Omletbloggen

Hur du väljer rätt höns för dig

En liten flicka samlar in ägg från hönsen i Omlets Eglu Pro

När du har bestämt dig för att det passar din livsstil att ha höns, behöver du bestämma dig för vilken typ av höns du ska ha. Höns finns i många olika storlekar och färger och olika raser har olika unika egenskaper. Kliv in i hönornas värld och upptäck hur du väljer rätt höns för dig.

Vilka höns är bäst för mig?

Olika hönsraser har olika fördelar, så att välja rätt höns för dig beror till stor del på din familj och livsstil, ditt klimat och hur mycket plats du har. Det finns inte en sort som passar alla, men de flesta kan ha många typer av höns nästan var som helst. Och oavsett vilken typ av höns du väljer, kom ihåg att alla flockar behöver ett väderbeständigt hönshus och en plats som de kan kalla sin egen – oavsett om det är en walk-in hönsgård, hönsstängsel, eller en säker plats för frigående höns.

De bästa hönsraserna för barn

Vissa hönsraser är kända för sina söta och fogliga personligheter, vilket gör dem till en favorit bland barn. Varje hönas personlighet är unik och kan inte garanteras oavsett ras, men en del höns är kända för att vara lättare att tämja och hantera än andra. Här är de vanligaste hönsraserna för barn:

De bästa raserna för små utrymmen

Den stora storleken på vissa raser kan vara ett hinder för en del människor, men en del höns finns i miniatyrform. Raserna som listas nedanför är “äkta dvärghöns”, vilket betyder att de inte har en motsvarighet i full storlek, medan vissa raser i full storlek har dvärgversioner. Dessa små raser är perfekta för dig som har mindre plats, men de har fortfarande stora personligheter:

De bästa frigående raserna

En del höns är mer glupska foderälskare än andra. Dessa raser kan passa bra i en stor hönsgård, men de behöver gott om plats för att kunna röra sig fritt. De är också stora och kvicktänkta nog att kunna stå emot flera hönsrovdjur, vilket gör dessa raser till ett bra val för dig som har gott om öppen plats:

Hur du väljer rätt höns för dig - en pojke samlar in ägg från Eglu Cube

De bästa raserna för äggproduktion

Bra äggläggande raser kan producera upp till 250 ägg om året. Dessa raser är kända för att lägga ägg året runt och långt upp i äldre år. Om du vill ha färska ägg till din familj, fundera på någon av dessa äggläggande superstjärnor:

De bästa raserna för att få färgade ägg

Alla höns lägger ägg, men en del kan göra din äggkorg ännu vackrare. Vita och bruna ägg är fortfarande vackra, men om du letar efter färgklickar kan du skaffa en hönsras som lägger pigmenterade ägg. Från blå och gröna ägg till rosa ägg och ägg i cremefärgade nyanser, här är de raser som lägger färgglada ägg.

Blå ägg:

Gröna ägg:

  • Easter Egger
  • Favaucana
  • Isbar blå
  • Olive Egger (Maran/Ameraucana blandras)
  • Whiting True Blue/Green

Cremefärgade eller rosa ägg

Bruna ägg:

Vita ägg:

De bästa raserna för varma klimat

Alla höns tål inte värmen. Faktum är att de flesta raser klarar sig bättre i kyla än i värme, men en del höns har naturliga egenskaper som hjälper dem att klara stekheta somrar bättre än andra. Stora kammar och lätt kroppsvikt hjälper höns i det varma vädret och det har dessa raser:

De bästa raserna för kalla klimat

De flesta höns klarar sig bra i kyla, men precis som en del raser är bättre rustade att hantera värmen, är vissa mer köldtåliga. Små kammar är inte lika utsatta för köldskador, tyngre kroppar ger isolering och fjädrar på benen ger extra skydd mot den kalla luften. Det här är några raser som klarar av kyla:

Höns som kräver lite skötsel

Generellt sett är höns lätta att ta hand om. De äter inte så mycket så deras foder kan lämnas ute hela tiden, och så länge de har tillgång till färskt vatten kommer de att kunna släcka sin törst när de behöver. Men vissa raser kan behöva lite mer uppmärksamhet än andra.

Prydnadsraser har fjädrar som kan bli leriga och smutsiga. Dessa raser inkluderar:

Dessa rasers fjädrar kan också göra det svårare för dem att klara extrema temperaturer, vilket särskilt gäller för Frizzle och Silkeshöns. Detta beror på att deras fluffiga fjädrar inte hjälper dem att reglera sin kroppstemperatur lika bra som höns som har tunnare fjädrar. Om du bor i ett klimat med extrema temperaturer, eller om din trädgård har en tendens att bli extremt lerig, är det kanske klokt att välja andra raser.

Omlet och dina höns

Oavsett vilka höns du väljer, kommer de att ha turen att få en ägare som lägger ner research på att ge dem det bästa möjliga hemmet. Genom att installera dina höns i säkra hönshus, rymliga hönsgårdar, och ge dem unika hönsleksaker och tillbehör, kommer du att bli din flocks favoritperson. Genom att tillgodose dina höns grundläggande behov och mer därtill, kommer du att bygga ett band med dem som kan sträcka sig över en hel livstid.

Välj de höns som är bäst för dig - en flicka sitter med frigående höns utanför Eglu Cube

 

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *