Omletbloggen

Kan kaniner och marsvin bo tillsammans?

En av de vanligaste frågorna vi får från ägare av smådjur är om kaniner och marsvin kan bo tillsammans. Både arterna är små, söta och fluffiga, bor i burar (eller supersnygga Kaninburen Eglu Go!) och gillar grönsaker, men där tar likheterna slut.

Kan kaniner och marsvin bo i samma burDet brukade vara vanligt för marsvin och kaniner att bo tillsammans eftersom det inte ansågs vara säkert att kastrera smådjur. Men mycket har ändrats sen dess och det här är inte längre ett problem. Den andra anledningen till att de brukade bo ihop är för att uttrycket “att föröka sig som kaniner” är väldigt sant! Därför trodde man att man genom att låta kaniner och marsvin bo ihop kunde förebygga att kaniner parade sig och fick många ungar.

En kanins reproduktionscykel är väldigt snabb och en hona kan bli dräktig nästan omedelbart efter att en kull har fötts och trots att en genomsnittlig kull består av fem ungar kan det ibland bli ännu fler! Den största kullen någonsin hade 24 ungar och föräldrarna var New Zealand-kaniner!
Så om du inte ville ha en hel drös kaninungar var det enda alternativet att låta kaninerna dela hem med marsvin. Det är ju trots allt sällskap för dem, eller hur? Fel, det skulle kunna vara perfekt, men så är inte alltid fallet.

Det rekommenderas inte att kaniner och marsvin bor tillsammans och här tittar vi närmare på några av anledningarna till varför vad som kan verka vara den perfekta matchningen inte alltid är det.

De äter inte samma kost

Många tycker att de här små djuren är väldigt lika på många sätt, men de äter väldigt olika saker. Även om båda de här däggdjuren behöver hö, grönsaker och frukt för att få i sig en balanserad kost så finns det några stora skillnader på hur deras kropp absorberar vitaminer.
Marsvin behöver få i sig C-vitamin genom att äta en hälsosam kost, eftersom de precis som oss människor inte kan syntetisera och förvara C-vitamin.
C-vitamin finns i citrusfrukter och är nödvändigt för att marsvinen ska överleva. Kaniner kan å andra sidan syntetisera den här vitaminen och om de får i sig för mycket kan det göra dem sjuka.

Om de bor tillsammans och äter samma mat kanske bara en av dem får i sig alla näringsämnen de behöver, vilket kan leda till hälsoproblem för den andra.

marsvin äter från en Caddi godsaksbehållare

Kaniner mobbar marsvin

Det här kanske kan låta som ett djärvt uttalande, men det är möjligt och något som du måste tänka på. Kaniner är större och starkare än de mindre marsvinen och om de delar matskål kan kaninen lätt knuffa undan små marsvin för att visa vem det är som bestämmer. Det här kan leda till en stormig relation, framförallt om marsvinet inte får i sig tillräckligt med mat!
Kaniner är också väldigt energiska och älskar att skutta runt, så lekstunden kan bli väldigt ensidig och lite hårdhänt för marsvin som är lite mer medgörliga.

De kommunicerar på olika sätt

Föreställ dig det här, du sitter bekvämt med en kopp kaffe och ska börja läsa tidningen när dina grannar helt plötsligt bestämmer sig för att att ha en fest med Hawaii-tema och bjuder in alla sina kompisar. Det är lite som att bo med en kanin (om du är ett marsvin!). Trots att båda är väldigt sociala djur så gillar marsvin att ha sitt eget utrymme där de kan koppla av medan kaniner gillar uppmärksamhet och det kan vara väldigt stressande för ett marsvin.

De är olika djurarter och pratar inte samma språk, och om de inte kan kommunicera med varandra kan de bli uttråkade och känna sig ensamma. Om det finns flera kaniner och marsvin kommer de att vara gladare om de bor med sin egen art.

Det finns hälsorisker

Både kaniner och marsvin kan drabbas av Bordetella bronchiseptica som är en bakteriell lunginflammation. Det är mycket farligare för marsvin och kaniner får väldigt få symptom.
En annan sjukdom som kan drabba dem är Pasteurella som smittar genom saliv om de till exempel biter varandra och det här är också mindre farligt för kaniner än marsvin. Om kaniner och marsvin bor tillsammans kan det innebära hälsorisker som kan vara skadliga för dina husdjur.

marsvinsburen Eglu Go och kaninburen Eglu Go i en trädgård

Så här ser du till att de är säkra om de bor ihop

Trots att rekommendationen är att marsvin och kaniner inte ska bo tillsammans så kan det finnas vissa undantag. Om de lär känna varandra som ungar så kan de se den andra som en kompis. Men om du skaffar ett marsvin när du redan har en äldre kanin kan hierarkin komma ur balans.

Du kanske märker att de har blivit bästisar eller du kanske helt enkelt inte har tillräckligt mycket utrymme för att ge dem en bur var. I de här fallen finns det saker du kan göra för att tillmötesgå deras skillnader.

Skapa en säker plats för ditt marsvin

Om ditt marsvin behöver dra sig undan en stund är det viktigt att den har ett eget utrymme. Omlet har designat produkter som kan förlängas, kopplas samman eller uppgraderas för att ge dig enkla lösningar för att kunna skapa ett unikt utrymme för dina husdjur. Börja med marsvinsburen Eglu Go som är jättelätt att både bygga ihop och göra ren. Den ger ditt marsvin ett perfekt utrymme där den kan ha lugn och ro!

Mata dina husdjur på olika ställen

Istället för att låta djuren dela matskål, vilket vi redan vet kan bli problematiskt, mata ditt marsvin och din kanin på olika ställen. Överväg att ha någon annanstans att mata din kanin, som i en egen inhägnad.

Se till att kaninen är kastrerad

Nuförtiden är det både säkrare och vanligare att kastrera mindre djur, så det rekommenderas om du vill ha flera kaniner eller om de ska bo tillsammans med marsvin. Eftersom vi vet att kaniner alltid vill para sig så kan det inte bara vara irriterande för marsvinet utan det kan också leda till ryggskador eftersom de är mycket mindre än kaninerna. Om du kastrerar kaninen kommer den inte längre att ha ett lika stort begär att försöka para sig med sin burkompis!

Vänliga grannar?

Det finns såklart ingen anledning till att du inte kan ha kaniner eller marsvin. Det är möjligt att skapa separata områden för dem så att de kan sova på olika ställen och ha sitt eget utrymme (speciellt viktigt för marsvin!) och ett stort lekområde (kaniner!) för att underhålla dem. För att förbättra det här arkitektoniska mästerverket, ge dem en gemensam lekhage, som kopplas samman med ett tunnelsystem.
Det är inte omöjligt för marsvin och kaniner att bo tillsammans, men det rekommenderas inte och förhoppningsvis har den här artikeln förklarat varför. Om du har erfarenhet av kaniner och marsvin som bor tillsammans i harmoni, eller motsatsen, får du gärna dela dina erfarenheter i kommentarsfältet här under.

barn sitter i en eglu go-lekhage som anslutits till ett zippi tunnelsystem

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *