Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Varför höns gömmer ägg och hur du får dem att sluta

Om du har höns i trädgården har du förmodligen vant dig vid en rutin: du vaknar, dricker en kopp kaffe och plockar in äggen som din flock lagt. Därför är det en ovälkommen överraskning när du en dag kommer ut och ser fram emot äggen du ska äta till frukost, men måste vända om tomhänt. Det finns en rad olika anledningar till att du inte hittar ägg i värpredena som du brukar. Dina höns kanske har blivit för gamla, det kanske är för kallt, eller så är de liggsjuka eller ruggar. Men det är också möjligt att dina höns värper precis som vanligt, men i ett nytt rede de hittat utanför hönshuset.

Varför gömmer höns sina ägg?

Det handlar oftast antingen om att det inte finns tillräckligt med reden, eller att dina höns av någon anledning inte är bekväma med de reden du gett dem. Vanligtvis bör du ha ett rede på fyra höns, men ett på sex eller ett på åtta fungerar ofta. Det är viktigt att du ger hönsen en säker, lugn och mörk plats att lägga, någonstans där de känner sig trygga. Värpreden kan vara på golvet eller upphöjda, och höns bryr sig inte om vilket material de sitter på när de värper. Även om det är vanligt med reden i trä är plast- eller metallvarianter mindre benägna att dra till sig bakterier, och är lättare att rengöra. Om dina höns tidigare varit nöjda med värpsituationen men plötsligt slutat lägga ägg i redena kan det finnas kvalster eller andra skadedjur i underlagsmaterialet.

Saker du kan göra för att få dina höns att lägga ägg i värpredena

Givetvis vill du inte behöva springa runt och leta efter äg varje dag, och du vill kunna plocka dem färska från redet som du gett dina höns av just denna anledning. Det finns saker du kan göra för att uppmuntra hönsen att återvända till redena istället för att värpa i högt gräs, höbalar, under buskar eller andra ställen som av någon anledning lockar.

Rengör redet åtminstone en gång i veckan

Hitta det hemliga redet 

Låtsasägg
Låtsasäggär användbara när du vill att dina höns ska värpa på en specifik plats. När unga höns är redo att börja värpa kommer gummiägg som dessa visa dem var de ska göra detta.

Plocka äggen regelbundet

Bryt rutinen

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *