Omletbloggen

Vanliga allergier hos hundar och katter

hund med öppen mun och tungan ute som omges av pollen i en solig trädgård

Vanliga allergier som drabbar katter och hundar kan delas in i tre olika kategorier som vi kommer att titta närmare på i den här artikeln. Några vanliga allergier är säsongsbundna medan andra kan drabba djuret året runt. Att veta vilka de här vanliga allergierna är kan göra det lättare för dig som katt- eller hundägare att veta vad du ska hålla utkik efter och vad du kan göra om djuret visar tecken på allergi. Allergier kan behandlas relativt enkelt, men det finns ett par olika varningstecken och symptom som du bör hålla utkik efter för att se till att din hund eller katt är frisk och kry.

Jobbiga säsongsbundna allergier som pollenallergi är något som drabbar många människor men våra fyrbenta vänner kan också drabbas!

Trots att vi gör allt för att våra hundar och katter alltid ska känna sig bekväma och bortskämda finns det saker som allergier och sjukdomar som vi inte alltid kan förebygga.

Allergier som drabbar hundar och katter kan delas in i tre kategorier. Grupperna gör det lättare att identifiera orsaken till allergin och vilken behandling som kan behövas. Även om du kanske kan “självdiagnostisera” (vi är alla skyldiga till att leka doktor eller veterinär med hjälp av Google då och då) rekommenderas det att alltid prata med en veterinär innan du själva försöker behandla allergier. Men att göra lite research för att få en bättre förståelse är såklart helt normalt.

De tre vanligaste orsakerna till att hundar och katter är allergiska

1. Loppallergi

Det här är förmodligen den vanligaste allergin och den allergi som flest husdjursägare är medvetna om. Katter och hundar är allergiska mot gifter i loppans saliv vilket leder till en hudreaktion.
Katter kommer att tvätta sig mycket mer än vanligt så du kommer märka att något inte står rätt till och katten får fläckar med sårskorpor. Hundar brukar bita och klia på de drabbade områdena och utveckla små röda fläckar.

2. Foderallergi

En foderallergi märks inte alltid på en gång och kan ibland helt plötsligt visa sig efter att hunden har ätit samma foder under en längre tid. Det är en reaktion på en specifik protein eller kemikalier i maten som syns på huden. Vanliga proteiner som kan orsaka allergier hos katter och hundar är kyckling, fisk, gluten och ägg.
Ett vanligt symptom på foderallergi hos katter är ihållande klåda runt huvudet och nacken. Symptom hos hundar är inte lika lätta att identifiera men om hunden kliar sig mer än vanligt och huden verkar irriterad kan det vara ett tecken på att hunden har en foderallergi.

3. Atopisk allergi

Det här är allergier som orsakas av miljön och omgivningarna på samma sätt som pollenallergi eller astma drabbar oss människor. De kan vara säsongsbundna, som pollenallergi, eller något som är ett problem året runt, som dammkvalster. Om det är atopi kommer huden att vara irriterad och hunden har symptom som de här:

  • Konstant klåda på en specifik del av kroppen
  • Fjällig hud
  • Röd eller irriterad hud
  • Slickar sig mer än vanligt
  • Tuggande
  • Tappar päls
  • Fläckig hud
  • Hudutslag eller fläckar

Den mysiga vita kattbädden Maya Donut från Omlet med svarta spännben

Borde jag ta med min hund till en hudläkare?

Om du tror att din hund eller katt lider av en allergi och har några av symptomen som beskrivs i den här artikeln kommer du att märka att huden påverkas. En hudläkare kommer försöka reda ut vad det är som orsakar irritationen genom att diskutera ditt husdjurs bakgrund, kost och beteende. När de har identifierat vilken sorts allergi din hund lider av kan de göra olika tester för att ta reda på exakt vad ditt husdjur är allergiskt mot och rekommendera behandling eller förebyggande åtgärder.

Säsongsbundna allergier hos hundar

Säsongsbundna allergier drabbar hundar på samma sätt som oss människor. De kan påverkas av allergener som finns i luften som dammkvalster, loppor, mögel och pollen från gräs, träd, ogräs och blommor. De kommer inte att gömma sitt obehag och kommer med största sannolikhet slicka eller klia sig väldigt mycket på en specifik del av kroppen och det kan vara bra att hålla ett öga på magen, tassarna, armhålorna, öronen och ansiktet. Under pollensäsongen är det viktigt att hålla hemmet så rent som möjligt för att hålla dammkvalster och pollen borta. Hundsängen Topology är en snygg och bekväm sovplats för din hund och har avtagbara och tvättbara bäddmadrasser.

Säsongsbundna allergier hos katter

Det är inte lika vanligt att katter är allergiska men det händer att de kan reagera mot pollen eller loppbett. Om din katt nyser kan det bero på att den är allergisk mot pollen. Precis som med hundar är det viktigt att se till att katten har en ren och nytvättad säng, och ett bra alternativ är den lyxiga kattbädden Maya Donut som har överdrag som kan tas av och tvättas i tvättmaskin.

Luftvägsallergier

Luftvägsallergier är inte lika vanliga hos katter och hundar men de kan drabbas. Symptomen liknar vanliga förkylningssymptom som rinnande ögon och näsa, hosta och till och med nysningar! De här allergierna kan också utvecklas till astma, vilket kan hända om djuret vistas i rökiga omgivningar, där det finns byggdamm, kemikalier, vissa städprodukter eller luftföroreningar.

Husdjur mår precis som oss människor bra av frisk luft så att ta med hunden ut på en lång promenad kommer att vara bra både för dig och hunden. Du kanske inte vill ta ut katten på en lång promenad i koppel, så istället kan det vara bra att överväga att skaffa en kattgård för utomhusbruk som kommer att ge din katt någonstans där den kan känna sig säker samtidigt som den har gott om plats att leka, utforska och hålla sig i form!

En flicka tar bort det tvättbara gula överdraget från hundsängen Topology för att förebygga mot vanliga allergier

Sammanfattning

Att ha husdjur innebär massor av kärlek, skratt och mys, men ibland kan dina husdjur också oroa dig om det verkar som att det är något som inte står rätt till. Det kan vara väldigt svårt att ge en hund eller katt medicin och du vill ju inte vara den som orsakar dem obehag, men det är en del av jobbet om du har husdjur och det är viktigt att dina husdjur får i sig den medicin de behöver för att de ska leva länge och vara friska.

Om du misstänker att din hund eller katt lider av en allergi är det viktigt att du pratar med en veterinär för att få råd. De allra flesta allergierna kan behandlas med medicin, genom att ge hunden ett annat foder eller genom att följa andra råd. Om du har ett husdjur med en allergi är det viktigt att du håller det rent och välstädat hemma och du kan behöva anpassa eller ändra dina rutiner för att hjälpa ditt husdjur.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *