Omletbloggen

Varför höns gömmer ägg och hur du får dem att sluta

En vit höna med ett ägg i värpredet i en Eglu CubeOm du har höns i trädgården har du förmodligen vant dig vid en rutin: du vaknar, dricker en kopp kaffe och plockar in äggen som din flock lagt. Därför är det en ovälkommen överraskning när du en dag kommer ut och ser fram emot äggen du ska äta till frukost, men måste vända om tomhänt. Det finns en rad olika anledningar till att du inte hittar ägg i värpredena som du brukar. Dina höns kanske har blivit för gamla, det kanske är för kallt, eller så är de liggsjuka eller ruggar. Men det är också möjligt att dina höns värper precis som vanligt, men i ett nytt rede de hittat utanför hönshuset.

Varför gömmer höns sina ägg?

Det handlar oftast antingen om att det inte finns tillräckligt med reden, eller att dina höns av någon anledning inte är bekväma med de reden du gett dem. Vanligtvis bör du ha ett rede på fyra höns, men ett på sex eller ett på åtta fungerar ofta. Det är viktigt att du ger hönsen en säker, lugn och mörk plats att lägga, någonstans där de känner sig trygga. Värpreden kan vara på golvet eller upphöjda, och höns bryr sig inte om vilket material de sitter på när de värper. Även om det är vanligt med reden i trä är plast- eller metallvarianter mindre benägna att dra till sig bakterier, och är lättare att rengöra. Om dina höns tidigare varit nöjda med värpsituationen men plötsligt slutat lägga ägg i redena kan det finnas kvalster eller andra skadedjur i underlagsmaterialet.

Saker du kan göra för att få dina höns att lägga ägg i värpredena

Givetvis vill du inte behöva springa runt och leta efter äg varje dag, och du vill kunna plocka dem färska från redet som du gett dina höns av just denna anledning. Det finns saker du kan göra för att uppmuntra hönsen att återvända till redena istället för att värpa i högt gräs, höbalar, under buskar eller andra ställen som av någon anledning lockar.

Rengör redet åtminstone en gång i veckan
Vare sig äggen ska ruvas eller ätas är det superviktigt att redet är rent. Det måste städas, desinficerat och skadedjurssanerat regelbundet. Givetvis kommer ett rent rede utan spillning och kvalster vara mer tilltalande för dina höns. Vi rekommenderar att städa redena åtminstone en gång i veckan. Lägg in ny halm, träflisor eller hö i botten för att göra det mer bekvämt för dina höns.

Hitta det hemliga redet 
Om du låter dina höns gå fritt i trädgården kan de ha skapat ett nytt rede under ett träd eller i ett hörn någonstans. Följ diskret efter dina höns för att se vilken plats de dras mot. Höns kommer ofta ge ifrån sig ett högt kackel precis efter att de lagt ett ägg, och det kan hjälpa dig hitta gömman. Om du hittar redet, ta bort alla ägg och försök att blockera vägen dit eller gör det obekvämt på något annat sätt. Du kan t.ex. lägga ett par träbitar över det, eller platsflaskor fyllda med vatten. Förhoppningsvis kommer det övertyga dina höns om att redena i hönshuset är den bästa platsen att värpa på.

Låtsasägg
Höns kommer ofta värpa där det redan finns ägg. Låtsasägg är användbara när du vill att dina höns ska värpa på en specifik plats. När unga höns är redo att börja värpa kommer gummiägg som dessa visa dem var de ska göra detta.

Plocka äggen regelbundet
Att hämta in äggen är inte bara en av de bästa sakerna med att ha höns, det är också viktigt. Ett par ägg kommer inte hindra en höna från att värpa, men ett rede som redan är fullt av ägg kommer inte locka. Plocka äggen en gång om dagen, varje dag. Det kommer också minska risken för att hönsen äter äggen eller börjar ruva obefruktade ägg, och du kan hålla koll på vilka ägg som är färskast.

Bryt rutinen
Höns tycker om rutiner, och de kan vara väldigt envisa med sitt ägg-gömmande. De flesta höns lägger ägg på morgonen. För att hindra att de lägger äggen utanför värpredet kan du hålla dem på gården fram tills lunch. Om det inte löser problemet kan du prova att begränsa deras område ett par dagar. De kommer då tvingas värpa inne i hönshuset, vilket förhoppningsvis gör att de kommer in i en ny rutin.

En höna i värpredet i en Eglu Cube

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *