Omletbloggen

Hundar kan också ha pollenallergi

En hund ute omgiven av blommor

När dagarna blir varmare är många av oss alltför bekanta med pollenallergi. Pollenallergi, även känd som hösnuva eller allergisk rinit, är en typ av inflammation som uppstår när immunsystemet överreagerar på allergener i luften. Vanligtvis utlöses det av allergener i luften som pollen, husdjurshår, damm eller mögel och är värst på våren och sommaren. Men visste du att hundar också kan ha pollenallergi?

Vilka är symptomen på pollenallergi hos hundar?

Plötsliga nysningar och rinnande näsa en sommardag ute med din lurviga vän kan bara betyda en sak… årstiden för hösnuva är här. Men eftersom våra husdjurs immunsystem inte är likadant som vårt, uppvisar hundar symtom på olika sätt och kommer sannolikt att få klåda över hela kroppen. De vanligaste drabbade områdena av huden är armhålorna, ljumskarna, svansen, fötterna och sidorna av ansiktet. Du bör också se upp för andra tecken på pollenallergi hos din hund som:

  • Kala fläckar
  • Utslag i ansiktet och tassarna
  • Rodnad
  • Öroninfektioner
  • Sårskorpor och knölar i huden

Vilka hundar är mer benägna att få hösnuva?

En del hundraser är särskilt benägna att drabbas av hösnuva på grund av sin genetiska sammansättning som näsform och pälstyp. Några av de hundraser som är mest benägna att drabbas av pollenallergi är West highland terrier, Dalmatiner, Schnauzer, och Boxer.

När det gäller ålder och hösnuva finns det inget magiskt nummer och precis som människor kan hundar utveckla denna åkomma vid vilken ålder och livsstadium som helst. Men symtomen börjar ofta när hundar är mellan 1 och 3 år gamla.

Hur man behandlar pollenallergi hos hundar

Det kan ibland vara svårt att avgöra om din hund har pollenallergi eftersom symtomen kan likna andra allergier hos hundar
som atopisk dermatit. Om din hund visar tecken på obehag eller mår dåligt och du är osäker på orsaken, är det viktigt att kontakta din veterinär. De kommer att kunna allergitesta hunden för att ta reda på om det är pollenallergi som orsakar problemet och skriva ut lämplig medicin om det behövs.

Det finns inget botemedel mot pollenallergi hos hundar, men det finns några saker som kan göras för att få hunden att må bättre.

Receptbelagd medicin

Efter att ha rådfrågat din veterinär kan du ge din hund antihistaminer för att lindra symptomen. I de sällsynta fall där pollenallergin framkallar en mer extrem reaktion, kan din veterinär ge en spruta för att lindra symptomen.

Få den där fräscha känslan av en nybäddad säng

Du bör tvätta din hunds säng regelbundet och dammsuga hemma med jämna mellanrum för att få bort pollen som din hund fångat upp under promenader. Omlets Topology hundsäng har avtagbara bäddmadrasser som enkelt kan dras av och på och tvättas i tvättmaskinen för att din hund ska få känslan av en nybäddad säng. Dessutom kommer det att förbättra hygienen i ditt hem, med upphöjda fötter för att minimera ansamlingen av damm, skräp och mögel under sängen.

Gör det roligt att vara inne

De varma temperaturerna ute under sommaren kan innebära att man måste hitta andra sätt att hålla din hund mentalt stimulerad inomhus när det är för varmt för att vara ute, men att vara inne kan också bidra till att minska symptomen av pollenallergin, särskilt när pollenhalterna är höga. Se till att din hund har gott om hundleksaker och du kan också prova några nya roliga trick för att hålla dem sysselsatta och engagerade till både kropp och själ.

Välj promenadvägar noggrant

När du går ut på promenad, se till att välja lämpliga ställen att promenera med din hund. Detta innebär att hålla dem borta från högt gräs och växtlighet. Att undvika sådana områden innebär mindre chans att komma i kontakt med det som kan orsaka allergier.

Använd en fuktig handduk

Du kanske redan torkar din hunds tassar rena efter en promenad, men det är en bra idé att också torka av din hunds päls med en fuktig handduk direkt efter att du kommer hem för att få bort pollen. Det är bra att börja med ansiktet och avsluta med din hunds ben och tassar.

Prova ett havregrynsbad

Ett skönt lugnande havregrynsbad hjälper till att lugna din hunds kliande hud och tar bort eventuella pollen som finns kvar. Häll helt enkelt en kopp krossade havregryn i en balja och rör om med varmt vatten. Om det känns osäkert med ett bad fullt av havregryn, kan du också använda havregrynsschampo för hundar eller andra hundschampon som är utformade för att minska hundens hudirritation.

Omlet och din hund

På Omlet förstår vi att du behöver hålla din hund i bra skick året runt, inte bara när allergier slår till. Det är därför vi har designat ett brett utbud av innovativa hundsängar, hundburar, hundfiltar och mer, för att ge dina hundar de produkter de behöver för att må bra och trivas.

En schäferhund ligger inomhus på Omlets Bolsterbädd med Midnight Meadow-tryck

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *