Omletbloggen

Kan jag ta med mig hunden när jag reser på semester?

En hund är på semester och gräver en grop i sanden på en strand där solen skiner

Nu är sommaren snart här och det betyder att det snart är dags för den efterlängtade semestern! För några av oss betyder det en resa till en exotisk destination och för andra betyder det ett par dagar av camping eller en tur till sommarstugan för att bara koppla av och njuta av sommarsolen! En sak som alla hundägare brukar vara eniga om är att husdjuren är en del av familjen och därför vill vi såklart att de också att de ska vara en del av speciella tillfällen, som semestern! Om du aldrig har tagit med dig hunden på semester förut kanske du undrar om det faktiskt går om du ska någon annanstans än sommarstugan eller hälsa på en kompis. Eller så kanske du är lite osäker på vad du behöver ta med dig på resan eller vad hunden behöver om du planerar att ta med den utomlands. Här är allt du behöver veta om att ta med din hund på sommarsemestern.

Hur kan jag förbereda min hund innan semestern?

Först och främst, och för att ni ska ha en bra semester, är det viktigt att se till att hunden är redo för semester innan ni reser någonstans! Det inkluderar att se till att hunden har fått rätt träning, som att den kommer när du ropar på den och att den känner sig bekväm i en bur om ni ska åka långt i bil. Att ha en hund som har fått rätt träning kommer inte bara att göra det till en trevligare, utan också till en säkrare semester.

Det är också viktigt att du ser till att din destination faktiskt är hundvänlig för din hund. Bara för att ett hotell eller attraktion har kallat sig “hundvänliga” betyder det inte att din hund kommer att trivas eller att de har allt som din hund behöver. Har stugan ni har hyrt en trädgård eller uteplats med staket och en grind? Ligger stugan i en stugby med mycket liv och rörelse som kanske inte passar din hund? Är hundar av alla storlekar välkomna, eller är det bara mindre hundar? Det är viktigt att veta svaren på de här frågorna innan ni bokar er semester.

Det är också viktigt att prata med hundens veterinär för att dubbelkolla att hunden har fått rätt vaccinationer och behandlats förebyggande mot loppar och löss, samt att den har blivit avmaskad. Precis som oss kan hundar också bli åksjuka. Om du redan vet att din hund brukar drabbas kan din veterinär se till att den får rätt tabletter. Om ni ska resa utomlands är det också viktigt att ni får rätt dokumentation, vi skriver mer om det senare i artikeln.

Hur reser jag bäst med min hund?

En hund i en Fido Classic hundbur från Omlet i en bil

Att resa i bil

Om ni planerar att semestra i vårt avlånga land är det troligt att ni kommer att ta bilen . Innan ni beger er iväg på en lång resa är det viktigt att du ser till att ni har allt ni behöver för att resan ska bli så bekväm som möjligt för er alla. Till att börja med så behöver din hund resa i bilen på ett säkert sätt. Det betyder att du enligt lag antingen behöver ett speciellt säkerhetsbälte för hunden, ett hundsäte för bilen, en hundbur eller ett lastgaller. Om det är en varm sommardag kan det också vara bra att påbörja resan tidigt på morgonen eller sent på kvällen när det är svalare.

Under resan är det viktigt att se till att hunden inte blir för varm och du kan hjälpa hunden att svalka sig genom att veva ner rutan, men se till att glipan inte är så stor att hunden kan sticka ut huvudet. Ett annat alternativ är att slå på luftkonditioneringen i bilen, men se till att det inte blåser rakt på hundens ansikte.

Vi rekommenderar också att ni stannar vid hundvänliga rastplatser så att alla kan sträcka på benen, så att du kan rasta hunden och så att ni alla kan ta en fika (en bärbar vattenflaska för hunden är ett praktiskt val!). När ni stannar är det viktigt att försöka parkera i skuggan för att hålla bilen sval om det är en varm dag och det är såklart viktigt att aldrig lämna hunden ensam i bilen!

Att flyga med hunden

Vi har redan lärt oss mer om att ta med hunden i bilen om ni reser utomlands, men ibland kan det vara lättare att flyga! Här gäller olika regler beroende på vilket flygbolag du reser med, men i många fall behöver hundar som inte är en ledar- eller assistanshund resa i lastutrymmet. Vissa flygbolag tillåter hundar att resa i kabinen och vissa flygbolag tillåter inte hundar att resa i lastutrymmet eller kabinen, så om du ska flyga med din hund är det viktigt att kontakta flygbolaget för att ta reda på vad som gäller.

Att ta med hunden på tåget

Då är det lättare att resa med hunden på tåget! I Sverige kan hundar ofta resa utan att du behöver betala en extra avgift och på många tåg ska de resa i en speciell avdelning där djur är tillåtna. Det bästa är att dubbelkolla vad som gäller på den sträcka du planerar att resa på. Det är också viktigt att tänka på att hunden ska vara kopplad och inte sitta på sätet utan vara på golvet. Om din hund är aggressiv mot andra resenärer eller inte lyder dig kan du bli ombedd att kliva av tåget på nästa station. Det är också bra att tänka på att man max brukar få ha med sig två hundar.

Kan jag ta med hunden utomlands?

Om du bor i Sverige och kommer att hålla dig inom EU under semestern är det relativt okomplicerat att ta med hunden, men det finns ändå vissa regler att följa. Hunden måste till exempel vara ID-märkt med ett chip (tatuering räcker inte vid resa utomlands), vara vaccinerad mot rabies och ha ett EU-pass för sällskapsdjur som måste ha utfärdats av en veterinär. Hunden kan i vissa fall också behöva avmaskas och tänk på att alla hundraser inte är tillåtna i alla EU-länder. Mer information om exakt vad du behöver om du planerar att resa utomlands med din hund hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

Om du istället planerar att ta med hunden på en resa utanför EU gäller andra regler och du måste själv ta reda på vad som gäller i det land du planerar att resa till. Också i det här fallet hittar du mer information hos Jordbruksverket.

Det är viktigt att du i god tid tar reda på vad det är din hund behöver för resan så att du har rätt dokument till hands. Om du är osäker på vad som gäller har Jordbruksverket mer information.

Så här ser du till att hunden får en bra semester

Att ta med hunden på semester är ett riktigt äventyr för er båda! För våra husdjur betyder en ny plats många nya spännande ställen att upptäcka och lukta på! Men det är viktigt att försöka hålla er till en rutin som liknar er vanliga för att hunden ska kunna känna sig som hemma och inte bli stressad. Det är till exempel bra att ge hunden mat och ta ut den på en promenad på samma tider som vanligt för att hjälpa den att känna sig som hemma. Det är också viktigt att din hund får chansen att känna sig som hemma i de nya omgivningarna och att den har gott om tid att sova på utan att bli störd.

Det kan också vara en bra idé att ta med något som får hunden att känna sig som hemma. Det kan vara en filt, säng eller leksaker som hunden gillar att leka med. Det kan också vara bra att ta med en spray med hundferomon om du har en orolig hund eftersom det kan hjälpa hunden att känna sig lugnare.

Förhoppningsvis vet du nu allt du behöver för att kunna ta med hunden på semester utan problem! Om du har en resa planerad för sommarsemestern kan det också vara en bra idé att läsa vår tidigare bloggartikel om sju saker din hund behöver i sommar!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *