Omletbloggen

15 tecken på att din katt älskar dig

Katter har ett rykte om sig att vara något avståndstagande, och att inte riktigt bry sig om ifall du är där eller inte. Vad det betyder är att de inte är hundar! Katter skapar väldigt starka band till sina älskade ägare, och subtiliteten i deras kärlek är en av anledningarna att vi dras till dem. Så, du vet att det är äkta kärlek om din katt…

1. Möter dig när du kommer hem.

Ett välkomnande jamande, en stående svans, några snabba steg mot dig. Om det inte är en glad katt så vet vi inte vad som är! Vissa katter kan också på något märkligt sätt räkna ut när du är på väg hem, och sätter sig vid dörren eller i ett fönster och väntar. Kolla med de som redan är hemma om det är någonting din katt gör!

2. Tycker om att bli klappad.

Vissa katter älskar att bli klappade, och bryr sig inte om vem som rör dem, men många tycker inte om att någon tar på dem över huvud taget. Om din katt skyggar för allt för vänliga främlingar, men låter dig klappa hen, är det verkligen kärlek.

3. Tvättar dig.

Du kanske inte njuter av att bli slickad av din katts sandpapper-tunga, men det är absolut ett tecken på kärlek. Det visar att katten ser sig som familj, förmodligen som en förälder.

4. Tittar på dig.

Om din katt ser dig i ögonen utan att titta bort är hen helt bekväm i ditt sällskap. En lång, långsam blinkning är också ett gott tecken. Katter ser ofta stirrande som aggression, och kommer titta bort eller springa iväg. Om hen är bekväm nog att möta din blick kan du ta det som en komplimang!

5. Puttar på dig med huvudet.

Katter stryker sig mot människor och möbler mest hela tiden. Men om din katt gnuggar sig huvud hårt mot dig kan du vara säker på att hen inte bara vill ha mat!

6. Ger dig presenter.

Vi vet, det är inte det trevligaste med katter, men ‘presenterna’ i form av gnagare – döda, halvdöda eller i allra högsta grad levande – är ett tecken på att de känner sig säkra och hemmastadda, enligt vissa experter. Många menar att det är en kärleksgest. Typ. Det är någonting en mamma skulle ge till sina kattungar för att lära dem hantera byten, och din katt försöker visa dig samma omtanke.

7. Jamar mycket.

Katter tros ha ett speciellt jamande som de bara använder gentemot människor. Om din katt jamar, gurglar och låter mycket i din närhet är det troligt att hen försöker berätta hur mycket hen tycker om dig.

8. “Viftar” på svansen.

När din katt kommer mot dig och svansen står upp och rycker till försöker hen visa hur fint hen tycker det är att se dig. Ibland för att hen vet att det är dags för mat, men ofta bara för att hen är glad.

9. Somnar på dig.

Katter är alltid på alerten, och måste känna sig supersäkra när de väljer en plats att sova på. Om de väljer dig som säng kan du ta det som ett tecken på fullständigt förtroende och lojalitet.

10. Sticker rumpan i ditt ansikte.

Katter har doftkörtlar i baken, en sorts doftande legitimation. Om din katt vänder baken åt dig betyder det att du är en vän. Känn inte att du måste göra det samma dock…

11. Visar magen.

En katt som rullar över på ryggen och låter dig klia hen på magen är väldigt avslappnad, och ser dig som en vän och lekkamrat. Men det betyder inte att hen inte kommer använda sina klor i leken, så var försiktig!

12. Spinner!

Katter spinner för sina ungar, och för människor de tycker om. Inga andra.

13. Försiktigt biter dig.

Mjuka bett från en glad katt är helt annorlunda från aggressiva bett. Vissa katter använder denna orala hälsning för att komma närmare sina mänskliga vänner. Många ägare vill dock inte uppmuntra detta beteende eftersom även ett försiktigt bett kan göra lite ont om katten blir för entusiastiskt, men hen försöker alltså bara visa kärlek.

14. Följer efter dig.

Om det inte är dags för mat är det ett tecken på sann kärlek. Katten vill helt enkelt vara med dig. Vissa katter följer med sina ägare ut, och andra hoppar gärna upp i sängen. När du väl låtit dem göra detta några gånger är det väldigt svårt att få bort vanan!

15. Knådar dig.

Detta beteende speglar hur nyfödda kattungar för tassarna mot mammans bröst för att stimulera mjölktillförseln. Om din katt försöker knåda dig är det ett tecken på hängivenhet, förtroende och närhet. Kärlek alltså!

This entry was posted in Katter


One reply on “15 tecken på att din katt älskar dig”

Lava Sulaiman says:

Jag träffade en herrelös katt och den gjorde allt det där till mig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *