Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Hur du väljer rätt sorts höns för dig

Olika hönsraser i hönshuset Eglu Cube med hönsgård

Du kanske funderar på att skaffa höns, eller på att utöka din nuvarande flock. Men vad letar du efter?

Det finns ett par olika saker att tänka på. Är t.ex. det främsta syftet med att ha höns att få många ägg? Eller färgglada ägg? Kommer hönsen vara husdjur snarare än något som ger er ägg eller kött? Måste de vara lugna nog för att barnen ska kunna umgås med dem?

Här är några tips, så att du kan se till att du hittar rätt höns för dig.

Många ägg

Alla höns som du kommer kunna köpa lägger ägg. Men om du letar efter två eller tre höns som kommer ge din familj tillräckligt med ägg för era behov finns det vissa raser som är kända för att lägga mycket och ofta.

De flesta höns lägger färre ägg under vintern. Så att hitta en höna som lägger genomsnittligt fem ägg i veckan under ett år är det mesta du kan hoppas på, och de raser du ska leta efter för att uppnå detta är t.ex. ancona, australorps, favaucana och Rhode Island Red. Många andra raser lägger omkring fyra ägg i veckan, men dessa fyra raser är drottningar i hönshuset när det kommer till ägg, och kommer med säkerhet ge dig 260 till 300 ägg varje år. 

Om vi skulle välja en fullständig vinnare skulle det bli australorps, eftersom en höna av denna ras sitter på världsrekordet: 364 ägg på ett år!

Färgglada ägg

De flesta höns lägger bruna eller vita ägg, och färgen på ägget har inget att göra med hur ägget smakar eller färgen på gulan (det handlar om vad dina höns äter, mycket grönsaker ger fina orangegula gulor).

Vissa höns lägger dock ägg med mer ovanliga färger. Ameraucana, cuckoo bluebar, cream legbar och super blue egg layer kommer, som du kanske luskat ut från det sista namnet, lägga blå ägg.

Araucana, easter egger, favaucana och ameriflower lägger grönblå ägg, och gruppen som ofta kallas “olive eggers” ger dig ägg med en fin olivgrön färg.

Du får vackra chokladbruna ägg från delaware, maraner och penedesencas, medan catalana, Plymouth Rock, barnevelder och welsummer-hönor kommer fylla redet med rödbruna och rosabruna ägg.

Sumatra och swiss värper ägg med en vackert gräddvit färg. Så en bladning av ett par olika raser gör att du får en vackert färgglad äggkorg, utan att behöva färga dem!

Höns för barn

Många hönsraser kan vara nervösa, och andra pickar på händer som sticks in i hönshuset. De är inte toppen för barn, av uppenbarliga anledningar – rädda och aggressiva är inga ord du vill kunna beskriva dina barns husdjur med!

Vissa hönsraser är dock vänliga och lugna, och kommer snabbt vänja sig vid att klappas, plockas upp och behandlas som familjemedlemmar. Några raser som kan fungera är brahma, kochin, barbu d’Uccle, golden buff, orpington, dvärgsilkeshöns och sussex.

Två barn som tittar på det rosa hönshuset Eglu Cube från Omlet

Grillad kyckling?

Många har hönsraser som fyller två syften, alltså raser som både har bra äggproduktion (ungefär fyra i veckan) och som är goda att äta. Inte alla ägghöns kommer bli goda i ugnen dock. Raser som fyller båda syften är t.ex. Delaware, dorking, faverolle, Jersey giant, orpington, Plymouth rock, redcap, Rhode Island Red, Sussex och wyandotte.

Höns som föds upp specifikt för kött, och inte ägg, kallas ibland broilers. De växer snabbare än raser som används för äggproduktion. Vanliga raser i denna kategori är bresse, cornish cross och freedom ranger.

Fina höns

Om du inte bryr dig så mycket om ägg eller kycklingbröst och bara vill ha någonting som lyser upp din trädgård är det bäst att satsa på dvärghöns. De är mindre, och har tagits fram specifikt för att se fina ut, och de kommer i otroligt många varianter på fjäderdräkt, mönster och färg. De är speciellt populära bland hönsägare som ställer ut sina höns på mässor och utställningar

I denna kategori hittar vi raser som Barred Plymouth Rock, som har vackert randig fjäderdräkt, gul brahma med vackers ljusa färger och fjäderbeklädda fötter, kochin, som har kommer i massvis med olika färger och mönster, spektakulära Mille Fleur d’Uccle Bantam och de supergulliga små dvärgsilkeshönsen.

Så vad du än letar efter i en höna, så finns hon där ute och väntar på dig!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *