Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Hur du minskar stress hos husdjur vid flytt

Att flytta kan vara väldigt stressigt. Inte bara för dig och din familj, utan också för era husdjur. 

Det är inte ett lika stort problem om du har mindre husdjur som bor i burar, men även smådjur och fåglar måste transporteras till ert nya hem, och de är inte troligt att de kommer tycka om det.

Av alla husdjur är det dock hundar och katter som upplever mest stress kring flytt. Allting de känner igen och mår bra av när det kommer till trygghet, revir, familjära ljud och dofter försvinner.

Här är ett par tips för att hjälpa dina fyrfota vänner att slappna av så gott det går under dessa stressiga tider.

Hjälp husdjuren flytta ut

Det finns en genväg när det kommer till en så stressfri flytt som möjligt: låt hunden eller katten bo på katt- eller hundhem eller ge dem till någon som är van att passa dem. Då slipper de all stress kring packning och förflyttning, och du kan hämta hem dem när ni är på plats.

Om du istället bestämmer dig för att ha med dig dina husdjur under flytten finns det ett par saker du kan göra för att göra det lättare för dem.

 • Låt ditt husdjur vara på en trygg plats – ett tyst rum i huset borta från alla lådor, flyttade möbler och svettiga människor som kommit som flytthjälp. Lägg in ditt husdjurs saker i rummet, som skålar och favoritleksaker, och se till att de får tillbringa gott om tid i rummet veckorna innan flytten, så att de vänjer sig. Det gäller inte bara för katter och hundar, utan är bra också för smådjur och fåglar.
 • Utse en person i hushållet som är ansvarig för att ta hand om djuren under hela flytten. 
 • Vissa ägare rekommenderar att spraya kattens koja eller korg med lugnande feromoner (som du kan köpa hos din veterinär). Denna lugnande inverkan kan ökas ytterligare genom att täcka kojan med ett lakan för att göra det mörkt och tryggt.

Husdjur på resa

Visa husdjur tycker om att vara på resande fot. Andra hatar det. Du kan minska stressen under resande på följande sätt:

 • Om ditt husdjur redan är van vid att åka bil, perfekt. Om inte, se till att börja vänja dem vid bilen ett par veckor innan flytten.
 • Hundar bör fästas med ett speciellt säkerhetsbälte, eller sitta i en bur bak i bilen. Katter bör alltid resa i en resebur, och helst bör de vara vana vid denna bur innan ni ska ut och åka. Låt aldrig ett husdjur vara lös i bilen under flytten, och se till att husdjuren slipper åka i flyttbilen bland alla möbler och lådor.
 • För mindre husdjur kommer resan vara stressig. Försök att transportera dem i en täckt bur, och lägg massvis med mjuka saker runt den för att se till att buren inte åker fram och tillbaka under resan. Om du måste lyfta över djuren i reseburar, se till att de ställs någonstans mörkt där det inte finns någon risk att de åker runt. Ställ aldrig lådor eller burar i handskfacket på bilen; det finns risk att giftiga gaser kommer upp från motorn.
 • Om det är en lång resa, ta många pauser och låt din katt eller hund dricka, röra på sig och kissa.

Hjälp husdjuren flytta in

Det kan ta tid för husdjur att vänja sig vid sitt nya hem. Men de första timmarna kommer förmodligen vara de värsta, så se till att försöka göra dessa så smidiga som möjligt för ditt husdjur.

 • Välj en tyst plats i huset där ditt husdjur kan komma på plats. Ställ husdjurets korg eller säng där med andra saker hen tycker om, och stäng dörren under tiden du plockar in flyttlasset.
 • När allting är inne och dörrar och fönster är stängda kan du släppa ut din vän så att hen kan utforska sitt nya hem. Stanna nära hen och uppmuntra framsteg. De flesta husdjur kommer slappna av efter fem minuter av sniffande, och kommer glatt ta emot en välförtjänt godbit.
 • Om du har en katt, gnugga kattens huvud och kinder mot en trasa, och gnugga sen trasan på ytor och lister i det nya huset. Det för över kattens naturliga feromoner.
 • Ställ husdjurets säng där du tänker att hen ska få sova, snarare än att prova dig fram på olika platser. Rutin och välbekanta saker är din vän här.
 • När ni är ute, håll hunden i koppel de första dagarna så att hen inte jagar efter nya dofter och kommer bort, eller försöker springa “hem” till ert gamla hus, som fortfarande kommer vara hemma i hunden huvud.
 • Håll katter inomhus åtminstone en vecka, annars kommer de vandra bort. Det är speciellt viktigt om du inte flyttat särskilt långt. Låt dem inte gå ut nattetid innan du är helt säker på att de kommit på plats.
 • Se till att dina husdjur har mikrochip och information på sina halsband, ifall de skulle komma bort.

Husdjuren kommer snart komma på plats i ert nya hem. Allt de behöver är lite tid, säkerheten i att du kommer fortsätta vara vid deras sida, och deras favoritsaker, som sin säng, sina leksaker och sin goda mat.

Det är dessa saker, snarare än en geografisk plats, som betyder hem för ett husdjur.

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *