Omletbloggen

Hur du väljer rätt hundbädd

En äldre labrador kopplar av på Omlets bolsterbädd för hundar

Dogtor™ Adem, hundtränare och beteendespecialist, diskuterar allt du behöver veta om hundsängar: vilka sorter som kan passa vilka raser och åldrar på hund, och varför vi kan se vissa specifika beteenden från våra fyrfota vänner i och runt deras sängar. Fortsätt läsa för att få veta mer!


Vad ska jag leta efter i en hundsäng?

En hundsäng ska vara bekväm för din hunds ras, ålder och storlek. Om du har en äldre hund kan hen må bra av en säng med ortopedisk madrass eller memory foam, som Omlets bolsterbädd, som ger stöttning genom att försiktigt forma sig efter hundens kropp. En valp å andra sidan kan behöva en säng som absorberar vätska om den under lek råkar putta omkull en skål med vatten eller blir för uppspelt och råkar kissa på sängen innan hen är rumsren. När det kommer till valpar är det också bra att tänka på att välja en madrass som är bekväm, men som inte är för dyr eller ömtålig, eftersom risken att den tuggas sönder är större.

För mig är det också viktigt att ha en säng som är robust och lätt kan tvättas. Omlets Bolsterbädd är även här ett bra val! Det är inte bara mer miljövänligt eftersom du inte behöver byta ut en illaluktande eller smutsig säng, utan gör också att du kan hålla sängen hygienisk och inbjudande för din hund.

Vilken sorts säng passar min hunds ras?

Vissa hundraser behöver mer stöttning än andra för att vara bekväma, och för att minska risken att de får sår eller kala fläckar, t.ex. greyhounds och andra ‘benigare’ raser. Vissa raser tycker också om att rulla ihop sig till en boll när de sover, t.ex. huskies, medan andra föredrar att ligga på sidan med benen utsträckta, ofta vinthundar och vissa jaktraser. Ägare bör studera hur deras hund tycker om att sova, och ha detta i åtanke när de väljer bädd.

Vilken tid på året det är kan också påverkar var och hur din hund väljer att sova. För att se till att din hund alltid är bekväm kan du anpassa sängen efter säsong genom att lägga till filtar eller kylande mattor. Om du letar efter en mysig pläd är denna supermjuka hundfilt verkligen en vinnare under vintern när din hund kan längta efter lite extra mys. Under de varmare månaderna kan du prova en kyldyna istället för deras vanliga säng, eller lägga dynan direkt på sängen. Omlets kyldyna är perfekt för detta, och den kommer i flera olika storlekar så du kan hitta en som passar din hund.

Jag har sett att min hund ‘gräver’ i sin säng, varför?

Detta är en naturlig instinkt som härstammar från behovet att rensa en potentiell sovplats från insekter och små gnagare eller reptiler. Förfäderna till våra hundar gjorde detta för att se till att det var säkert för dem att lägga sig ner och vila. Vissa hundar, som de som lever i tropiska klimat och fortfarande tillbringar större delen av sina liv utomhus gör fortfarande detta för att se till att de inte blir bitna eller stuckna. När jag var i Mauritius förra året såg jag en ung gatuhund som skrapade på marken där hon ville lägga sig, och medan jag stod och tittade på henne såg jag att hon plötsligt stannade upp: hon hade upptäckt en skorpion i några löv. Utan att gräva och rensa hade hon utan tvekan blivit stucken av skorpionen.

Hundar kan också gräva eftersom de svettas genom trampdynorna, och att placera sina tassar över en yta är ett sätt att sprida sin doft, ungefär på samma sätt som när de kissar på en lyktstolpe.

Slutligen kan hundar också instinktivt gräva när det är väldigt hett för att försöka bli av med den varma ytan (t.ex. packad jord) och nå svalare material under. Vilda hunddjur, som fjällrävar och vargar, gräver också ner sig för att undvika vind och snö. Än en gång handlar det om att hålla sig säker och hjälpa kroppen att anpassa kroppstemperaturen. För husdjurshundar är detta sällan nödvändigt, men instinkten finns uppenbarligen kvar.

Hur kan jag träna min hund att sova i sin egen säng?

En duktig hundtränare kommer ha detta som en av de första sakerna på listan över saker som de hjälper hundägare med. Om du vill lära dig hur du gör kan du anmäla dig till en hundkurs, men jag har också förklarat processen i detta utförliga blogginlägg.

Om din hund verkar försöka undvika att sova i sin egen säng är det bra att undersöka varför. Börja med att se till så att du verkligen gjort allt du kan för att se till att sovplatsen är lockande för din hund. Positiv förstärkning, t.ex. att ge godisbitar när hunden är i sängen kan göra att hen förknippar platsen med någonting gott och roligt. Se också givetvis till att sängen är bekväm och rätt storlek för din hund. Det är också viktigt att utvärdera om din hund möjligtvis har beteenderelaterade problem, t.ex. separationsångest, som gör att de inte mår bra av att sova ensamma i sin egen säng. Om du tror att det kan vara fallet är det bra att kontakta en hundtränare för att få hjälp att bygga upp hundens självförtroende kring att vara ifrån dig.

Hur får jag min hund att sluta förstöra sin säng?

Tänk på din hunds olika faser i livet. En liten valp tuggar på sin säng för att utforska världen med sin mun, och tycker om känslan av tyget mot sitt ömma tandkött. Vid detta tillfälle är det bäst att köpa en säng som inte består av mindre delar eller har stoppning som kan ätas. Det är givetvis också bra att välja en säng av material som är designat för att stå emot vassa valptänder. Du kan alltid köpa en ‘finare’ säng till din hund som hen kan använda när du håller koll, eller när hen gått igenom denna fas i livet och fått alla sina vuxentänder.

Om du har en äldre hund som förstör sin bädd, kanske när hen lämnas ensam, kan det vara ett tecken på att hunden känner sig stressad och lider av separationsångest. Kontakta en professionell hundtränare för att ta tag i problemet.

På liknande sätt kan bitande och rivande också vara ett tecken på att din hund är uttråkad. För att hantera detta kan du försöka trötta ut hunden ännu mer innan du lämnar hen ensam, så att hen troligtvis bara kommer vila medan du är borta. Se också till att hunden inte lämnas ensam för länge. Precis som oss människor är hundar sociala varelser, och behöver sällskap. Förutom att se till att hunden är rejält uttröttad och inte lämnas ensam för länge kan du också ge hen någonting att göra medan du inte är där, kanske någonting annat som är säkert att tugga på? Prova att ge dem en seg tuggodis eller en pusselleksak med godisbitar som de kan underhålla sig med.

Jag hoppas att du har tyckt att denna information har varit användbar. Jag önskar alla era gulliga hundar riktigt sköna tupplurar!

En tax ligger på Omlets bolsterbädd med memory foam och tittar in i kameran

Dogtor™ Adem
Hundtränare och beteendespecialist
www.dog-ease.co.uk
@dogtoradem

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *