Omletbloggen

Kan höns bli uttråkade?

Vi vet alla hur det är att vara uttråkad, både barn och vuxna kan relatera till det – men kan höns bli uttråkade? Det kan de faktiskt, och uttråkade höns är inte glada höns. Upptäck varför höns blir uttråkade och hur man kan förhindra det, innan det får konsekvenser i form av negativt beteende i din flock.

Hönor leker på Omlets PoleTree hönsträd med sittpinnar i en walk-in hönsgård

Varför blir höns uttråkade?

Höns är naturligt nyfikna och har en medfödd instinkt att leta efter föda hela dagen. Flockar som går fritt hittar stimulering och berikning i sin omgivning, från insekter och växter till platser där de kan ta sandbad eller sitta. Men höns som bor i hönsgårdar eller andra mindre områden missar många av dessa naturligt förekommande saker som kan minska tristessen.

Tecken på att dina höns är uttråkade

När höns är uttråkade kommer det att finnas ledtrådar som märks. Uttråkade hönor kommer vanligtvis att:

  • Agera slött eller håglöst
  • Vara aggressiva mot hönsskötare eller andra höns i flocken
  • Förlora fjädrar på grund av överdriven putsning eller pickande från andra höns
  • Gå längs hönsgårdens kanter
  • Picka på hönshuset
  • Äta sina egna eller andra hönors ägg

Dessa beteenden kan variera från milda till svåra, och en del höns orsakar allvarlig skada på sig själva eller andra. Men du kan minska risken för dessa destruktiva beteenden genom att ge din flock massor av berikning.

Så undviker du att din flock blir uttråkad

För att hålla dina höns sinnen och kroppar aktiva och engagerade behöver de stimulering för att de ska kunna ha en hälsosam livsstil. Detta sträcker sig från leksaker och tillbehör till aktiviteter som de får från dig. Så här kan du hålla tristessen borta från din flock.

Hönsleksaker

Höns tycker om att ha olika föremål, och leksaker är en favorit bland både hönor och deras ägare. Exempel på hönsleksaker är:

Dessa typer av leksaker belönar dina höns med mat eller ljud. Denna feedback stimulerar både deras kropp och själ och hjälper till att motverka tristess. Du kan fästa leksaker i din hönsgård, så att dina höns kan få timmar av underhållning varje dag.

Sittpinnar för höns

Ett av de bästa sätten att förhindra att din flock blir uttråkad är att ge dem olika sittpinnar. Sittpinnar för höns kan monteras på nätet i din hönsgård, eller så kan du ställa ett flyttbart hönsträd med sittpinnar på en öppen plats och flytta det vid behov, för att ge dina höns många tillfällen att sitta. Om din flock tillbringar hela eller större delen av sin tid i en hönsgård, kan ett anpassningsbart hönsträd med sittpinnar förvandla deras hem till en rolig lekplats, samtidigt som du utnyttjar utrymmet i luften i hönsgården.

För en okonventionell sittpinne är hönsgungor fantastiska för att underhålla en flock. Dessa gungor ger dina höns en avkopplande plats att sitta på och njuta av ett mjukt gungande på en upphöjd plats.

Aktiviteter för dina höns

Även om leksaker och sittpinnar är viktiga för att berika din flock, kommer dina höns också att ha nytta av aktiviteter. Detta kan vara aktiviteter som du och dina höns gör tillsammans eller som dina höns gör sinsemellan, men målet är detsamma – att de ska få utlopp för sina naturliga beteenden så att de kan bibehålla ett hälsosamt sinne och kropp.

Sandbad

Ett sandbad för höns är viktigt för din flock för att hålla deras fjädrar och hud i gott skick. Detta är också en social aktivitet där två eller flera höns kommer att samlas åt gången. De rullar sig gärna och kastar damm på sig själva för att ta bort parasiter eller skräp från deras fjädrar och för att komma ikapp varandra. Höns i en hönsgård behöver alltid ha tillgång till en plats där de kan ta sandbad, medan frigående höns sannolikt kommer att hitta sina egna platser att ta sandbad bland buskar, sandlådor eller annan lös jord.

Söka efter mat

Även om din flock inte kan gå helt fritt kan du simulera den här upplevelsen genom att skapa aktiviteter som uppmuntrar dem att söka efter mat. På hösten kan du samla lövhögar och lägga i hönsgården där du slänger in deras favoritgodis som de kan picka i och leta efter mat. På våren och sommaren kan du lägga till färskt klippt gräs eller hö för att få samma effekt. På vintern kan du ge dem alfalfahö för en värmande proteinboost, tillsammans med lite ljummen gröt med jämna mellanrum under dagen.

Mänsklig interaktion

Att spendera tid med dina höns är givande både för dem och för dig som hönsägare. Om du har haft din flock länge, har du förmodligen märkt att de kommer springande mot dig när du kommer för att ge dem mat. Denna reaktion är inte bara gullig, den är också ett tecken på förtroende och förtrogenhet från din flock. Belöna dem med hönssäkra godsaker som färskvaror eller torkade insekter för att förstärka ert band. Att spendera tid med att prata med dina höns eller bara njuta av deras sällskap är lugnande för dig och hjälper till att förhindra att de blir uttråkade.

Omlet och din flock

Din flocks mest värdefulla tillgång är du. Genom att ta hand om dina höns och ge dem saker som berikar dem, kommer du att undvika att de blir uttråkade och detta kommer också att fördjupa bandet mellan dig och dina höns. Ett säkert hönshus som lätt kan anpassas gör det lätt att skapa en stimulerande miljö för att hålla tristessen borta. Du kan lägga till hönsleksaker och sittpinnar och ge dem så mycket plats som möjligt med hönsstängsel eller en walk-in hönsgård för att underhålla dem. Men den viktigaste aspekten när det gäller att hålla din flock frisk och glad är du själv. Att du tar väl hand om dina höns, spenderar tid med dem och ser att de är glada och mår bra är det bästa sättet att se till att de inte blir uttråkade.

Fristående hönsträd bredvid Eglu Cube omringat av hönsstängsel

 

 

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts