Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Vad är fettisdagen – och varför äter britterna pannkakor?

Fettisdagen infaller i år den 13:e februari. Men vad är egentligen fettisdagen, varför äter vi semlor och varför kan man på denna dag se kvinnor i England springa nerför gatorna i förkläde och huckle, kastandes pannkakor i luften? Idag benar vi ut några detaljer om fettisdagen på Omletbloggen.

Fettisdagen, traditionellt kallat vita tisdagen, infaller mellan blåmåndagen och askonsdagen, 47 dagar före påsk. Det betyder att den varje år faller på olika datum, som tidigast 3:e februari, som som senast 9:e mars, och är den sista dagen innan fastan.


Order fettisdag är alltså en sammansättning av “fet” och “tisdag”, eftersom det förr i tiden var den dag då man var tvungen att tömma skafferierna på de kaloririka livsmedel som inte kunde ätas under fastan, t.ex. mjölk, ägg och socker. I Sverige innebar det att baka söta bullar och äta tillsammans med vispad grädde eller varm mjölk, det som vi idag kallar semla, fastlagsbulle eller hetvägg. Liknande traditioner finns i Finland, Danmark och Norge, men där byts mandelmassan ofta ut mot sylt eller vaniljkräm. Idag äter svenskarna över 40 miljoner semlor om året, och till skillnad från tidigare börjar de nu säljas redan efter nyår.

I Storbritannien är traditionen för fettisdagen, eller Shrove Tuesday som den kallas där, att äta pannkakor till middag. Det är troligtvis en hednisk tradition som uppkommit av samma anledning som våra semlor, d.v.s. att göra sig av med de ingredienser som inte var tillåtna under fastan. En senare teori är att det är en kristen tradition där pannkakans delar står för de fyra stöttepelarna i kristendomen: äggen för skapandet, mjölet för en grund i den mänskliga kosten, saltet för hälsa och mjölken för renhet. Det är dock allra högst troligt en efterkonstruktion eftersom kristendomen inte har några bestämda stöttepelare, och att de även om de fanns troligtvis inte skulle innefatta hälsa och näring.

I delar av Storbritannien, framför allt i England, anordnas varje år så kallade “Pancake races”, tävlingar där deltagarna springer en bana med en stekpanna i handen och under tiden måste kasta upp pannkakan i luften. I Olney i Buckinghamshire får endast kvinnor delta, och de måste ha på sig huckle och ett förkläde.

Så nu kan du bestämma om du använder äggen till att pensla dina semlor, eller för att förbättra din vändteknik i stekpannan med en perfekt pannkaka, vare sig du fastar eller inte!

This entry was posted in Husdjur