig att söka lämplig behandling för din hunds allergier och förhindra ytterligare komplikationer.

Typer av allergier hos hundar

Hundar kan drabbas av flera olika typer av allergier, och var och en har sina egna orsaker och symtom. Att förstå vilken typ av allergi som påverkar din hund är viktigt för att effektivt kunna hantera och behandla den. Här är några av de vanligaste typerna av allergier hos hundar:

 1. Matallergier: Även om födoämnesallergi är den mest ovanliga allergin hos hundar, kan den fortfarande orsaka allvarliga problem. Reaktioner på specifika ingredienser i kosten, som nötkött, kyckling, mejeriprodukter eller spannmål, kan leda till matsmältningsproblem, hudirritationer eller andra allergiska symtom.
 2. Allergier som beror på saker i miljön: Känslighet för pollen, mögel, dammkvalster och andra luftburna allergener är några av de vanligaste orsakerna till allergier hos hundar. De flesta hundar som har denna typ av allergi påverkas under våren och sommaren, men allergener inomhus kan orsaka allergibesvär året runt.
 3. Hudallergier:
 4. Kontaktallergier: Visste du att hundar kan vara allergiska mot vissa schampon, tyger eller rengöringsprodukter precis som människor? Om du märker att din hund kliar mycket efter att ha kommit i kontakt med en ny produkt, undvik att använda den för att vara säker på att den inte orsakar några fortsatta allergiska reaktioner.

Hundraser som är mer mottagliga för allergier

Vissa hundraser är mer benägna att drabbas av allergier på grund av deras genetiska anlag och kroppsbyggnad. Raser som Golden retriever, Bulldogg, Mops, Boxer, och Welsh terrier är hundar som är särskilt mottagliga för allergier. Rasspecifika hudegenskaper, variationer i immunsystemet och vanliga ärftliga tillstånd bidrar till deras ökade risk att utveckla allergier.

Till exempel så har Bulldoggar och Mops fler hudveck, vilket kan låsa in allergener och fukt, vilket kan leda till hudinfektioner och allergiska reaktioner. Å andra sidan har Golden retrievers och Boxerhundar ofta genetiska anlag för mat- och miljöallergier. Att känna till vilka risker som är specifika för din hunds ras hjälper dig inte bara att vidta förebyggande åtgärder utan gör det också möjligt för dig att få hjälp tidigt från din veterinär när det behövs.

Skapa en allergifri zon hemma

Att ha en allergifri miljö är viktigt för hundar som lider av allergier. Detta innebär regelbunden rengöring av deras utrymmen för att minska allergener som dammkvalster, pollen och mögel. Sover din hund i ditt rum eller föredrar den sin hundkoja? Att använda luftrenare nära dessa utrymmen och hålla fönster stängda när pollenhalten ute är hög, kan hjälpa till att lindra allergier. Att ofta bada din hund med hypoallergena schampon kan också hjälpa till att minimera hudirritation och ta bort allergener från din hunds päls.

Omlets sortiment av hundsängar kan vara till stor hjälp när det gäller att hantera din hunds allergier. Genialisk design som t.ex. Topology hundsäng och Omlets kuddsäng kommer med lätt avtagbara, maskintvättbara överdrag som hjälper till att hålla allergierna borta. Omlet har dessutom upphöjda hundsängar som höjer upp din hund från golvet, vilket minskar deras exponering för damm och andra allergener som vanligtvis finns på marken. Genom att integrera Omlets hundsängar i ditt hem kan du skapa en renare och bekvämare plats för din allergiska hund.

Omlet och din hund

På Omlet förstår vi hundars olika behov och strävar efter att designa produkter som förbättrar deras välbefinnande och komfort. Vårt engagemang för kvalitet och innovation drivs av vår önskan att göra livet med ditt husdjur så glatt och problemfritt som möjligt. Oavsett om det gäller lättrengjorda hundsängar eller trygga hundkojor, vill vi på Omlet hjälpa till att förbättra bandet mellan dig och din lurviga vän. Utforska vårt utbud av produkter idag och upptäck hur vi kan hjälpa dig och din hund att leva ett hälsosammare och lyckligare liv tillsammans.

En stor hund på Omlets Topology hundsäng

 

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *