Omletbloggen

Hamstervård för nybörjare

Hamstrar är inte bara husdjur för barn, utan för alla som vill ha ett relativt lättskött husdjur. Gör dig redo att lära dig allt om hamstervård för nybörjare. I denna blogg får du veta allt om hur du tar hand om en hamster – från hur du väljer en hamsterbur, till vad hamstrar äter och hur du ska interagera med dem. Det kommer inte att dröja länge innan du är redo att ta hand om ditt nya lilla husdjur!

Ett barn sitter i en förälders knä och tittar på en hamster i Omlets hamsterbostad

En hamsters grundläggande behov

Hamstrar är roliga husdjur som är relativt lätta att ta hand om. Dessa små husdjur som tillhör gnagarfamiljen är aktiva på natten, så de kommer att sova när du är i skolan eller på jobbet och vara aktiva efter att solen gått ner. Hamstrar behöver några saker för att hålla sig friska och glada, närmare bestämt:

  • En trygg miljö med ett motionshjul
  • Mat i form av pellets och rent vatten
  • Berikande tillbehör för att kunna motionera

När du har dessa nödvändiga saker är du redo att välkomna en hamster in i ditt hem och kan njuta av deras sällskap.

En hamsterbostad

Många föreställer sig små hamsterburar av nät när de tänker på en hamsterbur. Traditionellt har hamsterbostäder varit mindre inhägnader med nät med olika tillbehör fästa på nätet. Men hamstrar har faktiskt flera olika behov när det gäller deras bostad. De behöver ha gott om plats för att kunna motionera, gräva, gå omkring och även en plats att uträtta sina behov.

Omlets hamsterbostad har gott om plats och är designad med dig och din hamster i åtanke. Den är lätt att rengöra och har en djup ströbricka så att din hamster kan gräva sina egna hålor. Det medföljande hamsterhjulet snurrar mjukt och tyst – så att din hamster kan göra sig av med överskottsenergi under sin vakna tid. Valfria tunnlar, ramper och plattformar kan också läggas till för att utnyttja vertikalt utrymme och för att ge din hamster ännu mer plats.

Hamstermat

Hamstrar älskar att äta. Och vad de stoppar i munnen (och kindpåsarna) påverkar deras allmänna hälsa och välbefinnande. För att hålla sig i form och vara friska behöver hamstrar ha fri tillgång till pellets av hög kvalitet och näringsrika godsaker under hela veckan. Pellets bör utgöra majoriteten av din hamsters kost. Undvik att ge dem hamstermat i form av blandningar med olika ingredienser. Risken finns att din hamster kommer att plocka ut de bitar som innehåller mest socker och lämna de bitar som innehåller mest fiber.

Foder som timotejhö är också bra att ge till din hamster regelbundet för att hjälpa till med matsmältningen och trimma deras ständigt växande framtänder. Andra hamstervänliga godsaker som inte bör ges mer än 2 eller 3 gånger i veckan är:

  • Färsk frukt som äpplen, bananer eller bär
  • Färska grönsaker som broccoli, morötter, gurka eller sallad
  • Kokt eller okryddad äggröra

Tillbehör

Hamstrar kan sova hela dagen, men de är fulla av energi på kvällen, natten och tidigt på morgonen. En del hamstrar kan springa upp till 8 kilometer i sina hjul under en enda natt. När de gör av med så mycket energi på natten, behöver du se till att din hamster kan hålla sig sysselsatt när den är vaken.

Hamstertunnlar är ett av de populäraste hamstertillbehören, och det är lätt att se varför. Hamstrar älskar att gräva tunnlar och springa i dem och tunnlar simulerar detta beteende samtidigt som de låter dig se på från första parkett. Att skapa loopar och korsningar med hamstertunnlar ger dig som hamsterägare en chans att få utlopp för din uppfinningsrikedom och ger din hamster en fantastisk möjlighet att träna sitt sinne och kropp.

Andra populära hamstertillbehör är:

  • Träningsbollar
  • Saker att klättra på
  • Saker att gnaga och tugga på
  • Hemmagjorda hamsterlabyrinter

När du tar ut din hamster för att leka, se till att ha den i en rymningssäker lekhage. Där kan du bygga labyrinter, hinderbanor eller låta den leka med sin hamsterboll i en trygg och avskärmad miljö.

Rutinmässig hamstervård

Att ta hand om din hamster kan delas upp i dagliga, veckovisa och månatliga rutiner. Dessa rutiner behöver bara ta några minuter, vilket ger dig gott om tid att leka och interagera med din hamster.

Dagliga rutiner

Se till att din hamster har mycket pellets i matskålen och vatten i flaskan. Torka rent alla märkbart smutsiga ytor och städa upp i deras bur om saker har flyttat på sig under natten. Syftet med dagliga kontroller och städning är att förbereda din hamster för deras nästa hektiska natt.

Veckovisa rutiner

Rengör din hamsters bur minst en gång i veckan genom att först ta bort eventuellt smutsigt strö. Hamstrar väljer vanligtvis ett visst hörn eller plats i sin bur för att använda som toalett, vilket gör denna uppgift lätt för dig. Torka rent munstycket för vattenflaskan vid behov, tillsammans med motionshjulet, matskålen och andra ytor.

Månatliga rutiner

Du bör göra ett komplett ströbyte för din hamster en gång i månaden. Välj en tid när din hamster är vaken och ta ut den från buren medan du städar. Ta bort alla delar i buren och rengör dem med vatten eller en hamstersäker rengöringslösning. Ta även bort allt strö och tvätta ströbrickan. Se till att alla delar är torra innan du sätter ihop deras bur igen och lägger till färskt strö.

Hälsokontroller av din hamster

Du behöver göra en hälsokontroll health check av din hamster minst en gång i veckan. Denna snabba kontroll är till för att upptäcka eventuella förändringar hos ditt husdjur och görs lättast när du håller din hamster. Titta försiktigt på deras ansikte, fötter, mage och rygg och känn efter eventuella klumpar eller bölder. Om du märker att något är fel, kontakta din veterinär för att diskutera det du upptäckt.

Omlet och din hamster

Vi har designat hamsterprodukter som gör det roligt och enkelt att ta hand om ditt lilla husdjur. Med lättrengjorda, rymliga hamsterbostäder, anpassningsbara hamstertunnlar, och roliga ramper och plattformar, kommer din lilla hamster att kunna leva ett stort liv och du kommer att kunna observera den när den är i sitt esse. Med produkter som gör det lätt att ta hand om din hamster och som tar fram det bästa hos den, kommer ni båda att kunna njuta av varandras sällskap.

En flicka tittar på en hamster i Omlets hamsterlekhage

 

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts