Omletbloggen

Hur gör jag för att se till att mina höns har det roligt?

En höna som bor i ett hönshus utan någonting att göra kommer snart börja visa tecken på frustration och uttråkning, precis som en människa skulle göra i samma situation. Hon kan börja picka på sina grannar, eller plocka sina egna fjädrar. Om det kommer blod kommer de andra hönsen ofta lockas att också plocka fjädrar, och det kan i allvarliga fall leda till döden.

Om de inte har någonting bättre att picka på eller skrapa sina fötter mot kan höns också börja äta sina egna, och andra höns, ägg. När en höna väl börjat äta ägg är det väldigt svårt att få henne att sluta.

Uttråkade fåglar kommer också sitta i värpredet hela dagarna, och kan bli svaga av avsaknad av motion. Uttråkning kan också orsaka stress, och stress kan i sig göra att hönan slutar lägga ägg.

En höna som pickar på pickleksaken Pendant från Omlet utanför ett Eglu-hönshus

Se till att dina höns har det roligt

Som i de flesta fall är det lättare att förebygga uttråkning än att stoppa det när hönsen redan är frustrerade, och det finns massvis med saker du kan göra för att se till att dina höns aktiveras både mentalt och fysiskt.

  • Plats att röra sig på – Ge dina höns så mycket plats att vandra runt på som möjligt. Om de har en trädgård eller en äng att picka och krafsa i kommer de vara nöjda. Du behöver inte oroa dig för att få in hönsen igen på kvällen, så fort solen börjar gå ner kommer de instinktivt rusa hem till det säkra hönshuset. Allt du behöver göra är att stänga om dem.
  • Frisk luft i alla väder – En dag inomhus är en tråkig dag för en höna. Du bör bara stänga in dem i hönshuset om det är riktigt dåligt väder. Lite regn, snö eller vind kommer inte skada dem, hur oinbjudande den leriga gården än ser ut för dig.
  • Sport och lek – Höns behöver stimulans, precis som de flesta djur. Ge dem gott om sittpinnar att sitta och vila på, samt stegar och ett par krukor, stubbar eller andra saker i olika höjder som de kan hoppa upp och ner från. Många höns tycker om gungor, som om de var papegojor i tidigare liv.
  • Godsaker – Att gömma godisbitar under eller uppe på saker är ett fantastiskt sätt att underhålla dina höns. Stoppa något dina höns gillar i någon slags boll med hål i, lägg den på marken och se hur dina höns sparkar fotboll samtidigt som de äter. Alternativt kan du hänga grönsaker eller en Caddi fylld med rester precis inom räckhåll, så att dina fåglar måste hoppa för att få sig en näbbfull. Se dock till att begränsa mängden godsaker dina höns får, eftersom det är väldigt viktigt att de har en nyttig och balanserad kost. 
  • – En hög med hö, halm, löv eller trädgårdskompost kommer ge dina höns någonting att krafsa runt i och leta efter smaskiga maskar och skalbaggar. Högar med trädgårdsavfall kommer spridas över marken på nolltid, vare sig du vill det eller inte!
  • Nyhetens behag – Höns kommer fascineras av allting nytt omkring dem, även någonting enkelt som en låda fylld med halm, eller en gammal sopkvast. De tycker också om sin egen spegelbild, så en liten spegel kan vara en bra distraktion. En gammal väckarklocka eller liknande med en reflexiv glasyta och högljudda tickanden kommer också vara spännande.
  • Sand och damm – Ett sandbad är ett måste för höns året runt, inte bara under sommarmånaderna. Om det är blött ute, ge dem ett torrt bad någonstans under tak på gården eller inne i hönshuset. 
  • Kvalitetstid – Underskatta inte din egen roll i hönsen välmående. När de väl litar på dig kommer de älska att umgås med dig, precis som vilka husdjur som helst. Det kan ibland gå till överdrift, så bli inte förvånad när en glad höna hoppar upp på trädgårdsmöblerna för att se vad du äter, dricker eller läser!

Höns har egentligen inte så höga krav, så leda behöver inte bli ett problem så länge dina höns kan leva ut sina behov att krafsa, picka och sitta på pinnar och dessutom får ha lite roligt då och då!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *