Omletbloggen

Hur du får din kanin rumsren

En kanin som tittar ut ur kaninburen Eglu Go fån OmletMånga som har kaniner inomhus skulle vilja släppa dem lösa i huset för att ge dem mer plats och involvera dem mer i det dagliga familjelivet, men de oroar sig för att de kommer behöva springa runt och plocka upp lortar och torka upp kiss. Vad de kanske inte inser är att det faktiskt går att träna en kanin att, precis som katter, uträtta sina behov på en specifik plats.

Förberedelser

Om du inte redan gjort det måste du kastrera ditt husdjur, eftersom en okastrerad kanin kommer bli i stort sett omöjlig att rumsrensträna. Du måste också hålla din kanin på en begränsad yta tills han eller hon är fullvuxen. Till skillnad från hundar och katter är det mycket lättare att träna en fullvuxen kanin, eftersom deras koncentration- och inlärningsförmåga är väldigt begränsad när de är bebisar eller unga. 

Att träna en kanin till att bli rumsren tar tid, och olyckor kommer ske, så se till att du har tillräckligt med tålamod för att ta dig igenom processen. Kaniner, som de flesta andra djur, kommer inte svara på någon form av straff, så skäll aldrig på din kanin när han eller hon inte gjort som du vill. Det kommer bara göra att hen glömmer vad du lärt hen, och kommer vara mindre benägen att prova igen. 

Välj rätt plats

Under tiden du tränar kaniner måste du ha honom eller henne på en begränsad yta i huset. Badrum eller tvättstugor kan vara bra platser, men så länge du har en lekhage fungerar alla rum med golv som är lätta att rengöra.

Du kommer förmodligen behöva fler lådor längre fram i processen, men börja med en. Om du märker att kaninen går till ett annat hörn för att kissa och bajsa kan du prova att flytta lådan dit. Ibland föredrar kaniner av oklar anledning specifika platser, och då är det lättast att bara följa med.

Lådan

Kaniner behöver plats att sträcka ut sig i lådan, så se till att du skaffar en som är stor nog. Du kommer kunna hitta lådor som är specifikt anpassade för kaniner, men det bästa valet är ofta en enkel medelstor kattlåda. Se bara till att kaninen enkelt kan hoppa in och ut.

Förbered lådan med ett lager absorberande underlag. Carefresh är ett perfekt alternativ eftersom det suger upp ovälkomna lukter, men du kan också använda rivet papper eller träbaserade produkter. Använd dock ingenting som kan vara farligt för kaninerna att äta, eftersom de kommer tugga på underlaget. Se till att du också håller dig borta från mjuka träslag som tall eller ceder, samt lerbaserad eller klumpande kattsand, eftersom de kan vara skadliga för din kanin.

Lägg ett tjockt lager högkvalitativt hö ovanpå ströet, och lägg ner några kaninlortar och hö med urin på. Det kommer leda kaninen till rätt plats.

Prova med din kanin

Släpp kaninen i lekhagen eller i ett specifikt rum, och stanna där med honom eller henne. När du ser kaninen kissa eller bajsa, lyft direkt upp hen och lägg både kaninen och spillningen i lådan. Klappa och prata mjukt med hen. Det bör efter ett tag få kaninen att förstå att de bör gå i lådan. Tillbringa så mycket tid som möjligt med din kanin under ett par dagar. När du måste gå därifrån, sätt tillbaka kaninen i buren eller där hen vanligtvis är. Upprepa dagligen tills du kan lita på att hen går där hen ska.

När du tror att din kanin är redo kan du successivt öka ytan hen får springa fritt på. Överväldiga inte kanin med hela huset på en gång, eftersom det bara kommer innebära att kaninen glömmer var lådan är, och all träning kommer vara förgäves.

Lägg märke till var olyckor tenderar att ske, och ställ extra lådor där. Det kan betyda att du måste flytta kaninens bur eller ändra om lite bland möblerna, men när allt är på plats kommer det vara värt det.

Det är viktig att tänka på att väldigt få kaniner kommer vara 100% pålitliga med lådan. Olyckor kommer ske, och det kommer förmodligen hända genom hela kaninens liv. Det betyder inte att du misslyckats med din träning. Det är också vanligt att kaninen lämnar ett par lortar precis bredvid lådan, eller kissar på – eller över – kanten på lådan. Lägg ner en matta eller lite papper runt omkring för att göra det lättare att städa.

En innekanin som sträcker ut sig på golvet inomhus

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *