Omletbloggen

Hur gammal är din hund egentligen i människoår

Curly Coated Retriever

Som hundägare har du förmodligen funderat över hur gammal din hund skulle vara i om den varit människa. Och du har förmodligen hört regeln att ett år i din hunds liv motsvarar sju människoår. Det är dock en väldigt förenklad regel, och matematiken bakom är inte riktigt så enkel. Hundar mognar i annan takt än människor, och hundens ras och storlek måste vara med i beräkningen. Mindre hundar mognar vanligtvis fortare och lever längre än större raser, och korsningar och blandraser tenderar att leva längre än renrasiga hundar. Den exakta anledningen att mindre hundar har längre liv är fortfarande okänd (över lag lever större däggdjur längre än mindre). Forskare har kommit fram till att varje 2 kilo av kroppsvikt minskar en hunds beräknade livslängd med en månad.

I jämförelse med människor händer det väldigt mycket under de första åren av en hunds liv, men efter det inte så mycket. Att beräkna din hunds ålder i människoår är lite klurigt, men du kan få en ungefärlig uppfattning med hjälp av denna graf:

X-axeln visar hundens ålder i år, och y-axeln motsvarande människoålder.

De fyra delarna av en hunds liv

Emotionell och fysisk mognad sker över en längre tid, och i många olika steg, och varje hund utvecklas i din egen takt beroende på storlek, ras och personlighet. Här är en överblick över vad du kan förvänta dig under de olika faserna av livet.

VALPSTADIETVanligtvis över mellan 6 och 18 månaders ålder

Valpar av mindre raser utvecklas till vuxna hundar betydligt fortare än valpar av större raser. Små hundar är vanligtvis fullvuxna när de är 10 – 12 månader gamla, medan större raser fortfarande ses som valpar vid 18 månaders ålder, kanske ända upp till två år. Alla valpar föds döva, blinda och oförmögna att kontrollera sin egen kroppstemperatur. Efter fyra veckor börjar valparna successivt över två till tre veckor avvänja sig vid mammans mjölk, och börjar äta valpanpassad hundmat. När deras sinnen utvecklas lär sig valpen att interagera med människor, andra hundar och världen runt omkring. Socialisering och att utsätta din valp för olika situationer är otroligt viktigt under denna tid. En valp bör dock tillbringa de första åtta till tolv veckorna i livet tillsammans med sin mamma och sina syskon.

UNGDOMBörjar mellan 6 och 18 månaders ålder

Ungdomen är förmodligen den mest utmanande delen av en hunds liv. Här börjar hormonerna röra sig i kroppen. Om din hund inte är kastrerad kommer hen börja bete sig som en tonåring genom att inte låtsas om dig och visa upp ovälkomna beteenden. Din hund kommer få nya tänder vid ungefär sex månaders ålder. Det kommer göra ont, och hen kommer göra allt för att minska obehaget. Det innebär att tugga… på allting! Se till att du har bra tuggleksaker hemma för denna fas. Hunden kommer också göra sig av med sin valppäls och växa mycket under en kort tid. Ungdomen är den bästa tiden att börja med lydnadsträning.

VUXEN ÅLDERBörjar mellan 12 och 36 månaders ålder

Vanligtvis blir mindre hundar vuxna vid ungefär ett års ålder, större hundar vid ungefär två och jättehundar tre. Nu har hunden slutat växa, och hundens storlek är typisk för hens ras och kön. Ett tydligt tecken för hanar är att de börjar lyfta på benet när de kissar, och tikar när de löper för första gången. Under tiden som vuxen är huden i sin bästa form och kommer behöva gott om motion och stimulans för att hålla dem friska och glada. En vuxen hund är fysiskt och psykiskt mogen, och det kommer vara svårare att ändra deras beteende.

ÅLDERNS HÖST Börjar mellan 6 och 10 års ålder

Vid denna tid i livet kommer du förmodligen ha börjat se tecken på att hen har blivit äldre. Hunden kommer fortfarande tycka om långa promenader, men är förmodligen inte lika livlig som hen varit tidigare, och det kanske tar lite längre innan hen svarar på dina kommandon. Precis som människor åldras hundar gradvis, och denna process påverkar hundar på samma sätt. Äldre hundar kan behöva mer vila, och det är viktigt att de har en egen plats att gå till med en mjuk, bekväm säng där de inte blir störda. Det är viktigt att veta när din hund når denna fas eftersom du förmodligen kommer behöva ändra saker i era rutiner, speciellt gällande mat och motion. Din veterinär kan hjälpa dig identifiera när det är dags att påbörja dessa förändringar.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *