Omletbloggen

Varför springer katter bort?

nyfiken orange katt som utforskar omgivningarna

Om du någon gång har haft en katt som har sprungit bort är du inte ensam. Katter har sina revir, gillar sina rutiner och vill alltid känna sig säkra och bekväma. Men det betyder inte att de inte kommer att överge sina säkra omgivningar om de känner sig äventyrslystna eller blir stressade i sina vana omgivningar. Så vad är de vanligaste anledningarna till att en katts nyfikenhet får den att springa bort och oroa sina ägare?

Möjliga orsaker till varför katter rymmer och inte vill komma hem igen

Katter springer inte iväg utan att ha en bra anledning. Det är mindre troligt att en innekatt rymmer eftersom den inte är van vid att vara utomhus. Men om den tar sig ut av någon anledning och blir skrämd av något kan den springa iväg eftersom den är rädd och förvirrad. Utekatter är vana vid att gå ut och känner sig hemma i omgivningarna, men det finns många anledningar till att de också kan springa iväg. Här tittar vi närmare på olika anledningar till vad det kan bero på och vad du kan göra om det händer så att din katt kan känna sig säker!

Din katt är rädd

När en katt springer bort kan det bero på rädsla. Innekatter hålls ofta inne antingen på grund av säkerhetsskäl eller på grund av att ägaren inte har någonstans att släppa ut katten. De kan lätt bli rädda av höga ljud, ovälkomna besökare som grannens hund eller något som de inte är vana vid. De uppskattar lugna omgivningar och kan ofta bli missnöjda när något stör deras lugn och ro. Om kattens vana omgivningar ändras, som en flytt, skilsmässa eller att barnen flyttar hemifrån, kan deras impuls vara att rymma eftersom deras vana omgivningar nu inte längre känns lika säkra.

Katten löper (eller letar efter en honkatt som löper!)

Det här är något du behöver se upp med, speciellt när en honkatt löper. Om en hane som inte kastrerats känner lukten av en katt som löper finns det inte mycket du kan göra för att distrahera honom! Det är inte ovanligt att katten följer sin parningsinstinkt och den kan försvinna i flera dagar under parningssäsongen.

Om du har en honkatt kan det vara en bra idé att hålla henne inomhus under den här perioden för att undvika det här dilemmat och oroliga kattägare. Såklart kan du kastrera din katt vilket kommer få den här instinkten att försvinna.

Katten är stressad

Efter att ha tittat på några av de vanliga och kanske mindre allvarliga orsakerna till att en katt springer hemifrån är det viktigt att också titta på de mer allvarliga anledningarna som kan bero på ändringar i hemmet eller annan stress.

Katter är väldigt självständiga djur som ofta kan hålla sig lite på avstånd och få oss att tro att de är väldigt tåliga, men så är inte fallet. De behöver ha ett stabilt och säkert hemmaliv och trots att de inte är lika beroende av oss som hundar är, så älskar de sina familjer och är väldigt beskyddande. När vi spenderar mycket tid med våra husdjur får de mer mänskliga egenskaper än vi kanske alltid inser. Så när det är oro i våra liv påverkar det också våra katter. Läs vår bloggartikel om katter och stress – varför blir de stressade och hur märker du det för mer om det här ämnet.

Katter lider också av separationsångest vilket kanske märks mer när vi börjar jobba mer på kontoret igen efter att ha jobbat hemifrån under en längre tid. Om rutinerna i hemmet ändras kommer katten att märka det och kan ofta bli stressad. Det kan leda till vissa ovanliga beteenden och det är också väldigt vanligt att katter springer iväg hemifrån på grund av stress i hemmet.

Din katt är otrogen mot dig

Om du har märkt att din katt har gått upp i vikt är det inte helt otroligt att din granne också matar den. Katter älskar att bli bortskämda och de kan vara väldigt duktiga på att få vad de vill. Det är ovanligt att någon bara skulle låta en katt flytta in utan att först försöka ta reda på om katten redan har ett hem, men det är bäst att hålla ögonen öppna. Om du märker att din katt verkar ha flyttat in hos någon annan är det bästa att prata med personen ifråga så att du är steget före din glupska katt.

Du har ingen kattgård i trädgård

Det är viktigt för din katt att ha någonstans att leka och utmana sig själv. Här på Omlet har vi designat en kattgård för utomhusbruk som ger din katt ett säkert utrymme att gå på upptäcktsfärd i. Låt din katt vara nyfiken och klättra, hänga, balansera och koppla av precis på samma sätt som den skulle om den fick gå fritt i omgivningarna. Med en kattgård kan du låta din katt vara utomhus och få utlopp för sina naturliga instinkter på ett säkert sätt.

två katter går på upptäcktsfärd på det anpassningsbara katträdet Freestyle för utomhusbruk som står i Omlets kattgård

Katter är rovdjur

Katter är rovdjur som jagar och när jaktinstinkten slår till kan den gå flera kilometer för att jaga efter sitt byte. Det är inte ovanligt att katten blir så distraherad av att leta efter sitt byte att den går vilse! Oftast så hittar den dock hem igen hungrig och lite generad över att den lyckades tappa bort sig!

Sjukdom, skada eller död

Utekatter utsätts av naturliga skäl för större risk att drabbas av sjukdomar och skador än innekatter. Det kan vara infektioner på grund av fästingbett, skador från att ha slagits med andra katter eller förgiftning efter att ha ätit växter eller mat som inte är kattvänliga. Av den här anledningen är din katt säkrare i en kattgård så att du alltid vet var den är.

Om du är orolig över att något inte står rätt till med din katt när den kommer hem igen kan det vara bra att låta en veterinär undersöka katten för att se till att den mår bra.

Något extremt sorgligt som kan hända, och som vi såklart inte vill tänka på, är att katter ibland går hemifrån för att dö. En äldre katt som vet att livet börjar närma sig sitt slut kan vandra iväg för att vara ensam. Katter som är väldigt sjuka kan också ofta gömma sig och vissa av dem kommer aldrig tillbaka igen. Om du har en äldre katt eller en katt som är sjuk är det viktigt att se till att den alltid känner sig varm och bekväm. Håll ett öga på din pälsklädda vän och se till att du tar hand om den på bästa sätt.

Katten har hoppat in i en bil

Katter som är ute på upptäcktsfärd kan hamna i kniviga situationer om de klättrar in i en bil som står med dörren öppen för att ta en tupplur! På grund av kattens storlek upptäcks den inte alltid förrän långt senare när bilen kanske har åkt en längre sträcka. En mer oroande och hemsk anledning är att katten blir kattnappad. Dessvärre kan katten lätt plockas upp och det är svårt för en katt att slå sig lös. Det är såklart viktigt att din katt är säker och med allt som kan hända katten är det jätteviktigt att den är mikrochippad även om du har en bricka på halsbandet. Det är också värt att tänka på att ett halsband kan vara farligt för katten när den klättrar i träd eller gömmer sig i buskar eftersom det kan fastna.

Vad ska jag göra om min katt springer bort?

Om du tror att din katt har sprungit bort är det viktigt att försöka att inte få panik. Trots att du kanske känner dig hjälplös, rädd och orolig är det viktigt att vara alert och göra något på en gång. Det finns flera olika anledningar till att en katt springer iväg eller rymmer hemifrån och oftast så kommer den hem igen, men det är alltid bäst att vara förberedd. Oavsett om du har en innekatt som aldrig går ut eller en utekatt som är van att gå fritt är det aldrig roligt att upptäcka att katten inte har kommit hem igen. Involvera så många personer som möjligt i sökandet, anmäl katten försvunnen hos polisen, kontakta katthem eller veterinärer som ofta får information om upphittade katter och gör en efterlysning på webbplatser som vilse.nu, en gratistjänst som tillhandahålls av SVEKATT (Svenska Kattskyddsförbundet).

Ta inte på dig skulden

Som kattägare skulle du såklart vara helt förtvivlad om din katt springer bort. Du har med största sannolikhet gjort allt du kan för att ge din katt ett bekvämt hem med allt den kan önska sig, men ibland springer katter bort och det behöver inte vara ditt fel. Så försök att inte känna skuld! Om du förstår varför din katt har sprungit bort kan det hjälpa dig att få den att komma hem igen.

Posta i lokala Facebook-grupper eller på Blocket

Det finns många hjälpsamma kattälskare på internet, så om din katt har sprungit bort kan du ta hjälp av dem! Posta ett inlägg med ett foto och en beskrivning av din katt på lokala Facebook-grupper eller under efterlysningar på Blocket för att öka chansen att hitta din katt, eftersom någon kanske har sett den och kan ge dig ledtrådar som leder dig till din katt!

innekatt kollar vilket godis som erbjuds i matskålen på katträdet Freestyle för inomhusbruk

Så här hittar bortsprungna katter hem igen

De allra flesta katterna hittar själva hem till husse och matte igen. Djur har en fantastiskt förmåga att hitta vägen hem igen även efter ett par dagar av att ha följt lukten av en löpande katt eller efter att den har varit på jakt. Så om din katt har sprungit bort behöver du inte omedelbart tänka att något har hänt den. Det finns en stor chans att den kommer att sitta utanför dörren igen om ett par dagar.

Om du nyligen har flyttat finns chansen att din katt har hittat hem till ert gamla hus. Det finns berättelser om katter som har rest flera hundra kilometer över ett par månader bara för att ta sig tillbaka till vad det tror är hemma. När du flyttar rekommenderas det att du sakta låter katten lära känna sina nya omgivningar innan du släpper ut den på egen hand. Du kan försöka koppla den, även om det inte alltid är det lättaste om din katt inte är van att gå i koppel. Du kan också bära ut din katt i trädgården eller runt kvarteret så att den kan lära känna sina nya omgivningar.

Lägg ut några bitar av kattens favoritgodis

Tamkatter älskar att bli bortskämda och älskar att få en godisbit (eller flera)! Om du lägger ut några bitar av kattens favoritgodis kan det locka hem den efter den senaste upptäcktsfärden.

Katten saknar dig

Inte alla katter som springer bort planerade att göra det och det är troligt att det var någon extern faktor som är orsaken. Ditt förhållande med din katt har en stor påverkan på vad den tycker om dig och katter behandlas ofta som en i familjen och vet om det, så katten kommer att sakna sin familj efter ett tag och längta tillbaka till sitt bekväma hem.

Katten bestämde sig för att komma hem igen

Efter att katten har varit ute på sitt lilla äventyr kanske den inser att det inte var så roligt som den hade tänkt sig och beslutar sig för att bege sig hem igen! Tanken på att sitta och mysa i knät på husse eller matte och att ha sin egen Maya Donut-kattbädd kommer att slå att vara ute i kylan och behöva hitta sin egen mat. Katter är självständiga, men de uppskattar också sina bekvämligheter hemma och såklart att skämmas bort av sina ägare.

en bekväm liten katt myser på den vita kattbädden Maya Donut

Varför springer katter bort från sin husse eller matte?

När något nytt händer i ditt liv, som ett nytt jobb som tar upp mer av din tid, en ny partner, en baby eller något annat som tar upp mycket av din tid kan katten känna sig lite utanför. Du kanske inte kan spendera lika mycket tid med din katt, så istället letar den efter uppmärksamhet någon annanstans. Kattens personlighet betyder att den alltid vill ha uppmärksamhet och någon som leker med den, och även om den kanske försöker få det att verka som att den kan klara sig utan dig, så vet den innerst inne att den inte gör det.

Se till att du har tid att spendera med din katt och varför inte ge den katträdet Freestyle som går från golv till tak som är perfekt för att katten ska få både motion och underhållning när du kanske har lite mer att göra än vanligt. Din katt kommer att tacka dig!

Människor är mycket större och kan verka skrämmande

Kattägare avgudar sina katter och skulle göra nästan vad som helst för att skydda dem, men det kan vara bra att tänka på att inte alla människor känner på samma sätt och vissa kan till och med vara rädda för katter. Katten kommer att känna igen sina ägare, men de kan känna sig rädda för människor som de inte har träffat förut. Katter kan också känna på sig om en människa inte tycker om dem eller inte alls tycker om katter.

Du kanske är för hårdhänt

Katter kan verka tåliga, men det är viktigt att komma ihåg att de är små djur! Din styrka kan vara för mycket eller skrämma din katt. Så när du leker med din katt är det viktigt att inte vara för hårdhänt! När det är barn i närheten av katten är det viktigt att hålla ett öga på dem och det gäller framförallt om barnen inte själva har en katt hemma. Barn kanske inte alltid förstår hur man leker med en katt och försöker ofta dra den i svansen, vilket inte kommer att uppskattas av katten.

Hur kan jag undvika att min katt springer bort?

Titta närmare på hur livet ser ut i ert hem och om det är några förändringar eller nya djur och människor som katten behöver vänja sig vid. Katter gillar inte att vara näst bäst så det kan vara bra att köpa några extra speciella saker till dem så att de känner sig speciella, som den lyxiga kattbädden Maya Donut som kommer få din katt att känna sig som en kung eller drottning. Det är viktigt att du bygger upp ett nära förhållande med din katt och förstår dig på kattens unika personlighet.

Bygg upp förtroendet

Oavsett om du har haft din katt sedan den var en liten kattunge eller har adopterat en hemlös katt behöver du bygga upp ett bra förhållande med katten. Det är viktigt att din katt kan känna förtroende för dig för att den ska vara nöjd och glad!

Positiv förstärkning

Belöna din katt med positiv förstärkning eftersom känslan av att vara älskad kommer att minska kattens begär att ta reda på om gräset är grönare hos grannen och istället stanna hemma hos dig.

  • Underhåll din katt med roliga och stimulerande kattleksaker så att de kan använda sina jaktinstinkter på ett säkrare sätt
  • Skaffa fler tillbehör till det anpassningsbara katträdet Freestyle
  • Människor kan ofta mutas med ett löfte om godis eller choklad och samma sak gäller för katter! Belöna katten med goda godisbitar
  • Kärlek, massor av kärlek! Överös din katt med kärlek som är den absolut bästa belöningen!

Se till att din katt har någonstans där den känner sig säker

Om kattens omgivningar har ändrats genom en flytt, en ny familjemedlem eller om någon har lämnat familjen kan din katt känna sig orolig. Då är det viktigt att ge katten en avskild plats där den kan känna sig säker, som katthuset Maya för användning inomhus från Omlet som ger din katt en mysig koja där den kan vara ifred långt från allt liv och rörelse i hemmet. Om ni har flyttat kan det ta lite tid för katten att känna sig som hemma i den nya bostaden, men det kan hjälpa om du vänjer katten vid att använda att använda ett katthus eftersom den med största sannolikhet snart kommer att känna sig som hemma och spinna av välbehag.

en vit katt myser inne i katthuset Maya och en grå katt sitter ovanpå och blir klappad av sin ägare

Sammanfattning

Det är viktigt att din katt kan känna sig säker i sitt hem och om något ändras i deras rutiner är det viktigt att de sakta för vänja sig vid de nya rutinerna. Katter vill att allt ska vara som vanligt och när deras rutiner störs kan de lätt bli stressade, rädda eller känna sig utanför. När katten känner sig hotad reagerer den oftast på ett av tre sätt till individen eller omständigheten, den slåss, flyr eller fryser. Dessvärre är det inte ovanligt att katter springer bort och även om de ofta självmant kommer hem igen är det viktigt att vara förberedd på den här situationen. För att förbereda dig på bästa sätt är det viktigt att se till att katten är ID-märkt och mikrochippad, och att du alltid håller informationen uppdaterad. Om du har en innekatt som inte är van att gå ut kan det också vara bra att ge dem en smak av att vara utomhus och få utlopp för sin nyfikenhet med en kattgård eller en balkonggård för katter.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *