Omletbloggen

Måste en hund vara mikrochippad?

Den här månaden svarar vi på alla frågor om att mikrochippa en hund, som om hunden måste vara mikrochippad, när en hundvalp bör ID-märkas och hur du uppdaterar informationen om du flyttar eller om djuret byter ägare.

frisk och glad hund med en pinne i munnen som har på dig ett halsband med en ID-bricka

Måste en hund vara mikrochippad?

I Sverige måste en hund vara ID-märkt, men det måste inte vara med ett mikrochip. ID-märkning görs antingen med en mikrochip som förs in under huden i nacken och kan läsas av med en speciell läsare, eller genom att tatuera/tångmärka hunden i örat.

Om hunden ska resa utomlands måste den dock vara mikrochippad eftersom den annars kanske inte får resa in i det andra landet. Många länder inom EU har som krav att hunden ska vara mikrochippad och de som inte följer det kan få betala dyra böter! Det kan finnas vissa undantag om hunden är väldigt gammal eller sjuk, men en veterinär behöver godkänna undantaget.

Hundar måste ID-märkas så att de lätt kan identifieras om de springer bort eller blir stulna. Om en hund springer bort eller hittas ska det anmälas till polisen som kan läsa av ID-märkningen och kontakta ägaren. Ägaren till en upphittad hund måste sen hämta hunden inom fem dagar. Om ägaren inte har kunnat identifierats inom 10 dagar efter att hunden anmälts som upphittad av polisen tillfaller den staten.

Mikrochippet innehåller information som kan hjälpa till att identifiera hunden om den skulle springa bort eller blir stulen eftersom det innehåller kontaktinformation för hundens ägare och det är viktigt att du som ägare ser till att informationen alltid är uppdaterad i hundregistret.

Vad är ett mikrochip?

Ett mikrochip är en sorts ID-handling för din hund, som ett pass eller körkort, eftersom våra hundar inte kan kommunicera den här informationen om de skulle komma ifrån sina ägare! Trots att en ID-bricka på halsbandet kan ha all relevant kontaktinformation kan den lätt tas av eller ramla av.

Ett mikrochip innehåller en unik 15-siffrig kod som kan läsas av med en scanner. Det är inte större än ett riskorn och förs in under nackskinnet eller mellan skulderbladen på hunden med hjälp av en nål.

Kommer min valp att vara mikrochippad när jag hämtar hem den?

Innan du hämtar hem din valp måste du se till att ditt hem är redo, att du har alla tillbehör som mat och leksaker samt att det inte finns några faror för din valp. Din valp kommer att sova en hel del, så det är viktigt att du har en bekväm sovplats med en mysig hundsäng! Det är också viktigt att förstå hur du bäst tar hand om din valp när den flyttar in.

Vi rekommenderar en bolsterbädd till din valp. Bolsterkanten kommer att ge valpen stöd och hindra att den ramlar ur sängen. Överdraget kan tas av och tvättas i maskin vilket är väldigt praktiskt när du har en liten valp!

Du får tidigast hämta din valp när den är åtta veckor gammal och när du får hem den ska den vara id-märkt, avmaskad, grundvaccinerad samt besiktad. Ibland kan en veterinär rekommendera att en väldigt liten valp, som en chihuahua, ID-märks när den är lite äldre och större. Hunden ska dock märkas med ett chip eller en tatuering innan den är 4 månader.

Alla hundar i Sverige måste märkas med ett unikt ID-nummer (men det måste inte vara med ett mikrochip så länge som du inte planerar att resa utomlands med hunden) och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Här måste det också registreras vem som ansvarar för hunden och om något ändras måste informationen uppdateras.

Du kan kontrollera att din valp är mikrochippad hos en veterinär som kan läsa av chippet.

en sömnig taxvalp på en mintgrön bolsterbädd med en beige filt

Är ID-märkningen ett ägarbevis?

Du måste registrera hundens ID-märkning och information om både dig och hunden i Jordbruksverkets hundregister. Om ett ägarbyte sker ska det också anmälas här. ID-märkningen i sig är bara ett sätt att identifiera hunden för att kunna se mer information som vem som är ägare.

Vem är ansvarig för att ID-märka en hund?

Enligt Svenska Kennelklubbens (SKK) grundregler ska alla hundvalpar vara id-märkta innan de levereras till sin nya husse eller matte. Alla uppfödare som är medlemmar i SKK måste alltså se till att deras valpar är id-märkta, men det är upp till uppfödaren om de väljer att mikrochippa eller tatuera hunden. Om uppfödaren inte är medlem i SKK och inte har ID-märkt hunden är det du som hundägare som måste se till att hunden ID-märks och registreras. Hunden ska märkas med ett chip eller en tatuering innan den är 4 månader. Om du köper en hund som är äldre än 3 månader ska den ID-märkas inom 4 veckor.

Hur ändrar jag informationen som registrerats för hundens mikrochip?

Oavsett om du väljer att mikrochippa eller tatuera din hund för att ID-märka den måste alla hundar märkas med ett unikt ID-nummer och registreras i Jordbruksverkets hundregister. Du kan sen göra ändringar genom hundregistrets e-tjänst om dina uppgifter behöver uppdateras eller om du registrerar hunden för första gången. Om din hund är SKK-registrerad ska den också ägaranmälas hos Svenska Kennelklubben.

Vad händer om min hund inte är ID-märkt?

Enligt lag ska hunden vara ID-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Om du inte följer den här lagen kan du få betala böter.

Varför borde jag mikrochippa min hund?

Om din hund springer bort eller blir stulen kommer ID-märkningen göra det lättare att identifiera en upphittad hund och återförena den med sin ägare. Att bara ha en ID-bricka på halsbandet räcker inte eftersom hunden numera måste ha ett ID-nummer som registrerats med dina uppgifter. Om din hund skulle springa bort är det en större chans att du snabbt får tillbaka den eftersom polisen kan läsa av chippet om hunden anmäls som upphittad och eftersom det ibland kan vara svårare att tyda en tatuering.

en veterinär använder en scanner för att se om en hund är mikrochippad

Vad händer om det inte går att läsa av chippet?

Ett chip har designats för att hålla hela hundens liv, men som med all teknologi kan det ibland hända att det inte fungerar som det ska.

Om chippet inte kan läsas av kan det vara bra att försöka igen vid ett annat tillfälle och med en annan läsare eftersom det kan vara ett tillfälligt tekniskt fel. Om det fortfarande inte går att läsa av chippet kan det vara bra att prata med en veterinär om bästa åtgärden.

Var kan jag få min hund ID-märkt?

Både veterinärer och utbildade ID-märkare kan mikrochippa din hund. Tatuering/tångmärkning får sedan 2009 bara utföras av en veterinär eftersom hunden måste sederas för att den här metoden ska vara tillåten.

Hur vet jag om min hund är mikrochippad?

Alla hundar ska vara ID-märkta, men de behöver inte vara mikrochippade.
Det bästa är att prata med din veterinär eller en utbildad ID-märkare som kan använda en speciell läsare för att kontrollera om det finns ett chip.

Hur kan jag kontrollera vilken information som finns registrerad om min hund?

Du kan kontrollera informationen i hundregistret. Här kan du också söka upp information om andra hundar och hitta kontaktinformation till hundägare.

Gör det ont för hunden att mikrochippas?

Som hundägare skulle du såklart aldrig göra något som kan skada din hund och att mikrochippa hunden är ett enkelt ingrepp, även om det inkluderar en nål! Det är också mycket enklare än den äldre metoden att tatuera eller tångmärka hunden vilket kräver att den sederas. Att mikrochippa hunden är inte värre än en vaccinering, din hund kanske känner lite obehag, men det är inget som gör ont och det görs ju för att hålla hunden säker i framtiden.

Hur gammal ska hunden vara för att den ska kunna mikrochippas?

Om uppfödaren är medlem i Svenska Kennelklubben ska hundvalparna vara ID-märkta innan de levereras till sin nya husse eller matte. Om uppfödaren inte är medlem i SKK och inte har ID-märkt hunden är det du som hundägare som måste se till att detta sker. Alla hundar ska märkas med ett chip eller en tatuering innan den är 4 månader. Om du köper en hund som är äldre än 3 månader ska den ID-märkas inom 4 veckor.

Hur mycket kostar det att mikrochippa en hund?

Att mikrochippa en hund kostar mellan 250-600kr och hos vissa veterinärer kan vara billigare om det görs samtidigt som en annan åtgärd eller ingå som en del av ett paket när valpen besiktas och vaccineras.

Du måste betala en mindre avgift för att registrera hunden hos Jordbruksverket, men det kostar inget om du behöver uppdatera informationen.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *