Omletbloggen

Att vara en hönsägare som också gillar att odla i trädgården

Amy Shore är personen bakom Instagramkontot chicksandveg, hon bor i Norfolk i Storbritannien, är en hönsägare och har en väldigt imponerande trädgård där hon gillar att odla olika grönsaker och växter. I den här bloggartikeln delar hon med sig av sina erfarenheter av att vara en hönsägare som också gillar att odla i trädgården, tipsar om vad du kan odla för dina höns och vad du kan göra för att hålla dem borta från trädgårdslandet!


Min trädgård skulle inte vara sig lik utan mina höns. När jag jobbar i trädgården håller deras kacklande mig sällskap och jag tycker att det är så upplyftande att se dem ta ett sandbad under häcken eller dra upp ogräs från gångarna! Mina hönor älskar att hjälpa mig i trädgårdslandet, men om jag lämnade dem ensamma skulle jag inte ha mycket kvar! Därför har jag försökt att designa min trädgård så att vi alla kan njuta av den.

att ha höns i trädgården

Planera det utrymme du har

Det är en bra idé att kunna flytta runt hönsen i trädgården och stänga in delar där du inte vill att de ska kunna gå fritt på upptäcktsfärd. Jag har delat in min trädgård i olika delar där hönsen kan gå fritt och utforska medan andra är inhägnade så att de inte kommer åt. Det här är såklart inte möjligt i alla trädgårdar, men du kan göra mycket med ett flyttbart och tillfälligt stängsel. Jag har använt mig av Omlets hönsstängsel och även expanderbara spaljéer för att stänga in vissa områden. Det är också bra att flytta runt hönsen till olika delar av trädgården för att ge marken och gräsmattan en chans att återhämta sig och det ger också hönsen nya områden att utforska.

Trots att hönsen mestadels går fritt så har jag ett säkert hem till dem i deras Walk in-hönsgård från Omlet. Där har de gott om plats, godsaker och sittpinnar att sitta på, och där kan jag också stänga om dem om det skulle behövas.

Mitt trädgårdsland består av odlingslådor vilket hjälper till att hålla hönorna borta från att försöka äta mina grönsaker, men om du vill vara säker på att dina höns inte kommer åt ditt trädgårdsland där du har lagt ner mycket tid kan du använda tunnlar eller nät för att täcka över dem. Jag har över några av mina spädare växter för att hålla skadedjur borta, men de gör det också svårt för hönsen att komma åt!

höns på en sittpinne och hönshuset eglu go up i trädgården

Odla något gott till hönsen

Även om jag inte vill att hönsen ska kunna äta precis vad de vill från mina odlingar så tycker jag såklart att det är roligt att ge dem godsaker då och då! Jag odlar mycket “extra” grönsaker och mina hönor är riktigt bra på att städa upp bland växter som ser ut som har sett bättre dagar.

En av mina favoritsaker är att odla snabbväxande salladsblad och mikrogrönsaker speciellt för hönsen. Jag har ett bar blomlådor där jag sår och odlar godsaker till dem och varje vecka strör jag ett par nya frön i en blomlåda eller kruka, några av de mest snabbväxande mikrogrönsakerna kan börja växa efter endast ett par dagar. De äter upp dem på ett par minuter men deras glada och nöjda kacklande är definitivt värt mödan!

En annan snabbväxande grönsak som inte behöver mycket utrymme är rädisor! Dessutom kan du behålla själva rädisan till din egen sallad eftersom hönsen älskar blasten! Man kan också ofta se mig bryta av de yttersta bladen från kål eller salladshuvuden och ge dem till mina hönor. De älskar mangold också, vilket är väldigt praktiskt eftersom det växer extremt bra i min trädgård och jag har ofta mer än jag kan göra av med!

Jag odlar inte bara grönsaker till mina hönor! De tycker också väldigt mycket om solrosor (och vem gör inte det). Så när blommorna har slutat blomma brukar jag lämna några för de vilda fåglarna i trädgården och ge resten till hönsen som älskar att picka i sig solrosfrön. Olika färgglada blommor från krassesläktet är andra växter som jag älskar att ha runt om i trädgården. De växer väldigt bra i hängande korgar eller som kantväxter i blomlådor. Perfekt för att distrahera hungriga hönor från mina grönsaker!

Höns har så många fördelar för trädgården. De är fantastiska på att äta upp skadedjur som sniglar och insekter, deras spillning är ett fantastiskt gödningsmedel när den har komposterats på rätt sätt, och så är de ju såklart fantastiska som sällskap! Jag kommer alltid att dela min trädgård med mina hönor och jag vill att de ska tycka om den lika mycket som jag gör!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *