Omletbloggen

Var ska kattens säng stå?

katthuset Maya med praktisk förvaring och kattbädden Mata Donut

Brukar din pälsklädda kompis sova bredvid dig i sängen eller vägra sova någon annanstans än på din huvudkudde? Eller har den en egen mysig säng men väljer ändå att sova på soffan?
Det finns både för- och nackdelar med att dela säng med en katt och även om katten kan tycka att det är kul att sova på olika platser är det alltid bra att den också har en alldeles egen sovplats.

Att välja att ställa kattens säng på en specifik plats får den inte bara att känna sig säker, utan du vet också att den har någonstans där den kan känna sig bekväm och det är där den borde sova. Men med det sagt så kommer den förmodligen ändå att sova i din säng då och då. Så var är det bäst att ställa kattens säng?

Vi utforskar de bästa platserna för kattens säng eller mysiga koja.

Var är det bäst att ställa kattsängen?

Att sova är en viktig del av kattens liv och de har gott om tid att sova på! Katter väljer ofta själva de platser de trivs bäst på och det kan vara svårt att få dem att sova någon annanstans. För att göra det mer sannolikt att katten ska sova i sängen du har köpt till den är det viktigt att den står någonstans där det är lugnt och inte är drag. En varm plats nära ett element eller i solen brukar ofta vara en plats katten godkänner!

Katthuset Maya för inomhusbruk är en snygg och modern möbel som kan ställas var som helst i hemmet. Där har katten en mysig och avskild plats där den kan sova i lugn och ro långt ifrån all liv och rörelse i hemmet, något som är perfekt för katter som gillar att vara ensamma då och då. Många katter tycker också om att sova någonstans lite högre upp, så om du har en äventyrslysten katt som gillar att vara högt upp och någonstans där den kan vara ifred kan det mångsidiga katträdet Freestyle passa perfekt. Det kan anpassas för att passa din katt och du kan lägga till roliga tillbehör som hängmattor och kojor för att katten ska ha många mysiga ställen att sova på! Det finns en risk att katten gillar det så mycket att du kommer att bli avundsjuk på din katts nya koja och gömställe!

Topptips från katter

Här är några förslag som katter rekommenderar till sina ägare:

  • På din säng (med eller utan dig sovandes i den)
  • På fönsterbrädan, helst i söderläge
  • I tvättstugan när torktumlaren är igång
  • På några mysiga handdukar i garderoben
  • Ihoprullad på min mysiga Maya Donut-kattbädd (min favorit är den påfågelsgröna)
  • Då och då på din laptop

Hur mycket sömn behöver en katt?

Hur mycket och hur ofta katten sover beror på ålder och personlighet. Den tar ofta en tupplur på förmiddagen eller eftermiddagen eller så kan det verka som om den sover hela dagen. Har du en varm plats vid fönstret? Då hittar du med största sannolikhet din katt där eftersom den gillar att sova där det är varmt och tyst. Katter sover i genomsnitt 12-16 timmar om dagen, så det betyder att de måste tycka om sin sovplats. De flesta av oss brukar vara avundsjuka på katten som alltid verkar hitta den bästa sovplatsen i huset och kan sova där hela dagen när vi måste göra tråkiga saker som att städa och diska. Katter kan bli irriterade och rastlösa om de inte sover tillräckligt mycket (lite som oss människor). Det kan bero på att sängen inte står på rätt ställe och att den inte känner sig bekväm.

Din katt behöver en egen plats

Katter är väldigt privata och även om de gillar att umgås med oss människor och såklart att få vår uppmärksamhet, så tycker de också om att ha sin egen plats. Katter organiserar sitt revir runt väldefinierade områden så att kombinera en användbar möbel som också kan vara det perfekta lilla hemmet för din katt kan vara en bra idé. En Maya Nook kan vara praktisk i sovrummet och passar kattungar eller äldre katter. Sängen står inte direkt på golvet vilket reducerar drag, och det finns till och med en gardin som är perfekt för att stänga ute höga ljud så att katten kan sova i lugn och ro under viktiga sovstunder.

Katter älskar att hitta avskilda och inkapslade platser och det är därför du kanske ofta hittar din katt sovandes i en kartong! Varför inte ta det steget längre och ge katten en permanent sovplats i vardagsrummet som både kommer att se snyggare ut och hålla längre än kartongen!

Katter som är lite nervösa av sig, som en katt som tidigare varit hemlös eller en äldre katt som ofta kan vara lite försiktigare av sig, kommer att uppskatta att ha sin egen avskilda sovplats. Där kan de känna sig säkra och det är någonstans där den kan dra sig undan när den vill vara ifred.

Om du har en busig hundvalp, en livlig hund eller energiska barn är det ännu viktigare att se till att katten har sin egen avskilda plats. Vi vet att katter älskar lugn och ro och att bara bli störda när de känner för det!

Dela din sovplats

Att då och då dela säng med din katt är såklart inget brott och de flesta kattägare har gjort det minst ett par gånger! Det finns definitivt fördelar för katter att vara nära sina ägare och det brukar vara ömsesidigt eftersom det får båda att känna närhet och komma varandra närmare varandra.
De allra flesta kattägarna vet att katter är mer aktiva på natten, även om de tycker om att börja med att mysa när du går och lägger dig. När katten har fått tillräckligt mycket sömn finns det alltid en chans att den kommer att se dina tår under täcket som något att leka med eller komma och lägga sig bredvid ditt huvud på kudden. Även om det här är gulligt kan det leda till sömnlösa nätter (för dig!).
Att skapa en plats i sovrummet för din katt kan vara ett alternativ, så att om katten blir mer aktiv under natten och börjar röra på sig kan den alltid flytta sig till sin lyxiga kattbädd som är så mjuk att du också kommer att vilja sova på den, perfekt för en bortskämd katt!
Den finns i flera snygga färger för att matcha inredningen i ditt sovrum. Du kan också välja om du vill lägga till ben eller ställa den i ditt trendiga katthus eller lägga till egna personliga toucher för att ge den en elegant och modern twist som passar din katts personlighet!

Var ska man inte ställa kattens säng?

En katt kommer inte vara glad om du ställer kattsängen någonstans där det är kallt eller fuktigt. Det är också viktigt att den inte står någonstans där det är drag eller höga ljud. Om vardagsrummet eller köket ligger mot en trafikerad gata kommer katten inte att tycka om det och istället leta efter en tystare plats.

Stäng inte in den

Du kanske har ett hem med många husdjur, barn eller antika möbler och då kan det kännas som en bra idé att stänga in katten någonstans på natten. Men det är inte något som rekommenderas eftersom det är då katten är mest aktiv och vill kunna leka. Det betyder inte att katten måste ha tillgång till hela huset, men det är viktigt både för kattens utveckling och för att den ska vara nöjd och glad att den har gott om plats att gå på upptäcktsfärd på.

Sammanfattning

Det finns inte ett svar på exakt var den bästa platsen att ställa kattsängen på är, men det är viktigt att se till att katten känner sig bekväm. Det är också viktigt att den har en egen plats och rutin för att den ska känna sig glad och nöjd. Det är helt okej om katten gillar att sova på andra platser och den kommer att välja sin egen sovplats oavsett om du gillar det eller inte. Men så länge den har någonstans där den kan känna sig som hemma kommer den att vara nöjd. Det är också viktigt att katten har en stabil hemmamiljö för att den inte ska försöka rymma och du kan läsa mer om varför katter ibland springer bort i en av våra tidigare bloggartiklar där vi också diskuterar hur viktigt det är att katten har en lugn och säker hemmamiljö.

Omlet har jobbat hårt för att designa och testa produkter som din pälsklädda vän kommer att tycka om, och vi är säkra på att det finns något till och med för den mest kräsna katten!

En katt sover på den snövita kattsängen Maya donut

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *