Omletbloggen

Presentera en ny bebis för dina husdjur

En bebis ankomst till ett hem gör att allting ändras. Så känns det åtminstone för dina husdjur. En hund kanske upptäcker att det finns mindre tid över för promenader och lekstunder, och en katt kanske flyttas från sin favoritplats för tupplurar eftersom bebisen ska sova i sovrummet eller i ditt knä.

Det är viktigt att vänja dina husdjur vid idén att en ny person ska bo med er, och den förändring det innebär. Helst bör ni börja vänja hen innan barnet föds.

Prenatal husdjursträning

Under månaderna innan födseln, börja tillbringa lite mindre tid med din katt eller hund, speciellt om de är vana vid att vila bredvid dig i soffan eller ofta sitter vid dina fötter och ber om uppmärksamhet.

Om din hund inte är helt tränad vid det här laget är det bra att se till att ni får till lite träningstillfällen. Om det behövs kan ni ta in en professionell hjälp. Din hund måste åtminstone kunna de viktigaste sakerna, som ’sitt’, ’stanna’ och ’släpp’. Det är viktigt att ni människor i huset förstärker er roll som flockledare under denna tid.

En ny bebis innebär nya ljud och lukter i hemmet. Du kan förbereda dina djur på detta genom att bjuda över föräldrar med bebisar eller spädbarn på fika. Spela upp en inspelning av en en gråtande bebis för att vänja dina husdjur, och prova alla högljudda leksaker, mobiler, gungor eller andra bebis-relaterade saker. Låt dina husdjur sniffa på en blöja eller en filt med några droppar babyolja. Att bekanta dem med det okända är det viktigaste.

Se till att ditt husdjur varit hos veterinären

Ett kastrerat djur är ett lugnare djur, och hen kommer vara mindre benägen att bitas. Det gäller framför allt hanar. Om de kastrerats är det mindre troligt att de kommer se den nya bebisen som ett hot. Boka tid hos veterinären om ditt husdjur inte redan genomgått operationen. När du väl är där, se till att hunden eller katten har alla sina vaccinationer, har avmaskats nyligen och är allmänt frisk och kry.

Ändra rutiner

Bebisar vänder upp och ner på tillvaron, och rutiner kan snabbt förändras. Det är inget fel med det, men ett husdjur som vant sig vid något kan ibland bli upprörd om saker förändras för snabbt. Förbered hen på att saker kommer vara annorlunda genom att ge hen mat vid olika tillfällen, hindra hen från att komma in i vissa rum i huset, eller anställ någon som kan gå hundpromenader om ni inte kommer ha tid.

Om ert husdjur har en tydlig favoritperson som inte kommer kunna ge hen den uppmärksamhet hen förtjänar kan det vara värt att försöka introducera en annan favorit. Det kan vara en partner, ett äldre barn eller en vän, vem som helst som kommer kunna tillbringa kvalitetstid med djuren.

Presentera bebisen

Innan du låter din hund eller katt träffa bebisen, låt hen sniffa på ett klädesplagg eller en full blöja. Försök att inte själv vara nervös när bebisen kommer hem för första gången, eftersom husdjur kommer kunna känna av att någonting är fel.

Det bästa för det första mötet är att sitta med bebisen i dina armar i ett neutralt rum, där husdjuret vanligtvis inte tillbringar så mycket tid, och låt katten eller hunden komma fram när hen vill (och en åt gången om ni har flera husdjur). Tvinga dem inte på varandra. Ha med några godisbitar för att uppmuntra bra uppförande.

Du kan förstärka de positiva associationerna genom att belöna din hund när hen är med dig och bebisen. På så sätt kommer hunden associera bebisen med bra saker (t.ex. mat). En katt behöver mindre uppmuntring på detta sätt, och kommer bara se bebisen som något som tillhör dig, och alltså inte är någonting hen behöver oroa sig över.

När det sker någon som helst interaktion mellan barnet och dina husdjur är det viktigt att det finns en vuxen i närheten som håller ett öga på vad som händer.

Speciellt för katter

En lugn katt måste vänja sig vid den nya bebisen, och att hålla sig borta när hen sover. En mer livlig katt bör hållas borta så gott det går. Spädbarn verkar ha en instinkt att greppa tag i päls, och en nervös katt kan reagera på detta genom att rivas. En kattlucka med lås kan vara användbar under de första dagarna, för att hålla katten utomhus när det inte passar.

Många katter avskyr skrik och gråt från bebisar, och kommer försvinna så fort bebisen öppnar munnen. Det är ganska praktiskt. Se till att din katt har en tyst och lugn plats som är hens egen, borta från allt kaos. Maya Nook är en perfekt lösning för att ge din katt en egen koja. 

Katter känner sig utsatta och nervösa när de äter, så du bör hålla barn borta från platsen där du ger din katt mat. Det kanske inte behöver sägas, men se också till att dina barn håller sig borta från kattlådan!

Speciellt för hundar

Alla hundar måste tränas, och det är i dessa situationer du måste kunna lita på din hund. Vissa raser kommer ofta inte komma överens med barn. En ras som över hundratals år fötts upp för att vara aggressiv är kanske inte den bästa familjehunden. Små  raser som Jack Russell, taxar och chihuahua kan också vara problematiska, men du känner din hund bäst.

En matbaserad pusselleksak som en Kong är användbar som distraktion. Du kan ge den till din hund medan du tar hand om bebisen en stund, för att skifta hundens fokus.

Det är viktigt att inte sluta med promenader, eftersom det kommer göra din hund stressad och frustrerad. Se till att promenera lika mycket som vanligt, även om tiden för promenaderna kanske ändrats något.

Relationen mellan hund och barn måste bearbetas från båda sidor, och barn behöver också tränas. Lär dem att vara försiktiga med hunden, så kommer det mesta lösa sig.

Och strykan i denna relation ska inte underskattas. Barn lär sig massvis om vänskap, respekt och ansvar från att vara kring djur. Det är också bevisat att allergier inte är lika vanliga hos barn som vuxit upp med husdjur.

Så, du har fått en ny bebis. Det innebär stora förändringar. Men om du tar det lugn och har en positiv inställning kommer alla i familjen snabbt älska den nya situationen.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *