Omletbloggen

Är min katt säkrare på en kattgård?

Katter som släpps ut och får vandra fritt utomhus lever inte lika länge som innekatter. Visst, det finns utekatter som blir över 20 år, men i genomsnitt ökar risken för allvarliga skador, olyckor och infektioner om du släpper ut din katt snarare än håller hen inne.

Det finns tydliga för- och nackdelar med både ute- och innekatter, men vissa saker kan stärka ditt val att hålla dina älskade husdjur inomhus för det mesta. 

Trafik

Katter och bilar är ingen bra kombination, och om du bor vid en tungt trafikerad väg är det möjligt att du inte vill riskera att låta din katt springa fritt. Även de smartaste katter kan inte uppskatta hastigheten från en bil som närmar sig, och det kommer vara svårt att träna din katt att inte jaga en mus över vägen innan han eller hon kollat så kusten är klar.

Inomhusraser

Vissa katter är helt enkelt inte anpassade att gå ut. Deras päls kanske inte är tjock nog att hantera varken sol eller regn, de är inte rörliga nog att ta sig runt olika hinder och strukturer, är inte smarta nog att hålla sig borta från bråk, eller kommer helt enkelt aldrig se poängen i utomhusaktiviteter som att utforska eller jaga.

Katter med FIV

Feline Immunodeficiency Virus är en väldigt smittsam sjukdom som märkbart sänker din katts immunförsvar. Om din katt har fått diagnosen FIV rekommenderas du att hålla honom eller henne inomhus för att förhindra att hen sprider viruset vidare, men också för att skydda hen från infektioner och skador immunförsvaret kanske inte kan hantera.

Skydd av vilda djur

Att låta dina katter gå fritt låter dem leva ut sina naturliga instinkter, och en av dessa är den starka viljan att jaga. De flesta människor bryr sig inte så mycket om en och annan mus katten dödar, men många kan bli väldigt upprörda om de ser att katter tar hem sångfåglar, harungar eller ovanliga ödlor. Naturvänner är ofta stora motståndare till katternas jakt, och även om du litar på att dina grannar inte kommer skada din katt kan det skapa en obekväm stämning mellan dig och resten av grannskapet.

Kattstölder

Det är vanligare än vad du kanske tror att folk stjäl katter; kanske inte förvånande när man ser hur mycket vissa kattraser kostar. Tjuvar kan hålla öga på din katt över ett par dagar och se hur hen kommer och går, och sen locka bort dem när ingen ser.

Det är viktigt att vara medveten om att detta händer, och om du har en dyr katt är det kanske inte säkert att du vill att hen ska springa fritt utan uppsyn.

Sjukdomar och skador

Om din katt är sjuk eller har skadat sig i en någon slags olycka kan din veterinär råda dig att åtminstone temporärt hålla hen inomhus. Det kan vara otroligt frustrerande för både katt och ägare, men det är viktigt att låta läkningen ta sin tid och inte släppa ut katten för tidigt.


Om någon av dessa gäller för dig och din katt, eller om du av någon annan anledning har valt att inte låta din katter gå fritt kommer du vara glad att det finns en lösning som både ger din katt tillgång till frisk luft (vilket är otroligt fördelaktigt för både fysisk och psykisk hälsa) och håller hen säker: en kattgård.

Omlets kattgård, eller balkonggård, kan anpassas för att passa den yta du har i din trädgård eller på din balkong. Den är drygt 2m hög, så du kan enkelt gå in och tillbringa tid med din katt på gården om du vill, eller så kan du låta hen leka eller vila i solen medan du påtar i trädgården.

Gården kan ställas på de flesta underlag, och du kan inreda den med klättermöbler och klösträd för att hålla din katt aktiv och underhållen. Den är stabil och säker, så du behöver inte oroa dig för att lämna katten utan uppsyn under kortare stunder.

Att inte behöva gå med din katt i koppel betyder att han eller hon kan vara utomhus längre, och du kan lägga till överdrag på gården så att dina katter inte blir blöta om det regnar, eller bränner sig om det är stark sol.

I en kattgård kommer dina husdjur inte i kontakt med trafik eller andra, möjligtvis otrevliga, katter. Du kan begränsa och kontrollera hur mycket han eller hon rör sig för att inte överstimulera ben och muskler, och risken för stöld är kraftigt begränsad. Det är dessutom inte bara din katt som kommer vara säkrare, små gnagare och fåglar kan också leva ett något lugnare liv!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *