Omletbloggen

Tips för den första veckan med en ny valp

Att släppa in en ny valp i hemmet är väldigt spännande, men det är också viktigt att komma ihåg att det kan vara en väldigt skrämmande upplevelse för en liten hund. Här är några av våra bästa tips för att få er nya familjemedlem att komma på plats så fort som möjligt.

1 – Ta ledigt

När du fått datumen för när valpen ska komma hem till er är det bra att ta åtminstone en vecka ledigt för att kunna vara hemma med din nya vän och att se till att hen kommer på plats. Om du jobbar heltid är det också viktigt att fundera på hur du ska lösa toalettbesök och motion efter att du börjat jobba igen.

2 – Börja i ett rum

För att se till att du inte överväldigar din valp med nya upplevelser och lukter är det bra att hålla hen i ett rum till att börja med. Det bör helst vara ett rum där ni kan gå direkt ut när det behövs, och det är bäst om det också är rummet där du tänker att hundens säng, mat och vattenskål ska stå även när hen blivit äldre. Föga förvånande kommer din valp snabbt vara livlig och full av energi, så ta med hen ut så att hen kan utforska omgivningarna och springa runt!

3 – Första mötena

De första dagarna med din valp är superviktiga för att etablera en stark och positiv relation. Ta tid och interagera med din hund; lek, gosa och klappa. Låt valpen leka med ett par leksaker och börja uppmuntra och belöna önskvärt beteende med godisbitar. 

Er nya valp kommer förmodligen vara lite osäker i början. Var väldigt försiktig när du håller hen, så kommer hen sakta men säkert börja lita på dig och vänja sig vid din beröring, röst och lukt.

4 – Matstunder

För att upprätthålla så mycket rutiner som möjligt under en tid då din valp redan går igenom en jobbig tid är det bra att fortsätta ge dem samma mat som hen fått hos uppfödaren. Försök ta reda på så mycket som möjligt innan du åker och hämtar valpen, så att du har tid att läsa på och köpa passande foder. När du har hämtat hem hunden är det bra att sedan följa samma kost så gott det går, och gradvis byta ut fodret mot någonting annat om du vill ge hunden någonting annat.

5 – Lekhagar

När din valp utforskar sitt nya hem är det möjligt att hen skadar sig själv eller har sönder saker i ditt hem. Givetvis kommer du inte kunna hålla koll på din valp varenda sekund på dygnet, så det kan vara värt att skaffa en liten gård eller lekhage åt hen där hen under kortare perioder kan leka medan du gör någonting annat. Att ha en separat plats bara för valpen kan också få hen att känna sig trygg.

Lägg in en säng, några filtar och ett par leksaker för att skapa en varm och mysig plats. Se till att du kollar till valpen med jämna mellanrum och låter gå ut för toalettbesök, och för att sträcka på benen.

Omlet-grundaren James, som nyligen adopterat en Cavapoo-valp vid namn Pip, säger att de första dagarna med en ny valp var “som att få en nyfödd bebis igen. Det är fantastiskt, men du är också konstant nervös eftersom du vill att hon snabbt ska komma på plats och vara glad. De första dagarna låg hon för det mesta vid mina fötter eller i mitt knä. Jag sov på nedervåningen den första veckan för att kunna ta med henne ut när hon behövde kissa.”

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *