Omletbloggen

De bästa husdjuren för äldre människor

En man med sina höns i Eglu Go Up hönshus med väderskydd från Omlet

Att ha husdjur är inte bara för unga människor. Faktum är att människor i alla åldrar kan njuta av det sällskap och kärlek som husdjur kan erbjuda. Men det finns några extra saker att tänka på när man väljer de bästa husdjuren för äldre och med lite planering och förberedelser kan husdjur hjälpa äldre ägare att känna sig unga i sinnet.

Varför husdjur är bra för äldre människor

Det är ett vetenskapligt bevisat och allmänt känt faktum att husdjur kan vara terapeutiska. Många långsiktiga sjukvårdsinrättningar använder hundar, katter och andra tama djur i program som inspirerar, lyfter och uppmuntrar sina patienter. Husdjur ger kärlek och tillgivenhet utan begränsningar och frågor – vilket kan förbättra många människors mentala hälsa, och kan hjälpa till att skapa en lugn atmosfär och en känsla av betydelse.

För seniorer kan husdjur ge sällskap, en känsla av syfte och till och med förbättra deras hälsotillstånd eller bekymmer. Men man bör tänka efter noggrant så att man väljer rätt husdjur, planera för framtiden och veta när och vem man kan be om hjälp med att ta hand om dem när det är dags.

De bästa husdjuren för äldre

Oavsett om du letar efter ett husdjur att njuta av under pensionen, eller funderar på att ge bort ett husdjur till en annan person, är det viktigt att tänka på:

 • Ägarens fysiska hälsa
 • Hur mycket tid och plats husdjuret kräver
 • Husdjurets genomsnittliga livslängd

Att ta hand om sitt husdjur ska inte belasta ägaren, och
det bör inte äventyra husdjuret när ägaren inte längre kan utföra de uppgifter som är nödvändiga för husdjurets hälsa och välbefinnande. Det är en bra idé att ha vänner, familjemedlemmar eller andra som kan hjälpa till om en äldre ägare skulle behöva hjälp med sitt husdjur. Dessutom kan husdjur som kan verka perfekta för äldre personer komma med några varningar som man bör vara medveten om.

Katter

Katter är förmodligen ett av de enklaste husdjuren att ha och brukar stå överst på listan när det gäller husdjur för äldre människor. En del kattraser är enklare att ha än andra, men generellt är de flesta vuxna katter utmärkta följeslagare för äldre människor.

Katter kräver inte mycket plats och de delar gärna hem med sina ägare. Att träna en katt att använda en kattlåda går vanligtvis snabbt och enkelt, och de allra flesta innekatter lär sig detta när de är några månader gamla.

Katter är också kända för att vara väldigt självförsörjande. Deras mat kan lämnas ute och fyllas på efter behov. Största delen av en katts dag går åt till att sova och en genomsnittlig katt sover upp till 18 timmar eller mer varje dag. Man kan hitta äldre katter på katthem, kattstall, djurskyddsföreningar eller på internet – och de flesta av dessa är redan steriliserade eller kastrerade och vaccinerade.

Intressanta fakta om katter:

 • Kattungar har massor av energi och kan lätt (men vanligtvis av misstag) bita i huden på äldre människor med sina tänder och klor
 • Katter har lång livslängd, i genomsnitt 12-18 år – även om vissa kan leva upp till 20 år och längre
 • Kattlådor behöver rengöras regelbundet
 • Vacciner är nödvändiga för katter, så det kommer bli nödvändigt med veterinärbesök

Hundar

Hundar är nummer nummer två efter katter när det gäller enkel omvårdnad och sällskap. Deras lojalitet och hängivenhet är svår att matcha, och den omvårdnad de kräver är enkel och okomplicerad. Hundraser finns det många olika av, vilket ger hundägare många val när de ska välja sin följeslagare.

Äldre hundar är vanligtvis “inkörda i sitt sätt att göra saker”, och är vanligtvis rumsrena, kastrerade och helt vaccinerade. Yngre hundar kan vara ett bra val för äldre människor, så länge de är rumsrena, har lärt sig lyda och har slutat få tänder – vilket vanligtvis sker vid 8 månaders ålder.

För ägare med specifika hälsoproblem kan tjänstehundar inte bara vara underbara följeslagare, utan de kan också rädda liv. Många hundar kan tränas för att uppmärksamma ägare på hälsoproblem som högt blodtryck, förestående epilepsi- eller svimningsanfall eller låga blodsockernivåer. Så om du letar efter ett husdjur att hålla en åldrande närstående sällskap, kan en hund som tränats på att uppmärksamma dem på medicinska problem vara ett utmärkt alternativ.

Tänk på detta när det gäller hundar:

 • Det krävs mycket arbete för att valpar ska bli rumsrena och de kommer att försöka bita på möbler, skor, mänskliga händer och fötter och allt annat de kan komma åt med munnen
 • Livliga raser, unga eller otränade hundar kan hoppa upp och få äldre människor ur balans
 • Hundar kommer att behöva släppas ut i en inhägnad trädgård eller gå ut och gå i koppel flera gånger om dagen för att uträtta sina behov och få motion
 • Små hundraser kan leva i genomsnitt 15-18 år
 • Vissa raser har päls som kräver regelbunden skötsel
 • Hundar behöver vaccineras, så det kommer bli nödvändigt med veterinärbesök

Höns

De kanske inte är ett konventionellt husdjur, men höns är bra för människor som gillar att spendera tid utomhus. Att skaffa höns som pensionär är ett utmärkt sätt att njuta av frisk luft och hålla både ditt sinne och kropp aktiv.

Höns behöver sällskap av andra höns, så du måste ha minst 2-3 höns åt gången. Överraskande nog kräver höns inte överdrivet mycket utrymme, utan de flesta trädgårdar har tillräckligt med plats. Och höns är väldigt självförsörjande och kan själva leta upp och äta foder till sina måltider.

Intressanta fakta om höns:

 • Att ha höns kan vara fysiskt krävande
 • Höns är begränsade till att vara utomhus
 • Höns behöver vara i en flock tillsammans med minst 2-3 andra höns
 • Höns har en relativt kort livslängd på i genomsnitt 4-6 år
 • Äggen kommer att behöva samlas in regelbundet

Småfåglar

Småfåglar kan vara tilltalande husdjur för äldre. Deras livslängd är inte lika lång som för papegojor och andra större fåglar, och de är enklare att sköta. Fågelarter som parakiter, kanariefåglar och finkar är bra alternativ för äldre människor.

Dessa fåglar är lätta att ta hand om, vackra att se på och kan ibland sjunga (och potentiellt även prata när det gäller parakiter) till sina ägare. Förhöjda fågelburar gör det enkelt att se dina fåglar och de är lätta att rengöra.

Nymfparakiter:

 • Småfåglar kan vara svårare att tämja, och kan flyga iväg för att utforska resten av bostaden när du öppnar buren.
 • Nymfparakiter kan lära sig att härma ljud som de hör ofta, som t.ex. pip från apparater, dörrklockor, mm.

Kaniner och marsvin

Små djur som kaniner och marsvin är andra husdjur som passar äldre människor. De är ganska självförsörjande, äter hö och pellets och är underhållande att titta på. Lättrengjorda kanin- och marsvinsburar för utomhusbruk hjälper till att ta bort dålig lukt inomhus och ger ägaren möjlighet att spendera mer tid utomhus. Livslängden för kaniner och marsvin är i genomsnitt 8 år för kaniner och 6-7 år för marsvin.

Kaniner och marsvin är mjuka, karaktärsfulla och väldigt livliga djur. De är en fröjd att titta på och kan interagera med sina ägare ungefär som en hund eller en katt skulle göra. Kaniner kan man ha en enda av, så länge den får mycket interaktion med sin ägare, men marsvin är väldigt sociala och klarar sig alltid bättre i par.

Att tänka på vad gäller små husdjur:

 • Kaniner och marsvin kan vara svåra för äldre människor att ta upp och hantera
 • Särskilt kaniner har vassa naglar och kraftfulla ben, som av misstag kan skada människor som har tunn hud eller som lätt får blåmärken
 • Marsvin måste hållas i par och kan vara väldigt högljudda

Husdjur som inte är idealiska för äldre människor

Många äldre människor vill ha husdjur främst för att ha sällskap. Bandet mellan en människa och ett husdjur är unikt, men som när det gäller alla relationer görs ibland inte så bra matchningar. Till exempel bör en äldre person som har begränsad rörlighet eller flexibilitet inte ge sig ut på en promenad för att toaletträna en vild valp. Och en äldre person som letar efter en katt att mysa med i knäet har mer nytta av en äldre, lugn katt än en aktiv kattunge.

Andra husdjur som inte är så sällskapliga för äldre är:

 • Reptiler
 • Insekter
 • Akvariefiskar
 • Gnagare
 • Stora fåglar som papegojor
 • Mer ovanliga husdjur som igelkottar, flygpungekorrar och illrar

Även om varje husdjur har något unikt att erbjuda sina ägare, kräver dessa djur specifik omsorg och uppmärksamhet som förmodligen inte är lämplig för den som söker sällskap snarare än ett exotiskt husdjur.

Njut av att ha husdjur med Omlet

Oavsett vilken fas av livet du befinner dig i, ger våra produkter glädje till både husdjur och deras ägare. Alltifrån lyxiga hundsängar som ger karaktär till ditt hem, till kattlådor som också fungerar som en möbel och som är både diskreta och funktionella, så att dina husdjur kan ge både sällskap och charm till ditt hem. Vår designer fördjupar bandet mellan husdjur och människor, vilket gör relationen mellan dem både varaktig och fantastisk.En spaniel ligger på Omlets kuddsäng med Corduroy Moss-mönster

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *