Omletbloggen

10 anledningar till varför dina föräldrar bör låta dig få ett husdjur

Att ta hand om ett husdjur är ett stort ansvar. Inte för att det är svårt eller kräver mycket tid – det är nödvändigtvis inte sant – utan eftersom ett husdjur är en levande varelse. De kommer lita på att du är där som vän och ägare och förser dem med mat, värme och skydd.

Om du kan ge dem dessa saker kommer husdjur utan tvekan vara något som gör ditt liv otroligt mycket bättre. Det kan dock finnas saker som står emellan dig och denna lycka. Om mamma, pappa eller en annan välmenande vuxen säger att du inte kan ha ett husdjur, hur kan du försöka övertala dem?

Du kan ju acceptera deras beslut, och det är möjligt att de har rätt att det helt enkelt inte fungerar i ert hem. Det är t.ex. inte rekommenderat att ha full ansvar för djur om du är yngre än 10 år, då måste du se till att du har en vuxen som hjälper dig.

Det finns dock en chans att den vuxna du frågat helt enkelt inte stannat upp och tänkt efter, då finns det en möjlighet för dig att vinna. För många av de vanligaste anti-husdjursargumenten finns det enkla, praktiska fakta som kan få vilken vuxen som helst att ändra åsikt.

Läs på om dessa, så kan du inom kort ha en ny vän hemma!


1 – Mamma säger: “Husdjur kräver för mycket jobb.”

Du säger: “Det behöver inte vara något som kräver mycket träning och promenader, som en hund. Katter är självständiga och lätta att få rumsrena. Smådjur som ökenråttor eller hamstrar måste bara få mat en gång om dagen och buren städad en gång i veckan. Det är lätt. Samma gäller undulater och finkar.”

2 – Pappa säger: “Vi har inte råd med husdjur.”

Du säger: “Små däggdjur är väldigt billiga att köpa. Eller så kan vi adoptera ett djur från någon som inte kan ha dem längre. När det kommer till mat kostar till och med en stor hund bara några tior i veckan, och mindre djur kommer ta månader på sig att äta upp en matpåse som kostar 50 kronor.”

3 – Mamma säger: “Ja, men om vi måste åka till veterinären då?”

Du säger: “Gerbiler och hamstrar blir väldigt sällan sjuka under sina korta liv, så de behöver inte vaccinationer och microchip. Och det finns ju försäkringar. Om vi betalar en liten summa varje månad kommer det inte vara några problem ifall vårt husdjur skulle bli sjuk.”

4 – Pappa säger: “Husdjur är högljudda.”

Du säger: “Okej, hundar kan vara högljudda, men vi kan träna honom eller henne att inte skälla. Höns är ganska högljudda, men vi kan fråga grannarna först, och jag är säker på att de kommer vara positiva om vi ger dem ägg då och då. Burfåglar kan också ge ifrån sig rätt mycket ljud, men tänk ett pipande marsvin eller en spinnande katt? Och kaniner, gerbiler och hamstrar är i stort sett helt tysta.”

5 – Mamma säger: “De stökar ner så mycket.”

Du säger: “Katter är väldigt renliga. Och smådjur kan stöka ner inne i buren, men det kommer jag städa upp varje vecka.”

6 – Pappa säger: “Djur luktar illa.”

Du säger: “Inte om deras burar rengörs varje vecka. Och hundar kan badas.”

7 – Mamma säger: “Allt städande… jag kommer inte hjälpa till!”

Du säger: “Moderna burar och hönshus är lätta att hålla rena, så jag kan absolut göra det själv. Kolla t.ex. Eglu-hönshusen, och hamsterburen Qute, så ser du vad jag menar.”

8 – Pappa säger: “Du har glömt att någon här är allergisk mot päls och fjädrar.”

Du säger: “Det finns hypoallergena katter och hundar, så det behöver inte vara några problem!”

9 – Mamma säger: “När du är i skolan kommer ingen kunna hålla djuren sällskap.”

Du säger: “Vissa hundar är helt okej med att vara ensamma ett par timmar. Det gäller de flesta katter också. Vi behöver bara välja en avslappnad ras. Och alla smådjur och burfåglar föredrar att inte vara med människor dygnet runt. Höns behöver bara tillsyn ett par gånger om dagen, och nu för tiden kan man till och med skaffa en automatisk hönshusdörr.”

10 – Pappa säger: “Men vad är poängen?”

Du säger: “Husdjur är fantastiska. De blir som bästa vänner. Det finns forskning som säger att folk som är nära djur är mindre stressade. Och hönsen lägger massvis med smaskiga ägg!”

This entry was posted in Husdjur


One reply on “10 anledningar till varför dina föräldrar bör låta dig få ett husdjur”

Jag skulle jättegärna vilja ha en kanin men de säger nej men det kostar så mycket har jag ätit frukost Nader says:

Hej jag är Molly Jag skulle jättegärna vilja ha en kanin men de säger nej men det kostar så mycket har jag ätit frukost Nader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *