Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

De bästa husdjuren för äldre

Äldre husdjursägare kan behöva lite hjälp med att ta hand om sina päls- eller fjäderbeklädda vänner. Kanske handlar det om att handla mat, träning, pälsvård, eller att rengöra burar och kattlådor.

Om husdjuren blir sjuka måste någon kunna ta dem till veterinären, eller ge dem medicin på rätt sätt. Avsaknad av bil eller skakiga händer kan bli problem.

Hur mycket hjälp som behövs beror givetvis på vilket husdjur de har, och den fysiska och psykiska hälsan hos ägaren.

Men trots dessa saker är husdjur och äldre en perfekt kombination – så länge de väljer rätt djur!

Husdjur att undvika

För många äldre handlar husdjur till stor del om sällskap. Så även om en iguana, en guldfisk eller en fågelspindel inte kräver så mycket arbete, är de kanske inte heller de mest gosiga av vänner. Reptiler, fiskar och insekter kan därför läggas till i kategorin “Endast för hängivna entusiaster”.

Gnagare är oftast heller ingen bra idé. De rör sig snabbt och kan lätt rymma från en öppen bur. Vissa, som hamstrar, är i stort sett nattdjur, vilket också minimerar timmarna de kan agera sällskap.

De bästa fågelvännerna

Små burfåglar är bra husdjur för pensionärer. Större arter som papegojor lever länge, och det kan innebära problem när deras ägare oundvikligen blir svagare och mindre rörliga under kommande år.

En undulat är ett bra alternativ. De är intelligenta, lätta att tämja så att de sitter på en hand, och kommer när de har tränats själva flyga tillbaka in i buren efter en flygtur ute i huset. Vissa lär sig också prata, vilket ytterligare ökar nivån av sällskap de ger. Deras burar kan dessutom hållas i ögonhöjd, så att det är lätt att sträcka sig in för att städa och fylla på mat, även om man inte är lika rörlig som man en gång var.

Kanariefåglar och finkar kan också vara bra alternativ, men det är värt att säga att de sällan har lika stora personligheter som undulater, och de är inte lika lätta att träna. De har dock andra fördelar, t.ex. kanariefågelns vackra sång.

De bästa kattvännerna

På många sätt att katten det perfekta husdjuret för seniorer. Men det är inte så pass lätt att du bara kan åka hem till mormor och lämna en kattunge!

En kattunge måste tränas att bli rumsren, och kommer inte till att börja med nöja sig med att ligga i ett knä och bli klappad sådär som du kanske föreställer dig. En äldre katt är därför ett bättre val. Välj en lugn soffpotatis som älskar att vara inomhus, som en perser, Russian Blue eller Ragdoll. De kommer alla älska att tillbringa dagarna med att bli klappade. 

Helst bör katten kunna gå utomhus då och då, så att kattlådan inte måste rengöras varje dag. Om det är en möjlighet kan abessinier vara en bra ras. De är otroligt vänliga och lätta att tämja, och de älskar att få utforska livet utanför huset. Det bästa av två världar alltså!

Om katten ska omplaceras från ett tidigare hem måste du höra dig för om kattens personlighet. Många bondkatter utan bestämd ras blir perfekta husdjur för äldre, men det är värt att undersöka om de kommer passa in i situationen.

Kom ihåg att katter kan leva i upp till 20 år; det är ett stort ansvar för någon som redan är begränsad när det kommer till hälsa och rörlighet. Det är dock också den största fördelen med katter. De flesta, även om de älskar sina ägare, kan i stort sett ta hand om sig själva.

De bästa hundvännerna

För en äldre person som fortfarande är mobil och rörlig är hundar perfekta husdjur. Det finns raser som inte behöver alls mycket motion varje dag. Många av dessa är också små, som dvärgpudel, shih tzu, maltese, bichon frise, och lugna individer av raser som West Highland och Yorkshire terrier. Små hundar äter också mindre, det är viktigt om ekonomin är begränsad.

Små hundar kan dock ofta vara gläfsiga eller aggressiva – ingen bra kombination. Raser att se upp för är chihuahua, Jack Russell och tax.

Om ägare fortfarande kan gå några kilometer om dagen är Golder retriever ett fantastiskt alternativ. Men som med alla raser måste du tänka på livslängd. En hund som behöver gå på promenader när hen är sex månader kan fortfarande kräva motion när hen är 15 år.

Husdjur som terapi

Vi vet alla att djur är terapeutiska. Vissa ålderdomshem har regelbundna terapistunder då de boende får umgås med katter, hundar och andra tama djur.

Husdjur är fantastiska för psykisk hälsa i alla åldersgrupper, och kan också motverka att ensamhet blir ett problem. Vi behöver alla kärlek, och husdjur kommer ge oss den utan att kräva någonting tillbaka!

Det är dock viktigt att poängtera att det är stor skillnad på att träffa en hund en timme i veckan på ett ålderdomshem till att ha ett eget djur hemma. Alla husdjur kräver omsorg, och om rörlighet t.ex. är ett problem kan en liten sak som att städa buren bli ett stort projekt. Men så länge de äldre har någon som kan hjälpa dem behöver det inte vara ett allt för stort problem.

Om du träffar rätt kan ett husdjur innebära fantastiskt positiva saker för äldre personer – sällskap, stimulans, minskad stress, motion, och det viktigaste av allt: kärlek.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *