Omletbloggen

Vad är bäst: ute- eller innekatt?

Huruvida katter ska bo inomhus eller ha möjlighet att komma ut ibland är en fråga som ofta diskuteras bland kattägare, och det finns inget rätt svar på denna fråga. Men för att göra det lite lättare för dig har vi satt ihop lite information om ute- och innekatter, så att du själv kan bestämma vad som fungerar bäst för dig och din katt.

Fördelar med innekatter

 • Katterna löper mindre risk att smittas av sjukdomar från andra katter, eftersom du har uppsyn över de katter de kommer i kontakt med.
 • Det är mindre troligt att de drabbas av mask eller loppor i kontakt med andra djur.
 • De behöver inte oroa sig över sin ställning bland andra katter, vilket ofta leder till att  de är lugnare individer.
 • Katterna löper ingen risk att bli påkörda av bilar.
 • Du slipper oroa dig över oönskade graviditeter även om din honkatt inte är kastrerad.
 • Innekatter lever oftast längre, eftersom de mer sällan råkar ut för skador eller drabbas av smittsamma sjukdomar.
Fördelar med utekatter

 • Katterna får mer stimulans och motion, vilket gör att de sällan blir överviktiga, och inte behöver lika mycket leksaker och umgänge från din sida.
 • Om de är tränade kan de uträtta sina behov utomhus, så att du slipper tömma kattlådan lika ofta.
 • De får möjlighet att röra sig över större ytor, vilket gör att de får leva ut sin nyfikna natur.
 • Katterna får leva ut sin jaktinstinkt, vilket är både mentalt och fysiskt stimulerande.
 • De kan jaga och skrämma bort skadedjur som möss och råttor.
 • Du kan ha fönster och balkongdörrar öppna på sommaren utan att behöva oroa dig för att din katt ska smita ut.

Kan alla katter vara innekatter?

Vad passar dig och din katt bäst?

Utekatter

Många med utekatter väljer att installera en kattlucka, så att katten kan komma och gå som den vill, utan att du behöver agera dörrvakt varje gång hen bestämmer sig att gå ut eller komma in. Det finns olika sorters kattluckor, från enkla tvåvägslösningar som alltid är öppna, till luckor som styrs av microchip, så att du är säker på att inga andra djur tar sig in i ditt hus.

Innekatter
Innekatter behöver lite mer från dig, men är på grund av detta också oftast mer kärleksfulla. Du måste se till att din katt har gott om leksaker, ett klösträd och möjligtvis en klätterställning, så att hen inte blir uttråkad och överviktig. Det är också bra att ge din katt en kruka med kattgräs. Gräset är fullt med fiber och hjälper till med matsmältningen. Att äta gräs kan också göra att din katt får lättare att göra sig av med hårbollar.

Om du har bestämt dig för att din katt ska bo inomhus, men ändå vill ge hen lite frisk luft kan det vara en god idé att begränsa ytan hen får röra sig på. Du kan t.ex. sätta nät på din balkong eller altan, så att katten kan få vara utomhus, men inte riskerar att ramla ner eller rymma. Omlet har också en alldeles perfekt kattgård som du kan ställa i trädgården eller i anslutning till ditt hus. Den är supersäker och rymlig, och låter din katt leka utomhus på ett sätt som gör både dig och din katt glad. Lämna din katt på gården medan du påtar i trädgården eller förbereder grillen, eller lek med din katt inne på gården.

Vad du än bestämmer dig för är vi säkra på att du och din katt kommer ha många roliga stunder tillsammans, både utomhus och inomhus!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *