Omletbloggen

Så här gör du din kanin glad

Kaniner leker i sina Zippi-lektunnlar på en Zippi-plattform

Är din kanin en glad kanin? Såklart vill alla husdjursägare att deras älskade fluffiga vänner ska vara friska och glada, så hur ser du till att kaninen har allt den behöver? Här är våra bästa tips på hur du gör din kanin glad!

Bra kost och friskt vatten

Först och främst behöver din kanin äta en balanserad kost och alltid ha tillgång till färskt vatten för att den ska vara glad. Precis som oss människor känner kaniner sig toppen när de äter bra och dricker tillräckligt mycket vatten! En vanlig anledning till att kaniner blir sjuka kan faktiskt vara att de fått farlig mat eller inte fått mat i rätt portionsstorlek.

En kanins kost ska bestå av ungefär 80% hö av hög kvalitet och de ska alltid ha tillgång till massor av hö. Men din kanin kommer inte att få i sig alla näringsämnen den behöver bara från att äta hö. Den behöver också äta ett pelletsfoder som innehåller ungefär 20-25% fiber. Undvik müsli för kaniner när du väljer kaninfoder eftersom det kan ge kaninen matsmältnings- och tandproblem. Du hittar många andra alternativ bland Omlets sortiment av kaninmat för att hitta det som bäst passar din kanin.

Din fluffiga kompis behöver också ha tillgång till grönsaker som en del av sin kost. Men tänk på att trots att bladgrönsaker som spenat, mangold och kål innehåller många viktiga näringsämnen ska din kanin inte äta för mycket av dem. Om du vill läsa mer om vad som är den bästa kosten för din kanin för att den ska vara frisk och glad kan du läsa vår tidigare bloggartikel om vad kaniner ska äta.

Vattenflaska eller vattenskål?

Det finns två alternativ för hur du ger din kanin vatten, en skål eller en flaska, och Omlet säljer båda alternativen! Vi säljer många olika vattenskålar och flaskor för kaniner så att du kan välja det alternativ som passar bäst för dig och din kanin. Om du ger kaninen vatten i en skål är det ett mer naturligt sätt för den att dricka på, men skålar välter lätt och gör höet i buren blött. En vattenflaska hjälper kaninen att hålla vattnet kvar i behållaren och att hålla vattnet i samma temperatur.

Ge din kanin godsaker

Förutom att ge din kanin en näringsrik och välbalanserad kost kommer den också att uppskatta att få godsaker! Du kan ge den kaningodis (men såklart inte för mycket!). De flesta kaninerna älskar också färska grönsaker så det kan du också använda om du vill ge din kanin något extra gott. Du hittar mer information om vilka grönsaker du kan ge din kanin för att den ska vara frisk och glad i vår bloggartikel om vilka frukter och grönsaker du kan ge din kanin .

Skydda kaninen från sjukdomar och skador

Ingen av oss gillar att känna oss lite krassliga och det inkluderar också våra kaniner! För att kaninen ska vara glad måste den vara frisk och kry, så det är viktigt att du som ägare gör allt du kan för att skydda den från sjukdomar och skador!

Omlet säljer många produkter för kaninhälsa och hygien som designats för att hjälpa din kanin att hålla sig frisk och kry eller hjälpa den att tillfriskna från småskador.

Om du tycker att kaninen inte beter sig som vanligt, eller du misstänker att den är sjuk, tveka inte att kontakta en veterinär.

De behöver någonstans att bo

Borta bra men hemma bäst! Kaniner behöver ett säkert och passande hem oavsett om de bor inomhus eller om du har en bur som kaninburen Eglu Go från Omlet utomhus. Kaninburen Eglu Go är ett bra val som har plats för upp till två kaniner och de kan bo i buren året runt.

Kaniner behöver såklart också bomaterial som strö eller halm i buren för att den ska vara glad! Om bomaterialet blir smutsigt är det större risk att kaninen drabbas av åkommor som myiasis, vilket är problem med fluglarver på kaniner. Dina kaniner kommer heller inte tycka om att bo i smutsiga omgivningar eftersom de är renliga djur och tar hand om pälsen genom att tvätta den precis som en katt.

Gården på kaninburen Eglu Go från Omlet kan också lätt byggas ut för att ge dina kaniner mer utrymme ute i trädgården. Kaniner behöver röra på sig och med de långa bakbenen som kan springa i upp till 80 kilometer i timmen behöver de ha plats att springa av sig! En Zippi-lekhage från Omlet är perfekt för att se till att din kanin har tillräckligt mycket utrymme att skutta runt på samtidigt som den kan känna sig säker. En kaningård för utomhusbruk håller också dina fluffiga vänner säkra när de är ute på upptäcktsfärd och eftersom den går att förlänga både på bredden, längden och höjden passar den perfekt för kaniner i alla storlekar! Läs mer om hur du kan ge dina kaniner mer plats med Zippi.

Samma sak gäller kaniner som bor inomhus!

Om du väljer att ha dina kaniner som husdjur inomhus behöver de också ha någonstans där de känner sig säkra och bekväma. Du måste också kaninsäkra ditt hem om du väljer att ha dina kaniner inomhus. Det betyder att du måste tänka på allt som kan vara en fara för din kanin som sladdar, möbler och krukväxter för att se till att omgivningarna är säkra. Om du planerar att lära din kanin gå på lådan kan det också vara en bra idé att kastrera den eftersom det är mycket lättare att lära kastrerade kaniner att gå på lådan. Det är till och med nästan omöjligt att lära kaniner som inte är kastrerade att gå på lådan!

Ge din kanin massor av uppmärksamhet

Kaniner älskar att få uppmärksamhet från sina ägare när de känner sig bekväma i sina omgivningar. Och precis som med andra husdjur behöver du interagera med din kanin för att lära känna den och bygga upp en vänskap. Du kan göra det genom att leka med kaninen, träna på tricks med den eller bara prata med den! Prata med din kanin med en mjuk röst så kommer den snart att känna igen din röst! Du kommer lätt att kunna se om din kanin trivs med hjälp av några tecken som vi går igenom senare i artikeln.

Respektera kaninens personliga gränser

Precis som med alla djur är det viktigt att respektera din kanins personliga gränser. Kaniner är sociala djur som älskar att visa sina ägare kärlek vilket är något som gör dem till fantastiska husdjur, men kaniner är också ofta nervösa av sig eftersom de är bytesdjur när de lever vilt.

Ett sätt att respektera vad kaninens är okej med är att försöka läsa av kroppsspråket och sen agera baserat på det. En glad kanin kommer till exempel att lägga sig på ryggen med benen i luften när den känner sig glad och avslappnad. Men om kaninen puttar med nosen kan det betyda att den vill bli lämnad ensam. Om du är ny som kaninägare kanske du inte har lärt dig att läsa kaninens kroppsspråk än. Läs vår bloggartikel om hur du lär dig läsa din kanins kroppsspråk så att du alltid vet om din kanin känner för att leka eller inte.

Hur låter en kanin när den är glad?

En kanin kommer också att berätta för dig hur den mår genom sina läten. Ett lågt grymtande och tandgnissel betyder att kaninen är nöjd och avslappnad. Men om din kanin skriker till kan det vara ett tecken på att den är rädd eller har ont. När du lär känna din kanin bättre kommer det bli lättare att känna igen hur den känner sig och vad den tycker om.

Gillar kaniner att man håller dem i famnen?

Generellt sett så gillar kaniner inte att man lyfter upp dem och hanterar dem. Det gäller framförallt om kaninen inte har vants att bli upplyft från en ung ålder. Av den här anledningen passar vissa kaninraser inte speciellt bra i familjer som har små barn. Men raser som fransk vädur och holländsk är kända för att komma bra överens med yngre barn som kommer att vilja klappa den nya kaninen! Du hittar mer information om olika kaninraser och deras egenskaper i Omlets guide till olika kaninraser som kan hjälpa dig att välja rätt kanin.

Skapa en rolig lekplats

För att kaniner ska hålla sig friska och glada behöver de underhållning! Du kan skapa en rolig lekplats i kaningården eller ge din innekanin roliga leksaker att leka med. För kaniner som har en utegård är en Zippi-lektunnel för kaniner och Zippi-plattformar till kaningården fantastiska tillbehör för att se till att din kanin får mental stimulans. Plattformar hjälper också till att förebygga at kaninen blir överviktig eller skadar sig och det är något du vill undvika för att din kanin ska vara frisk coh glad! Läs mer om plattformar – fördelen med motion på olika våningar i vår tidigare bloggartikel.

Ett Zippi kaningömställe från Omlet är också ett fantastiskt tillbehör till kaninens roliga lekplats. Eftersom kaninens naturliga instinkt är att gömma sig någonstans när de blir rädda är ett Zippi kaningömställe perfekt för att ge kaninen skydd både om den blir rädd eller om det regnar. Det är också någonstans din kanin säkert kan sitta och hålla koll på sina omgivningar.

Ett Zippi tunnelsystem för kaniner uppmuntrar också din kanins naturliga instinkt att gömma sig i tunnlar och tunneln ger kaninen någonstans där den kan känna sig säker. Du kan ge dina kaniner ett eget tunnelsystem genom att koppla ihop tunnlarna med buren.

En kanin gömmer sig i ett Zippi kaningömställe med en Caddi godsaksbehållare

Ge din kanin massage

Visste du att kaniner älskar att få massage? De gillar det så mycket att det sägs att kaniner som regelbundet får massage är lugnare och inte lika stressade som kaniner som inte får massage! Du måste såklart vara försiktig och massera kaninen med långsamma och långa handrörelser som en utdragen klappning. Börja på kaninens huvud och fortsätt ner längs nacken och ryggen. Avsluta sen där svansen börjar. Självklart måste du se hur din kanin reagerar och sluta massera den om den inte verkar tycka om det eller den inte verkar avslappnad. Men om kaninen verkar uppskatta att få massage kan du fortsätta och försiktigt massera nacken och basen av öronen.

Ge din kanin en kompis

En kanin kan utan problem bo ensam som en glad “ensamkanin”, men den kommer också att uppskatta att ha en kompis att bo med. Det kan vara en bra idé att skaffa en kompis till din kanin eftersom deras behov av umgänge delvis kan bli mött av deras människokompisar, det vill säga dig som ägare, men kaniner känner sig lätt ensamma utan en annan kanin.

Eftersom en kanin är ett bytesdjur som alltid är på vakt och redo att fly känner de sig säkrare när de har en kompis. En av anledningarna är att de har någon som kan hjälpa dem att hålla utkik efter rovdjur, något som annars lätt gör kaninen nervös och orolig. Men tänk på att om du skaffar en kanin av det motsatta könet måste du kastrera dina kaniner om du inte är redo för fluffiga små kaninungar. Det finns också andra fördelar med att kastrera en kanin, som att risken att en honkanin drabbas av livmodercancer minskar.

Träna kaninen genom att använda positiv förstärkning

Att träna en kanin är lite annorlunda mot att träna en hund, men kaniner behöver mental stimulans och träning är perfekt för det! Du kan till och med lära din kanin trick som att göra en “high five”! Läs mer om hur lätt det är det att lära dina marsvin och kaniner roliga trick i vår tidigare bloggartikel. Det som är viktigt att tänka på när du tränar din kanin är att alltid berömma den när den visar det beteende du vill se och aldrig vara arg på den när den inte gör som du vill.

Ge kaninen många olika leksaker

Avslutningsvis är det viktigt att din kanin har många olika kaninleksaker att leka med! Det finns många olika roliga kaninleksaker på marknaden som designats för att underhålla och stimulera din kanin både fysiskt och mentalt. Som kaninägare är det ditt jobb att ta reda på vad din kanin gillar bäst!

Glöm inte att när du skaffar en kanin kommer du att ha den i många år. Det är viktigt att du gör din research för att se till att en kanin är rätt för dig och att du kan ge kaninen allt den behöver för att vara frisk och glad! Om du redan har kaniner hoppas vi att de här tipsen kan hjälpa dig att göra deras omgivningar ännu bättre!

Vita kaniner äter från en Caddi godsaksbehållare för kaniner som sitter på en Zippi-plattform

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *