Omletbloggen

Rosies hönsäventyr

selfie med hönsägaren Rosie och hennes hund EvieRosie har jobbat på Omlet som Social Media Executive i ett år och när hennes chef frågade om hon ville lära sig mer om höns (och skapa roligt innehåll för Omlets sociala medier) med en egen hönsflock sa hon ja på en gång.


“Min partner Max har alltid velat skaffa höns, han var så glad när jag fick det här jobbet eftersom han hoppades att det skulle få mig att vilja skaffa höns. Så när jag fick frågan visste jag att han skulle bli jätteglad, och såklart hade jag rätt! Självklart tycker jag också att det här ska bli riktigt roligt!”

Hur mycket research har du gjort?

“Jag läste Omlets handbok för hönsägare som heter “What the Cluck” och som har varit till stor hjälp. Jag har såklart också lärt mig en hel del genom jobbet, inte minst eftersom vi har höns på kontoret. Jag har också hand om Omlets Facebookgrupp för hönsägare och det är där man får lära sig hur det verkligen är att ha höns.”

Rosie och Max bestämde sig för att skaffa några av de bästa produkterna på marknaden till sina hönor. De skaffade hönshuset Eglu Cube med en två meter lång hönsgård sammankopplad med en 3×3 Walk in-hönsgård, en automatisk dörr till hönshuset och hönsträdet PoleTree med sittpinnar, plus överdrag och några av Omlets roliga tillbehör.

“Vi byggde ihop allt för ett par veckor sedan och vi blev inte osams en enda gång! Om jag ska vara ärlig så var det Max som byggde ihop det mesta medan jag målade staketet i solen. Men trots att det var mycket att montera och bygga ihop så var det faktiskt riktigt roligt.

Trots att “flockdown” nu är över och hönsen får gå fritt igen kommer vi förmodligen att hålla dem i hönsgården under en tid tills de känner sig hemma och har lärt känna varandra och oss.”

hönshuset eglu cube med en walk in-hönsgård som står i en trädgård

Har ni bestämt dig för vilken hönsras ni ska skaffa?

“Vi har pratat en hel del om det och till att börja med hade vi delade åsikter. Men nu har vi bestämt att vi vill ha hönor som lägger många ägg och större hönor snarare än dvärghöns. Därför bestämde vi oss för att hälsa på någon som hade buff orpington och jag tror att det är den hönsras vi har bestämt oss för.”

Rosie och Max är inte de enda familjemedlemmarna, de har också hunden Evie som är en sprocker spaniel (en korsning mellan en springer spaniel och en cocker spaniel).

“Jag vet inte hur hon kommer att reagera, men hon har varit väldigt intresserad när vi har byggt ihop hönshuset och alla andra tillbehör. Vi ska försöka att sakta introducera dem så att de kan lära känna varandra och förhoppningsvis kommer hon att tycka om dem! Hon är ganska liten, så det finns en risk att hon kan bara lite rädd för de större hönorna. Vi får se hur det går, men till att börja med kommer hon inte att få vara i trädgården om hönsen går fritt där.”

Vad ser du mest fram emot med att bli hönsägare?

“Jag ser fram emot att ha dem i trädgården där de bara kan gå runt och krafsa och leta efter godsaker. Såklart ser jag också fram emot att få färska ägg. Min mamma gillar att baka så jag är säker på att hon också ser fram emot äggen! Sen ser jag fram emot att se Max med dem, förhoppningsvis kommer det att vara precis som han har föreställt sig.”

Är det något du är orolig för?

“Jag är kanske lite orolig över att de ska bli sjuka eller drabbas av någon parasit, det är aldrig roligt att se sina djur känna sig krassliga. Men jag vet också ansvaret det innebär när man har ett husdjur och att det alltid är högsta prioritet att se till att de är friska och glada, något som blir en vana eftersom man såklart vill ta hand om djuren på bästa sätt!”

hönshuset eglu cube med en walk in -hönsgård i trädgården


Vi kommer att träffa Rosie igen nästa månad för att få en uppdatering när hon hämtar hem sina hönor!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *