Omletbloggen

Kan hundar bränna sig i solen?

En brun hund har solglasögon på sig och njuter av solen
Nu är sommaren snart här vilket betyder många härliga dagar ute i solen i det varma sommarvädret! Trots att de flesta av oss ser fram emot sommaren och värmen så betyder det också att vi måste vara försiktiga i solen så att vi inte bränner oss och komma ihåg att smörja i oss med solkräm! Vi vet alla att vi måste skydda oss själva från solen, men vad gäller för våra fluffiga eller fyrbenta vänner, och framförallt hundar! Kan hundar också bränna sig om de spenderar för lång tid i solen?span>

Hur vet man att hunden har bränt sig?

Om man förenklar det så ja, hundar kan bränna sig i solen precis som oss människor. Som tur är brukar hundar få lindrigare solbränna även om det ändå kan göra ont. De vanligaste symptomen inkluderar röd, kliande, torr eller flagnande hud och tassar. Det är också mest troligt att hunden bränner kroppsdelar som har varit oskyddade som svanstippen, nosen, öronen, magen eller runt munnen, så det är viktigt att hålla ett öga på dem om du misstänker att hunden har bränt sig i solen.
De flesta fallen går över efter ungefär tre dagar, men om hunden har bränt sig väldigt illa i solen kan den också drabbas av håglöshet och blåsor som kan ta upp till två veckor att läka. Hundar som drabbats kan också visa tecken på att de har ont när du klappar dem eller få en låg feber.

Hur behandlar man en hund som bränt sig?

Det är såklart alltid bättre att försöka förebygga så att hunden inte bränner sig, men det finns saker du kan göra om hunden ändå råkar bränna sig efter en dag i solen! Om det är en lindrigare brännskada finns det mycket du kan göra för att hjälpa hunden att känna sig mer bekväm, men den behöver ingen hjälp med läkningsprocessen. Det är dock viktigt att inte avfärda att hunden har bränt sig och den kommer att uppskatta att få smärtlindring. Exempel på vad du kan göra är att använda en kall kompress eller ge din hund ett svalkande bad. Ett annat alternativ är ett havregrynsbad där din hund kan koppla av i tio minuter innan du masserar in havregrynen i pälsen och sen sköljer av dem med varmt vatten. Både aloe vera-gel och E-vitamin är också perfekta för att läka brännskador och båda är säkra att använda på husdjur.
Om hunden inte blir bättre efter att du har använt produkter från husapoteket, eller om du är orolig över hundens välbefinnande, är det bäst att kontakta en veterinär som kan ge tips och råd eller till och med skriva ut starkare mediciner.

Så här skyddar du hunden från att bränna sig i solen

Som tur är, är det faktiskt inte svårt att skydda hunden från solens strålar och därmed också att den bränner sig! Precis som vi skyddar oss med solkräm kan vissa hundar också behöva smörjas in (det var till och med på vår lista med sju saker din hund behöver i sommar i en av våra tidigare bloggartiklar!). Du måste såklart se till att solkrämen är säker att använda på din hund och den ska ha en solskyddsfaktor på minst 30, men det viktigaste är att du inte använder en solkräm som innehåller zinkoxid eller para-aminobensoesyra (PABA).
För att ytterligare reducera risken att din hund bränner sig i solen är det bra att gå på längre promenader tidigt på morgonen eller sent på kvällen och ta en runda med så mycket skugga som möjligt. Och när ni kommer hem från promenaden, vad kan vara bättre för din hund att lägga sig och vila på än en egen kyldyna med memory foam! Omlet har också många hundleksaker för att underhålla din fyrbenta vän inomhus i sommar!
En tax leker inomhus med sin ägare och den nya Fido Nook står i bakgrunden

Hur smörjer man in hunden med solkräm?

Att smörja in hunden med solkräm är faktiskt inte speciellt olikt att smörja in en människa! Häll krämen i handen och smörj in hundens päls och se till att du smörjer in kroppsdelarna vi nämnde tidigare extra noggrant. De viktigaste kroppsdelarna att smörja in är de som inte täcks av hundens päls.
Var försiktig när du smörjer in runt hundens ögon och när du är klar är det bra att vänta 15 minuter innan ni går ut i solen. Kom också ihåg att smörja in hunden igen efter 4-6 timmar och håll ett öga på hunden så att den inte slickar bort solkrämen!

Vilka hundraser har större risk att bränna sig?

Om du har en hund med tunnare päls eller en päls i en blekare färg är det större risk att de kan bränna sig än andra hundraser. Exempel på hundraser som lättare bränner sig är greyhounds, chinese crested och dalmatiner. Det betyder dock inte att hundar av andra raser inte också lätt kan bränna sig, så det är viktigt att du alltid håller ett öga på din hund när den är i solen och smörjer in den med solkräm om det behövs.
Du kan läsa mer om hur du håller din hund säker i solen i vår tidigare bloggartikel om hur du håller din hund sval i värmen så att ni kan njuta av sommaren och solen utan att bränna er!

En hund med vit päls ligger på Omlets kyldyna för hundar på en grå bolsterbädd

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *