Omletbloggen

Vad är fettisdagen – och varför äter britterna pannkakor?

Fettisdagen infaller i år den 13:e februari. Men vad är egentligen fettisdagen, varför äter vi semlor och varför kan man på denna dag se kvinnor i England springa nerför gatorna i förkläde och huckle, kastandes pannkakor i luften? Idag benar vi ut några detaljer om fettisdagen på Omletbloggen.

Fettisdagen, traditionellt kallat vita tisdagen, infaller mellan blåmåndagen och askonsdagen, 47 dagar före påsk. Det betyder att den varje år faller på olika datum, som tidigast 3:e februari, som som senast 9:e mars, och är den sista dagen innan fastan.


I Storbritannien är traditionen för fettisdagen, eller Shrove Tuesday som den kallas där, att äta pannkakor till middag. Det är troligtvis en hednisk tradition som uppkommit av samma anledning som våra semlor, d.v.s. att göra sig av med de ingredienser som inte var tillåtna under fastan. En senare teori är att det är en kristen tradition där pannkakans delar står för de fyra stöttepelarna i kristendomen: äggen för skapandet, mjölet för en grund i den mänskliga kosten, saltet för hälsa och mjölken för renhet. Det är dock allra högst troligt en efterkonstruktion eftersom kristendomen inte har några bestämda stöttepelare, och att de även om de fanns troligtvis inte skulle innefatta hälsa och näring.

Så nu kan du bestämma om du använder äggen till att pensla dina semlor, eller för att förbättra din vändteknik i stekpannan med en perfekt pannkaka, vare sig du fastar eller inte!

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *