Omletbloggen

Hur du minimerar stress för ditt husdjur när du flyttar

En Terrier sover på Omlets supermjuka hundfilt i hundkojan Fido Studio från Omlet

Att flytta kan vara stressigt för alla inblandade – inklusive dina husdjur. Som tur är finns det några saker du kan göra för att minimera stressen för ditt husdjur när du flyttar. Vi har lösningar för att hålla dina husdjurs stressnivåer så låga som möjligt under denna period som innebär stor förändring för både päls- och fjäderklädda familjemedlemmar.

Förbered ditt husdjur inför flytten

Att packa dina husdjurs tillhörigheter är en oundviklig del av att flytta – men det är något som du bör försöka tajma rätt för att hjälpa till att minska stressen. Försök att packa dina husdjurs saker sist så att de kommer först ut från flyttbilen när du kommer till ditt nya hem. Om möjligt, ha saker som ger trygghet och komfort som hundsängar och kattsängar lättillgängliga under flytten.

Små husdjur som hamstrar och parakiter bör vara i sina burar under hela flytten om det är möjligt, för att minska stress. Vår Qute hamsterbur har en utdragbar strölåda som också kan fungera som en flyttkartong, och Geo fågelbur kan transporteras utan att monteras ner (förutom att flytta den från det valfria stativet).

Husdjur som lever utomhus som höns, kaniner och marsvin är lite svårare att flytta. Hönshus bör lämnas intakta så länge som möjligt så att din flock kan hålla sig till sin rutin. Stora föremål som Omlets walk-in hönsgård bör flyttas till ditt nya hem och sättas upp igen så snart som möjligt, så att din flock kan stanna kvar i sin hönsgård eller innanför hönsstängslet så länge som möjligt.

Kaniner och marsvin kan hållas inomhus eller tillfälligt i små lekhagar för djur under en flytt. En marsvinslekhage eller kaninlekhage kan bekvämt hysa dina husdjur under en dag eller två medan du packar färdigt deras saker.

Tillfälliga boenden

Om du inte flyttar långt kanske du vill lämna dina husdjur hos en vän eller familjemedlem, eller på ett hem för husdjur medan du ställer iordning deras saker i ditt nya hem. När det gäller höns kan du flytta din flock till ditt nya hem och ha en hönsvakt som ser efter dem medan du fortsätter packa och flytta resten av dina saker.

Var extra försiktig med katter, eftersom de är mer benägna att uppleva mer stress över att flytta än andra husdjur. Att ha en kattvakt kan vara ett bra alternativ, men bara om din katt kan vara kvar i ditt nuvarande hem till den dag du flyttar in i ditt nya hem. Att låta någon annan se efter dem i ett nytt främmande hem utan dig kommer garanterat vara en stressig upplevelse för din katt.

En man med sina höns i Omlets walk-in hönsgård och Eglu Cube hönshus

Under flytten

Vissa husdjur tycker om att resa – andra vill hellre vara någon annanstans och göra vad som helst förutom att åka bil. Som tur är finns det några sätt att göra det lättare att åka bil med din hund, katt, höns, eller andra husdjur:

  • Introducera konceptet med en bilresa för ditt husdjur i god tid före flyttdagen. För hundar och katter kan detta vara att ta in dem i bilen och ge dem speciella godsaker. För höns, kaniner och marsvin – öva på att hantera dem och placera dem i deras reseburar med massor av godsaker. Dessa övningspass ska vara korta och gradvis byggas upp till korta bilturer.
  • Låt aldrig ett husdjur vara löst i ditt fordon. Helst bör alla husdjur transporteras i reseburar, men särskilt vissa hundar kan vara för stora för att detta ska vara möjligt. Det finns säkerhetsbälten och selar för hundar och detta är ett utmärkt sätt att hålla fast din hund säkert där den ska vara i ditt fordon.
  • Små husdjur i lådor eller burar bör täckas över så länge de har gott om ventilation och luftflöde. Att blockera visuella stressfaktorer kommer att hjälpa dina nervösa husdjur att resa bättre.
  • Om resan är lång, ta pauser varje eller varannan timme för att ge dina husdjur vatten. Försök inte erbjuda mat till resande husdjur, eftersom det kan göra deras magar oroliga. Hundar ska tas ut i koppel vid varje stopp så att de kan sträcka på benen och uträtta sina behov.

Välkomna dina husdjur hem

När du äntligen har flyttat in i ditt nya hem, försök att ställa in dina husdjurs saker först och gärna likt det sättet som de är vana vid att se dem. Om din hunds vattenskål tidigare fanns i ditt gamla kök, försök att ställa den i ditt nya kök. Om ditt hönshus tidigare stod under ett träd, försök hitta en skuggig plats i din nya trädgård. Tanken är att göra så få ändringar som möjligt av ditt husdjurs rutin och preferenser.

Ställ husdjur inomhus i ett säkert rum medan du lastar av deras saker. Se till att dina katter, kaniner eller marsvin har tillgång till en kattlåda under denna tid. Höns bör flytta in i sin hönsgård så snart som möjligt. När alla höns har flyttats, försök ge dem lite mat och färskt vatten.

När du är redo att introducera ditt husdjur till ditt nya hem eller trädgård, se till att:

  • Alla ytterdörrar och fönster är stängda för att förhindra att de rymmer
  • Eventuella grindar eller ingångar till din trädgård är stängda
  • Hundar och katter har sina halsband på sig

Om din katt är van vid att gå ut, försök hindra den från att gå ut under de första två veckorna efter flytten. Detta kommer att lära dem att denna nya bostad är “hemma”, och hjälpa till att förhindra att den springer bort.

Ge alla husdjur gott om tid att göra sig hemmastadda i sitt nya hem. Små husdjur som parakiter och hamstrar bör falla tillbaka i sina vanliga rutiner när deras burar är på sina nya permanenta platser. Kaniner och marsvin kan vilja tillbringa mer tid i sina burar, men allt eftersom dagarna går kommer de att ge sig ut för att upptäcka sin nya omgivning. Höns kanske inte lägger ägg de första dagarna efter en flytt, vilket är helt normalt under omständigheterna.

Flytta med Omlet

Våra produkter är enkla att ta med sig vart du än går. Oavsett om det är din hunds favoritfilt eller din katts favoritbädd, kan dina husdjur ha med sig en favoritsak under en flytt eller under en tillfällig vistelse hos vänner. Från hönstraktorer och flyttbara kanin- och marsvinsburar som du lätt kan rulla upp på ett släp, till hamsterburar och fågelburar, vi gör det lite lättare att flytta så att du kan komma tillbaka till det vanliga livet med dina husdjur så snabbt och säkert som möjligt.

En vit katt ligger på kattbädden Maya Donut från Omlet

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *