Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Recept på höstig äppelpaj

När löven börjar falla och kvällarna kommer tidigare börjar vi väl alla längta efter långa middagar med grytor och soppor? Och var är bättre att avsluta middagen med än en varm äppelkaka med hemgjord vaniljsås? Äpplena är som godast just nu, så plocka ett par och mys i soffan med en skål av denna fantastiska paj.

Ingredienser:

Fyllning

4 stora äpplen

150g socker

Kanel

3 msk vetemjöl

Smördeg

250g osaltat smör

50g socker

2 ägg

350g vetemjöl

Vaniljsås

2 msk vaniljpasta

5 dl mjölk

4 stora äggulor

2 msk socker

1 msk majsmjöl

Gör såhär:

  • Fyllning: Skala, kärna ur och skär 4 äpplen i mindre bitar. Lägg dem på hushållspapper för att få ut så mycket vätska som möjligt från dem. Låt dem ligga ett tag.
  • Blanda socker och mjöl till fyllningen med lite kanel i en skål stor nog för äpplena och ställ undan.
  • Smördeg: Vispa smör och socker och blanda i ett helt ägg och en äggula (spara äggvitan för pensling senare).
  • Vänd sakta i mjölet tills det formar en boll. Tryck i resten av degen. Slå in i plastfolie och lägg in i kylen i en timme.
  • Medan degen svalnar, börja på vaniljsåsen.
  • Sås: Värm mjölken med vaniljen tills det börjar koka. Ta då bort den från värmen. Medan det svalnar något, blanda 4 äggulor, socker och majsmjöl i en stor skål, och addera sakta mjölken en slev i taget medan du fortsätter vispa.
  • När du blandat i all mjölk, häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt stå på låg värme i ungefär 20 minuter medan du rör runt. Ta bort från pannan när såsen tjocknar.
  • Ta ut degen från kylan och skär bort ungefär en tredjedel till toppen. Kavla ut resten så att den passar i din form, och se till att du har lite extra som hänger över kanterna. 
  • Lägg äpplena i skålen med socker och mjöl och vänd runt dem med händerna. Häll blandningen i formen med degen, och kalva ut den sista biten deg.
  • Pensla lite vatten runt kanterna på degen i formen, lägg på locket och tryck ihop i kanterna. 
  • Skär bort överflödig del och skär fem skåror i toppen på degen för att släppa ut ångan. Pensla med äggvita.
  • Ställ pajen i en ugn på 190 grader och baka i 40 minuter tills den är gyllenbrun.
  • Låt svalna i 5 minuter och servera med varm eller kall vaniljsås.

This entry was posted in Recept


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *