Omletbloggen

Hur du hönssäkrar din trädgård

En höna i en trädgård med Omlets hönsstängsel

Det är en vacker sommardag, solen skiner, trädgården är full av färgglada blommor, bina surrar, grönsakerna växer och hallonen är redo att plockas från sina buskar. En varm men uppfriskande vind blåser genom löven i träden och för med sig någonting märkligt…

Kluck, kluck.

Förr i tiden hörde de allra flesta detta ljud från trädgården.

Kluck.

Men nu är folk mer bekanta med det från djurparken, eller från filmer.

Kluck, kluck.

Kluckandet är dock ett av de mest avslappnande ljud du kan höra, och det gör en redan perfekt dag ännu bättre. Din glada lilla flock höns vandrar omkring i trädgården och ger dig dessutom färska och supergoda ägg varje morgon.

Låter det nästan för bra för att vara sant? En vacker trädgård med blommor, grönsaker och bär som inte är helt uppätna och förstörda av hönsklor och näbbar? Är det ens möjligt?

Jadå! Och vi kommer berätta hur du kan se till att du kan kombinera din dröm om höns med en vacker trädgård.

Det kräver lite planering, men med dessa tips kommer du och dina höns kunna njuta av trädgården tillsammans.

Frigående höns eller säker hönsgård

Det lättaste sättet att hålla din trädgård din är att ha hönsen på ett avskilt område. Om du har en rymlig hönsgård kan du hålla hönsen där hela tiden, och du slipper risken att de gräver upp dina grönsaker.

På grund av storlek och form på trädgården kanske detta inte är en möjlighet för alla. Då kan du välja att ha hönsen på en mindre gård under dagen, och sen låta dem gå fritt i trädgården när du är hemma och kan vara ute tillsammans med dem.

Storlek på trädgård

Det viktigaste att fundera över är hur mycket plats du kommer ha i trädgården att ge dina höns. Det avgör hur många höns du kan ha utan att de helt tar över och krossar alla dina drömmar om grönsaker och vackra blommor.

Ju mer plats du kan ge dem, desto mindre skada kommer de orsaka. Deras pickande och rivande i marken kommer inte bara ske på en liten yta, utan de kommer kunna röra sig fritt och hitta mossiga platser i trädgården där de kan hitta sniglar och larver att äta, och på så sätt inte förstöra gräsmattan, utan hålla den frisk.

Om du räknar med 20 kvadratmeter trädgård per höna kommer de förhoppningsvis inte orsaka allt för mycket skada på gräsmattan.

Hönsras

En annan viktig sak att fundera över är vilka hönsraser du ska ha.

Hybridraser orsakar oftast mest skada, eftersom de konstant letar efter mat och måste hålla energinivåerna höga för att kunna producera nästan ett ägg om dagen. Hybrider är vanligtvis tåliga fåglar som är lätta för förstagångsägare att ta hand om, men om du är orolig över din trädgård är det bättre att välja lugna, renrasiga höns.

Beroende på vad du letar efter i en höna, och om du kanske inte tycker att massvis med ägg är det viktigaste i din hönsresa, kan dvärgraser vara väldigt trevliga och lugna att ha i trädgården. Deras storlek hindrar dem dessutom från att göra allt för stor skada. Serama- och kochinhöns, samt dvärgpekin och silkeshöns är otroligt trevliga husdjur, och är kända för att vara ganska snälla mot trädgården. Äggen är dock väldigt små. Ett medelstort hönsägg motsvarar ungefär 2-3 av dessa dvärghönsägg.

Om du tycker det är viktigt med ett rejält frukostägg kan dvärg-Orpington vara rasen för dig. De är väldigt lugna fåglar, de flyger inte och är gulligt runda och fluffiga. Eftersom vanliga Orpington-höns är väldigt stora motsvarar dvärgversionen ungefär en vanlig medelstor höna som lägger medelstora ägg. De kommer i massvis med olika färger och är en favorit hos många.

Säkra rabatter och grönsaksland

Ett lätt sätt att hålla dina växter säkra är att täcka dem med plast eller nät, det bör inte hönsen kunna komma igenom.

Om det inte är möjligt kan du kanske plantera i pallkragar i trädgården. De flesta höns intresserar sig inte för saker ovanför deras huvud, så växter i pallkragar brukar vara säkra från hönsattacker. Pallkragar erbjuder dessutom en mer avslappnad arbetsmiljö, och är lättare att hålla fria från ogräs och skadedjur.

Om du inte har pallkragar och inte vill täcka dina växter kan ett stängsel vara ett annat alternativ. Det kan låta höns gå fritt på ett område i trädgården som du valt, förhoppningsvis en bit bort från ditt grönsaksland. Omlets flyttbara hönsstängsel är perfekt om du vill begränsa var hönsen ska röra sig. Det nya och förbättrade hönsstängslet från Omlet är svart för att smälta in i din trädgård, och finns tillgängligt i rullar på 12, 21, 32 eller 42 meter. Detta flyttbara hönsstängsel är mycket lättare att montera än hönsnät, och har många fördelar, t.ex. att det inte trasslar ihop sig och att pelarna lätt kan flyttas, samt att det har märken med reflexer, så att det är lätta att hitta dörren också på kvällen.

Omlets flexibla hönsstängsel kommer med en inbyggd dörr med ett nytt lås som är starkare och lättare att använda. Du kan också anpassa bredden på dörren för att passa dig och göra det så lätt som möjligt att komma in och mata dina höns. En annan egenskap dörren har är att du kan sätta den var du vill längs med stängslet: mitt i, i ena änden, eller var som helst som passar bäst.

Stängslet är i genomsnitt 1,25m högt, så att du kan vara säker på att även de mest bestämda av dina fjäderbeklädda vänner inte kommer kunna rymma. Pelarna på stängslet är anpassningsbara så att nätet håller sig sträckt och säkert hela tiden.

Skapa ett “hönsspa”

Höns älskar att gräva upp torr jord under buskar för att njuta av ett sandbad på en skyddad och skuggad plats. Låt dem hitta sin favoritplats, eller plantera några hönsvänliga buskar på en plats där du vill att de ska vara, så kommer de förhoppningsvis bry sig mindre om dina andra växter. Ett sådant hönsspa kommer inte bara hålla hönsens fjädrar i bra skick och fria från skadedjur, utan kommer också påverkar deras humör positivt.

Håll ett öga på hönsen

Den bästa och säkraste stunden för dina höns att gå fritt är vanligtvis när du är ute i trädgården tillsammans med dem och kan hålla koll. Det gör att du kan hindra dem från att göra allt för mycket skada genom att då och då kasta ut en handfull majs en bra bit ifrån blommor och grönsaker. De kommer då rusa efter godsakerna, och förhoppningsvis vara upptagna med dem åtminstone en halvtimme.

För mer information om hur du både kan ha höns och ha det fint i trädgården, läs vår bloggartikel om att vara en hönsägare som också gillar att odla i trädgården för fler tips!

Höns går fritt i en trädgård med hönshuset Eglu Go i bakgrunden

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *