Omletbloggen

12 saker du kanske inte visste om kaniner

1.
Kanintänder slutar aldrig växa, så det är väldigt viktigt att hålla koll på dem. Tecken på för långa tänder kan vara avsaknad av aptit, rastlöshet och viktnedgång. Ta med din kanin till veterinären om du misstänker att tänderna blivit för långa.
2.
Kaniner lever 4-8 år, och livslängden beror delvis på storleken. Jättekaniner tenderar att leva 4-5 år, medan dvärgraser kan bli upp till 8 år, och ibland till och med äldre än så. Världens äldsta kanin blev 16 år!
3.
Kaniners ögon sitter på sidan av huvudet, så de har fantastiskt syn hela vägen runt, med små blinda punkter precis framför och precis bakom sig. De är bytesdjur, och denna egenskap gör att de alltid kan hålla utkik efter rovdjur.
4.
Kaniner kan inte svettas. De gör sig av med värme genom munnen och öronen.
5.
Kaniner har fem tår på varje framtass, och fyra tår på varje baktass, alltså 18 totalt.
6.
Kaniner är dräktiga 28-30 dagar, och en genomsnittlig kull består av 6-10 ungar.
7.
Kaniner är otroligt snabba, och kan komma upp i hastigheter kring 50-60 km/h. De kan dessutom hoppa nästan en meter upp i luften!
8.
Kaninungar föds utan päls och med ögonen stängda. Ögonen öppnas inte förrän ungarna är ungefär två veckor gamla.
9.
Mer än hälften av världens kaniner lever i Nordamerika.
10.
Kaniner är gryningsdjur, vilket betyder att de är som mest aktiva kring gryning och skymning, och ofta sover större delar av dagen.
11.
När kaniner är väldigt glada hoppar de upp i luften, skruvar på sig och snärtar med tassar och huvud, ett riktigt glädjeskutt. På engelska kallas detta för ‘binky’.
12.
Kaniner tuggar 120 gång i minuten och har över 17 000 smaklökar.

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *