Omletbloggen

Så här introducerar du din hund med en ny valp

Du har redan beslutat att skaffa en ny familjemedlem, grattis! När du förbereder hur du kan få valpen att känna sig bekväm och som hemma är det lika viktigt att förbereda hur du kan låta den träffa din hund på bästa sätt. Det vill säga hunden som har varit ensam herre på täppan fram till nu!

Hundar är sociala djur, men det betyder inte att de automatiskt kommer att komma överens från första stund och därför är det viktigt att förbereda dig innan du hämtar hem valpen. Här är några tips på hur du får din hund att känna sig bekväm när den nya valpen flyttar in.

Svart och brun äldre hund leker med en valp

Förberedelser

Under de senaste åren har många hundägare ändrat sina arbetstider för att få mer flexibilitet och många jobbar också hemifrån mer än tidigare. Och när vi spenderar mer tid hemma är det såklart perfekt för att skaffa en ny familjemedlem! Men om du redan har en hund som har varit det enda husdjuret och allas älskling, hur vet du om den faktiskt vill ha en ny hundkompis? Och vad behöver man tänka på innan den nya valpen flyttar in?

Nyckeln till att det ska lyckas är att du förbereder dig ordentligt! Och det gäller också när du ska introducera den nya valpen till din hund. Din hund har sina vana rutiner, den äter på en specifik plats, sover på sina favoritplatser och har minst en (eller kanske sju!) favoritleksaker. Innan den nya valpen flyttar in är det bäst att separera saker som tillhör din hund och placera dem någonstans där de är “säkra” från valpens vassa tänder. Även om din hund aldrig tidigare har visat tecken på aggressivitet är det bra att vara försiktig under de här första veckorna eftersom din hund kan vilja skydda sitt revir med sina leksaker och sovplatser.

Det kan också vara bra att skaffa några grindar för att separera olika delar av huset för den äldre hunden och den nya valpen. Det gör att valpen inte blir överväldigad av att springa runt i hela huset och ger din andra hund någonstans där det är lugn och ro där den kan sova och leka som vanligt. Och din hund kan behöva ta en paus från den energiska valpen då och då!

Det första mötet

De andra familjemedlemmarna har redan träffat den nya valpen, men nu är det dags för din hund att få träffa sitt nya hundsyskon! Här är några tips för att det här första mötet ska bli lyckat:

  1. Låt hundarna träffa varandra på en neutral plats. Ingen av hundarna ska känna att mötesplatsen är en del av hundens revir, så det är bra att välja någonstans utanför huset för det här viktiga första mötet. De flesta hundvalparna behöver också vänta tills de är 12 veckor för att få alla vaccinationer så att de säkert kan träffa andra hundar, så försök undvika en plats med många andra hundar.
  2. Låt hundarna träffas på ett naturligt sätt som hundar brukar göra! Låt dem sniffa, lukta och till och med ignorera varandra, det är helt naturligt under deras första möte!
  3. Försök att hålla det första mötet kort och ta sen ut båda hundarna på en promenad. Det kommer att låta dem fortsätta interagera med varandra samtidigt som de distraheras av andra sevärdheter och dofter.
  4. Innan ni beger er hem igen kan det vara bra att låta hundarna leka i trädgården. Det låter dig se hur din äldre hund reagerar när valpen är på hundens revir.
  5. När alla har tröttat ut sig är det dags för alla att bege sig in för att fortsätta lära känna varandra!

De första veckorna

Nu när alla har träffat varandra är det dags att etablera nya rutiner. Under den första veckan med en ny valp är det bäst att ge den andra hunden mat i ett annat rum. Valpar behöver äta speciellt anpassad mat som hjälper dem att växa och bli starka! Så det är viktigt att se till att den andra hunden äter sin egen mat avskilt från valpen så att den inte försöker äta valpens mat!

Det är också viktigt att hålla ett öga på den andra hundens beteende och om det helt plötsligt visar ett ovanligt eller nytt beteende. Kom ihåg att den här hunden bodde här först så kan behöva lite tid för att vänja sig vid den nya familjemedlemmen, så det är viktigt att ha tålamod!

Målet är att under de första veckorna sakta men säkert få alla fyrbenta familjemedlemmar att bo tillsammans i harmoni. Flytta i långsam takt matskålar och hundsängar närmare varandra och fortsätt uppmuntra hundarna att leka tillsammans och ta ut dem på gemensamma promenader så att de kan lära känna varandra. Det kommer inte att ta lång tid innan både du och din hund knappt kommer ihåg hur livet var innan valpen flyttade in!

Viktiga saker du behöver till din valp

Precis som bebisar behöver valpar många specifika produkter för att de ska känna sig som hemma i ditt hem. Här är en lista på nödvändiga produkter för att valpen ska kunna känna sig som hemma från den första dagen:

Hundsäng

Du har med största sannolikhet redan en hundsäng (eller tre!) till din hund, men glöm inte att skaffa en speciellt för din valp! Hundar gillar att ha en egen plats att sova på och med tanke på hur många timmar om dagen en valp sover är det viktigt att valpen har en bekväm sovplats! Även om valpen växer fort så är det viktigt att tänka på att den ännu är liten och inte lätt kan ta sig in och ut ur en säng som är upphöjd. Glöm heller inte att köpa en säng som är tålig och kan tvättas eftersom valpen kanske ännu inte har lärt sig att säga till när det är dags att gå ut, så olyckor kan inträffa!

Hundleksaker

Om du har haft en valp vet du redan hur sylvassa de små valptänderna är! Därför är det viktigt att du har nya tuggleksaker som du har köpt speciellt för valpen eftersom det är viktigt att båda hundarna har sina egna leksaker för att undvika problem!

Hundgodis

Hundar älskar att bli belönade med något ätbart! Och valpen kommer att behöva en hel del träning under de första månaderna så se till att du har valpgodis till hands för att belöna valpen. Efter att valpen följer ett kommando eller utför sina behov utomhus är det viktigt att belöna den så att den associerar det med något positivt. Glöm heller inte bort din andra hund, den ska också belönas när den uppför sig bra tillsammans med den nya valpen. Men kom ihåg att ett positivt beteende måste belönas när det händer för att att det ska vara effektivt!

Hundskål

Alla hundar behöver dricka vatten, så det är viktigt att alla fyrbenta familjemedlemmar har sin egen skål. Så småningom kommer dina hundar kanske börja dela skål, men det är viktigt att valpen har sin egen skål till att börja med. Omlets hundskål är det perfekta valet eftersom den är tillverkad av melamin så det är jättelätt att diska den i diskmaskin och det är nästan omöjligt för valpen att välta skålen och spilla ut vattnet!

Tecken på att du lyckats

När den nya valpen flyttar in är det viktigt att ha tålamod eftersom det kan ta ett litet tag för din andra hund att välkomna den med öppna armar (eller tassar!). Generellt sett kan det ta 4-8 veckor innan din hund har vant sig vid de förändringar som den nya valpen innebär. Men det kan ta så lång tid som 6-9 månader för båda hundarna att känna sig riktigt bekväma tillsammans. Du kommer veta att du har lyckats när både valpen och den äldre hunden glatt bor tillsammans!

Att introducera en ny valp i ditt hem kan vara komplicerat om du inte hanterar det på rätt sätt. Kommer hundarna att komma överens? Vad händer om den äldre hunden inte tycker om valpen? Oroa dig inte! Så länge du är väl förberedd, har tålamod och är konsekvent med en positiv attityd kommer du med största sannolikhet få två svansar som viftar av glädje!

Brun valp med locking päls och en äldre hund sitter i sina lyxiga Fido Nook-sängar

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *