Omletbloggen

Lär din hund kommandot ‘gå till din säng’

Labrador lär sig kommandot “gå till din säng”

Dogtor Adem, grundaren av Dog-Ease, är en hund-beteendevetare och tränare med över 15 års erfarenhet av arbeta med hundar och deras ägare. I detta blogginlägg visar Adem hur du lär din hund det väldigt användbara kommandot ‘gå till din säng’.


Med hjälp av deras fantastiska nya bolsterbädd ska jag tillsammans med Omlet gå igenom grunderna i hur du lär din hund att gå till sin säng. ‘Gå till din säng’ är ett användbart kommando för hundägare, och kan användas i många situationer, från att kunna öppna dörren och veta att din hund är säker i sin säng, kunna låta gäster komma in i huset utan att behöva möta hunden direkt, eller för att få hunden att sätta sig på en filt eller säng när ni är hos familj och vänner, eller ute på café.

När du lär din hund detta trick börjar du också lära hen grunden för kommandon som ‘sitt’, ‘gå fint’, ‘ligg’ och ‘lämna’. Det är därför en perfekt övning som kan hjälpa dig kommunicera med din hund på ett effektivt sätt och hjälpa hunden att förstå flera olika kommandon som kan vara användbara i andra situationer i ert liv tillsammans.

Labrador ligger på en bolsterbädd från Omlet under träningen för att lära sig kommandot “gå till din säng”

Detta behöver du

 • En bekväm säng (vi älskar vår bolsterbädd!)
 • Några smaskiga godisbitar som din hund gillar
 • Din hund i koppel
 • En fri yta där du kan gå åtminstone 5-10 steg bort från hundens säng

Användbara tips innan du börjar

1) För att lära din hund att gå till sin säng kan du följa stegen här nedanför. Börja långsamt, ta er tid med varje steg. Din hund kommer behöva tid på sig för att förstå varje steg och lära sig det. Träningen går ut på repetition och övning. Din hund kommer inte lära sig på en dag! Precis som vi behöver hundar tid på sig att processa, öva och lära sig. Det är ännu svårare för hen eftersom hen inte förstår vårt språk! Vårt jobb som lärare är att hjälpa hundarna inse vad vi vill att de ska göra, och det tar tid och kräver tålamod.

2) Använd godisbitarna för att belöna din hund när de gör vad du vill att de ska göra. Ge godisbiten medan hunden gör kommandot du uttalat, t.ex. sitt, så att de kan associera ordet du säger med vad de gör i samma sekund.

3) Var positiv när ni tränar. Undvik att skälla på din hund, och tvinga dem aldrig in i rörelser eller positioner. De förstår inte vad det innebär, och det kan skapa negativa associationer. Om din hund inte förstår är det för att hen inte insett gjort kopplingen mellan vad du säger och vad du vill att hen ska göra. Gå tillbaka ett steg om det händer. Det är upp till dig att vara en bra och tålmodig lärare!

4) Öva lite och ofta. 10-15 minuter åt gången är en bra riktlinje, åtminstone en gång om dagen.

5) Avsluta träningen medan det går bra. Acceptera små framgångar och framsteg istället för att gå för fort fram. Om du inser att hunden tappat greppet om träningen, gå tillbaka till vad du vet att hen klarar av, och avsluta där. Du kan komma tillbaka till nästa steg i träningen nästa dag. Du vill att din hund ska se träningen som någonting roligt och positivt, så uppmuntra hen för vad hen lärt sig, även om det är minimalt, så att hen får lättare att koppla kommandot till en handling. Det gör också att hunden kommer vara peppad på nästa träningstillfälle!

6) När du har gått igenom och slutfört steg 1-5, upprepa igen med ‘HUR DU GÅR VIDARE’-tipsen för att utöka träningen.

7) Slutligen, prova inte denna övning om din hund visar tecken på aggressivt beteende kring mat eller andra saker eftersom det kan utsätta både dig och din hund för risk. Kontakta en kvalificerad hundtränare för att få hjälp med detta.

Nu kan vi börja!

Steg ett: Sätt fram sängen, och gå mot den med din hund I koppel

Se till att du ställer sängen på en plats där det inte finns några hinder för att komma fram till den. Helst ska du kunna gå 5-10 steg bort i en relativt rak linje. Ha hunden i koppel och var redo med godisbitarna, gärna i en liten väska så att du lätt kan komma åt dem för att se till att hunden blir belönad så fort hen gör någonting rätt.

När du är redo, gå mot sängen. Du behöver inte gå långt till att börja med, fem steg är tillräckligt i nuläget.

Om din hund inte förstår att hen ska gå vid din sida, håll en godisbit framför hens nos medan ni går för att uppmuntra hen att gå bredvid dig utan att sträcka kopplet. Ge godisbiten samtidigt som du säger ‘gå fint’, om din hund gör just detta. Du kan behöva hålla belöningen nära nosen till att börja med, så att hunden förstår att hen ska hålla sig nära dig när ni går.

HUR DU GÅR VIDARE

 1. Öka avståndet mellan er och sängen så att ni måste gå längre.
 2. När du lär hunden ‘gå fint’, börja flytta godisbiten bort från deras nos så att de går med slappt koppel utan att direkt ledas av doften från godisbiten. När din hund börjar förstå att hen ska hålla sig nära dig kan du fortsätta träna med godisbiten i din ficka, sen låta kopplet hänga löst på golvet, och sen ta bort det helt! Ta det lugnt om din hund inte redan kan kommandot.

Steg två: Be din hund sitta framför sängen

Stanna framför din hunds säng och guida din hund att sitta med en godisbit över nosen. När de lägger rumpan i marken, säg ‘sitt’ så att de associerar ordet med att sitta. Du kan också belöna dem om de sitter även om de redan kan detta kommando.

TIPS: Om du inte redan har lärt hen kommer hunden inte förstå kommandon som ‘gå fint’ och ‘sitt’. Det är ditt jobb som lärare att vara tydlig och få dem att förstå. Säg bara kommandot när din hund utför rörelsen så att hen inser vad du menar. Se till att du belönar hunden inom några sekunder.

HUR DU GÅR VIDARE

 1. När din hund sitter på kommando varje gång du håller fram en godisbit och säger ‘sitt’, prova steg två utan att locka med en godisbit så att hunden förstår vad ordet menar när du säger det.

Steg tre: Lägg en godisbit på sängen och gå tillbaka till början

Håll kopplet i ena handen och använd den andra för att lägga en godisbit längst bak på sängen.

Men en annan godisbit, led hunden bort från sängen. När ni går bort från sängen, säg kommandot ‘släpp’ eller ‘lämna’. Kom ihåg att precis som med ‘gå fint’ och ‘sitt’ säger du kommandot när ni rör er bort och hunden intar rätt position och går efter dig snarare än rör sig mot godisbiten på sängen. För att uppmuntra din hund att gå iväg från sängen, håll din andra godisbit vid hundens nos så att hen förstår vad hen ska göra.

Gå tillbaka till er startplats och använd kommandot ‘gå fint’. Kom ihåg att guida hunden med belöningen. Håll godisbiten nära tills du är säker på att hunden förstår vad hen ska göra.

TIPS: När du tar med din hund bort från godisbiten på sängen, kan det vara lättare för hen att lämna den och följa med dig om du vänder dig mot din hund och ställer dig mellan hunden och sängen när ni börjar röra er. Det minskar frestelsen och hjälper hen att förstå vad du vill att hen ska göra!

VARFÖR ÄR DETTA ETT BRA KOMMANDO?

‘Lämna’ kan användas ofta i vardagen, från att säga åt din hund att inte leka med någonting som inte är deras eller passande, till att se till att de inte äter saker du har tappat på golvet eller de hittat någonstans när ni är ute och går. Det är användbart för att lära hunden vad som är hans eller hennes, men också för att hindra hen från att äta saker som kan vara farliga.

En hund lär sig kommandot “gå till din säng” med hjälp av godis

Steg fyra: Vänd er mot sängen och skicka tillbaka hunden med kommandot ‘gå till din säng’

När ni är tillbaka där ni började, vänd er så att ni står mot sängen och be din hund sitta. Belöna hen så fort hen sitter.

Gå sen tillbaka till sängen samtidigt som du säger ‘gå till din säng’ när hunden rör sig mot sängen (och godisbiten som redan ligger där!).

HUR DU GÅR VIDARE

 1. Precis som med att gå fint vill du att hunden till slut ska kunna genomföra kommandot utan koppel. Börja med att låta kopplet hänga löst på golvet och skicka hunden till sängen genom att säga ‘gå till din säng’. Du kan också lägga till en handsignal, t.ex. att peka på sängen, för att hjälpa din hund förstå.
 2. Prova utan koppel.

Steg fem: Låt hunden hitta godisbiten, säg hens namn så att hen vänder sig mot dig och be dem sitta i sängen

Efter att ni, eller bara hunden, kommit fram till sängen, låt hen leta upp godisbiten du lagt där tidigare. Säg sedan hundens namn för att få hens uppmärksamhet och be hen sitta. Du kan använda ännu en godisbit om det behövs. De ska nu sitta på sin säng, och har därmed klarat kommandot ‘gå till din säng’ i sin allra enklaste form! Gå fram till sängen (så att hen inte hoppar upp) och belöna.

HUR DU GÅR VIDARE

 1. Efter att hunden gång på gång klarat av kommandot, använd en godisbit för att guida din hund till att lägga sig ner efter att hen sitter på sängen. Säg ‘ligg’ när hen lägger sig ner. Belöna igen med godisbiten på hundens sida snarare än rakt framför nosen för att uppmuntra hen att fortsätta ligga ner.
 2. När din hund ligger säkert på sängen varje gång du ber hen, öka avståndet mellan dig och hunden när du ber hen ligga ner. Om din hund verkar klarar detta, öka avståndet ett steg åt gången. Det slutgiltiga målet är att du ska kunna kalla på hen från andra sidan rummet. Precis som tidigare, gå tillbaka till hunden och belöna hen för att hen ligger på sin säng.

Så där, fem steg för att lära sin hund gå och lägga sig på sin säng! Efter ett tag, med upprepad träning med tydliga kommandon och rätt belöning kommer din hund förstå precis vad du vill att hen ska göra.

En hund lär sig kommandot “gå till din säng”

Dogtor™ Adem
Top UK Dog Trainer and Behaviourist
Ägare av Dog-ease Training
www.dog-ease.co.uk

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *