Omletbloggen

Varför hatar vissa människor katter så mycket?

Vi har alla någon gång under livet fått frågan “Är du en hund- eller kattmänniska?

De som svarar “kattmänniska” har förmodligen mötts av det förvirrade men inte allt för ovanliga “Är det sant? Jag HATAR katter!

Men varför? Många har väldigt starka känslor emot katter, och i de allra flesta fall kan de inte rättfärdiga sin negativitet. Vissa anledningar är helt förståeliga, men andra är helt orimliga! Här är några saker som kan vara anledningen till att katter fått så många fiender:

Myter och historia

I det antika Egypten sågs katter som magiska väsen som innebar säkerhet och tecken på lycka, och de dyrkade en kattgudinna vid namn Baset. 

Så hur har vi blivit en värld som är så delad kring frågan om huruvida katter är onda eller goda? 

Genom historien har andra kulturer haft blandade känslor kring kattens symbolik. Den främsta myten som förts fram genom historien är rykten om den svarta katten. Vissa säger att om du ser en svart katt går över gatan kommer du få otur, och andra menar att svarta katter egentligen är förklädda häxor. Även om ingen av dessa konspirationsteorier innehåller någon nivå av sanning påverkar de fortfarande adoptionsframgångarna hos svarta katter, och kan kanske spela in i hur vi känner för katter med andra färger på pälsen.

Dåliga erfarenheter

En vanlig anledning för hatet mot katter är kopplat till dåliga erfarenheter från barndomen. Det handlar ofta om att man besökt vänner eller familj som barn och blivit biten, riven eller puttad på av en katt, men man nämner sällan vad barnet själv gjort för att provocera katten.

Vissa människor är rädda för hundar av samma anledning, så det är förmodligen inte det främsta skälet till att katter får så mycket hat. Vi hoppas helt enkelt att dessa människor en dag kommer inse att det faktiskt är otroligt ovanligt att katter attackerar utan någon anledning, och att de som vuxna kommer vara bättre på att läsa signaler från en katt som helst vill lämnas ensam.

Självständiga varelser

Ja, okej, katter kanske inte alltid är lika kärlekstörstande som hundar, men det handlar om att de över lag är mer självständiga. Men katthatare som säger att katter inte kan älska sina ägare har helt enkelt fel.

Vissa katter som behandlats illa av människor kommer vara mer avvaktande och till och med rädda för oss, och kommer troligtvis ha vant sig vid att vara ensamma och att klara sig själva. Men även de allra mest rädda och isolerade katter kan lära sig att uppskatta mänsklig kontakt igen efter massvis med kärlek, omsorg och omtanke.

Katter visar kärlek till människor på massvis med olika sätt, du kan läsa mer om det här.

Grannens katt

Om din grannes katt förstör din trädgård eller skrämmer dina höns kan man förstå att vissa utvecklar en ilska mot hela arten. Men dessa beteenden reflekterar inte alla katter, så dra inte alla över en kam!

Du kan dock lägga lite ansvar på kattens ägare och föreslå lösningar som inte kommer förstöra grannsämjan, som en kattgård där katter kan tillbringa tid utomhus utan att orsaka för mycket skada. Vissa promenerar med sina katter i koppel när de flyttat till en ny plats för att visa dem var de kan och inte kan gå. Huruvida det fungerar låter vi vara osagt.

“Hundar är gulligare”

Vissa är bara hundmänniskor av naturen, och vi får acceptera det, men argumentet att ett husdjur är “gulligare” än ett annat är helt subjektivt och kan inte ses som en sanning. Om du tycker att katter är gulligare är det ju bara ett plus! Katter bör ha samma möjlighet som andra husdjur att hitta ett kärleksfullt hem, och om du kan ge dem allt de behöver för att känna sig säkra och nöjda kommer de med säkerhet älska dig tillbaka.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *