Omletbloggen

Behöver mina höns kosttillskott?

Hönor pickar på en pickleksak från Omlet

Det väldigt korta svaret på den frågan är förmodligen nej. Om du ger dina höns ett högkvalitativt foder och majs, och låter dem picka runt i trädgården efter insekter och små stenar de använder för att mala ner sin mat bör de tekniskt sett få i sig allting de behöver. 

Alla tillskott bör ger som ett komplement till en nyttig och varierad kost, inte istället för att ge dem bra foder eller tillräckligt med plats för att leva ut sina naturliga instinkter. Med de sagt så kanske du ibland vill ge ditt system en boost med lite extra vitaminer och mineraler, och det samma kan gälla för dina höns, och de finns saker du kan göra för att hjälpa dem hålla sig friskare och ge dem mer energi. 

Det är speciellt användbart under mer utmanande tider, som när de ruggar eller det är väldigt kallt. Här är en lista över tillskotten du kanske vill ha i ditt skafferi:

Grus

Höns har inga tänder, utan använder små stenar för att mala ner maten de äter. De flesta frigående höns hittar grus av sig själva när de utforskar trädgården, men om du av någon anledning måste hålla dina höns på begränsad yta, eller om deras gård är täckt av snö, kan det vara bra att ge dem lite extra grus i kosten.

Se till att du väljer något som är anpassat för höns och har rätt sammansättning och storlek, som Omlets hönsgrus.

Vinäger

Vinäger, vanligtvis äppelcidervinäger, är fantastiskt för att kicka igång systemet året runt. Det förenklar matsmältning, kontrollerar interna parasiter och är lätt antiseptiskt. På vintern är det också toppen att använda i förebyggande syfte för att hålla luftvägsinfektioner borta från din flock.

Välj en ekologisk eller opastöriserad vinäger som innehåller ett ämne som brukar kallas ‘mamman’, eller ‘the mother’. Det är en gelliknande yta som växer naturligt på vinägern, och det är mamman som innehåller de mest kraftfulla enzymerna och mineralerna som gör att vinägern fungerar så bra.

Vinäger kan hällas i hönsens dricksvatten, ungefär 10ml per liter vatten.

Vitlök

Förutom att hålla borta vampyrer har vitlök också används i århundraden för sina medicinska fördelar, och blir ett fantastiskt tillskott till dina höns kost.

Du kan krossa färsk vitlök eller hälla ett vitlökspulver i hönsens mat. Det är toppen för ökad blodcirkulation och kan hjälpa vid luftvägsproblem. Det sägs också att vitlök är bra för att hålla uppe god aptit, så det är perfekt att ge till nyligen omplacerade höns som behöver en näringsboost.

En höna äter från pickleksaken Pendant från Omlet

Örter

Massvis med örter och kryddor sägs ha medicinska fördelar som kan hjälpa dina höns att hålla immunförsvaret uppe. Verm-X är ett 100% naturligt tillskott som håller magen i toppform, vilket kan hålla parasiter och infektioner borta.

Oregano, kanel, persilja, gurkmeja och ingefära är andra hönsfavoriter som kommer öka vitaminnivåerna och hjälpa immunförsvaret. De kan alla lätt malas ner i hönsens foder.

Kalcium

Höns använder massvis med kalcium för att skapa äggskal, så värphöns kan ibland behöva lite mer än de nivåer de får i sin vanliga mat.

Equimins äggskalsförbättrare är ett toppenexempel på ett tillskott som innehåller höga mängder kalcium och fosfor. Det kommer stärka kvaliteten på hönsens ägg. Perfekt för före detta industrihöns eller höns som ruggar.

Fågelkrydda

Fågelkrydda, eller Poultry Spice, är en gammal favorit bland hönsägare, ett mineraltillskott som kommer göra dina höns allmänna hälsa gott. Det är perfekt under ruggning, eller för att upprätthålla god aptit under vintern.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *