Omletbloggen

Från valp till fullvuxen – hundens olika livsstadier

En valp i hundsängen fido nook med en grön bolsterbädd

Om du har barn vet du hur mycket lycka, huvudvärk, prövningar och kärlek det innebär att uppfostra dem. Men hur är det att uppfostra ett pälsklätt barn med fyra ben? Du vet ett sånt som kan vifta på svansen och ge oss många blöta pussar? Uppfostrar man en hund på samma sätt som ett barn? Våra fyrbenta vänner kanske inte kan kommunicera lika bra med oss som människobarn kan, men det betyder inte att de inte är en lika stor del av familjen som de andra barnen. För att vi ska förstå vår hund och bygga ett starkt band är det viktigt att vi förstår vad det är hunden behöver under olika stadier av livet.

I en tidigare bloggartikel skrev vi om hur gammal din hund egentligen är i människoår och där lärde vi oss att våra fyrbenta vänner åldras mycket snabbare än sina tvåbenta syskon. En stark påminnelse att ta tillvara på alla ögonblick och låta alla kärleksfulla ögonblick vara lite längre. Men hur längre anses en valp vara en baby? Och hur vet du att hunden har nått de rebelliska men ändå förtjusande tonåren? Och hur kan vi bättre ge våra gamla hundar det bästa stödet när de börjar ta det lite lugnare på ålderns höst? Här är vår lista för att guida dig och din hund genom de olika livsstadierna.

Hunden som valp

Den första tiden med en gullig liten hundvalp! Det här är den tid när din pälsklädda baby är full av energi. Beroende på vilken ras din hund är varar den här perioden 18-24 månader. Precis som hos människor är den här första perioden när hunden utvecklas och lär sig hur den ska bete sig när den umgås med andra hundar och människor. Du vill ju att vapen ska bli en del av familjen, eller hur?

Det finns flera olika sätt att få uppmärksamheten från din energiska och nyfikna valp. Under den här perioden är det viktigt att du spenderar mycket tid med att prata med valpen, klappa den och lära den alla regler som att den måste säga till när den behöver gå ut och rasta sig, att den ska sova under natten och inte tugga på möblerna. Omlet säljer en hel del olika hundleksaker som är perfekta hjälpmedel när du jobbar på att hålla de där sylvassa valptänderna borta från soffan! Det här är också den period när din valp växer mest, så det är viktigt att den får näringsrik mat och regelbundet går på kontroller hos veterinären. En valp kan innebära en hel del jobb, men med rutiner och träning kommer du att ha en tonåring (hjälp!) innan du vet ordet av!

Från ungdom till vuxen

Vad sa du nu? Väntar det inga jobbiga småbarnsår med en hund? Det stämmer! Nästan alla hundar är “vuxna” när de fyller 3 år, vilket betyder att tonårsperioden är kort (men hur lång den är beror på hundrasen). Mindre hundar som tax och chihuahua blir tonåringar när de är runt 6 månader gamla och större hundraser som schäfer och grand danois blir det när de är runt 3 år gamla. Även om de flesta lydnadskurserna fokuserar på valpåren är det viktigt att du fortsätter att belöna ett positivt beteende också när hunden blir äldre. Hundar i tonåren har många likheter med tonårsbarn, de kommer börja testa gränserna i den här åldern. När du trodde att du hade lärt hunden kommandon som “sitt”, “stanna kvar” och “tassen” kommer din tonårshund att börja utmana dig genom att ignorera dina instruktioner, så det är viktigt att inte somna vid ratten, eller kopplet i det här fallet.

Oavsett hur gammal hunden är så är det viktigt att den får mental stimulans, så se till att din tonåring håller sig aktiv genom roliga lekar eller genom att leka med andra hundar. Det viktigaste när hunden är i den här åldern? En trött hund uppför sig bättre! Glöm heller inte hundens hygien och hälsa som är viktiga oavsett hur gammal hunden är. De flesta vuxna hundar som är friska och krya behöver motionera hela tiden och beroende på hundras och temperament, behöver de upp till 25 minuter om dagen. Så ta med hela familjen, med både tvåbenta och fyrbenta tonåringar, och bege er ut på en promend!

Gamla hundar

Bara för att din pälskling nu är gammal betyder det inte att du behöver börja leta efter ett äldreboenden för hundar. Äldre hundar är fortfarande väldigt aktiva! I en tidigare bloggartikel skrev vi mer om hur du tar hand om en gammal hund, och här kan du läsa mer om vad som är bäst på ålderns höst. Om du har haft hunden sen den var en liten valp kanske du märker att den har fått grå hår runt nosen och börjar sakta ner lite runt när den är sex år gammal. Du kanske märker att du också saktar ner lite för att spegla beteendet och bättre möta hundens behov. Det är bra! Istället för att ta ut hunden på en lång promenad varje dag kan du överväga att istället ta ut den på ett par kortare promenader för att den inte ska bli helt slut. Du kanske märker att du också tycker om den här nya lite lugnare takten!

Många äldre hundar kommer också att ändra sitt beteende runt samma tidpunkt eftersom de kan bli mindre rörliga, så det är viktigt att regelbundet ta med hunden till veterinären för att hålla ett öga på förändringar i beteendet. Har du hört att man inte kan lära gamla hundar sitta? Det är nonsens! Gamla hundar kan absolut lära sig nya trick, men precis som med äldre människor är det viktigt att inte ge hunden för mycket mat eftersom deras ämnesomsättning börjar sakta ner. Vissa äldre hundar kan också drabbas av ledproblem i den här åldern så det är viktigt att hunden har en bekväm säng som ger stöd. Den lyxiga hundsängen Topology från Omlet är ett bra alternativ som kan anpassas för att passa just din hund. Oavsett vilken ras din hund är, så är gamla hundar av alla storlekar lika älskvärda som en liten valp!

En hund svalkar sig på Omlets kyldyna med memory foam för hundar

Hundägare vet att det är ett riktigt åtagande att ha en hund, oavsett ålder, men att det också innebär mycket kärlek och härliga stunder. Oavsett om du har en liten energisk hundvalp som inte har lärt sig att gå i koppel än eller en gammal hund som helst ligger och latar sig i solen, så är varje skede av hundens liv lika spännande. Och även om en hund inte lever lika länge som oss människor så har de så mycket kärlek att ge oavsett ålder. Så njut av varje minut av hundens liv!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *